Caadfutures 2017’ye Geleceğin Mimari Tasarımları Damga Vurdu
Tem 18, 2017

Üniversitemiz, Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri öncülüğünde düzenlenen Bilgisayar Destekli Mimari Tasarımın Geleceği 2017 Konferansı’na (CAADFutures 2017) ev sahipliği yaptı.

İTÜ, uluslararası bilimsel toplantılara ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerimiz ve öğrencileri, alanındaki en prestijli toplantılardan biri olarak kabul edilen Bilgisayar Destekli Mimari Tasarımın Geleceği (CAADFutures) konferansını Türkiye’ye taşıdı. Bu yıl 17.’si düzenlenen konferans, 12-14 Temmuz 2017 tarihleri arasında Taşkışla’da bulunan İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde “Hesaplamalı Tasarımın Gelecekteki Yörüngeleri” teması ile gerçekleştirildi. Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerimiz Prof. Dr. Gülen Çağdaş ve Prof. Dr. Mine Özkar’ın eş başkanlığında yürütülen konferansa 63’ü uluslararası olmak üzere çok sayıda davetli bilim insanı katıldı.

caadfutures-2017 (2)

Türkiye’de ilk kez düzenleniyor

Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülen Çağdaş, konferansın önemi hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Gülen Çağdaş, “CAADFutures, 2 senede bir yapılıyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde bugüne kadar 16 kez düzenlendi. 2015 yılında Brezilya’da gerçekleştirilen son konferansta üniversitemizi FBE Bilişim Anabilim Dalı, Mimari Tasarımda Bilişim Lisansüstü Programı’ndan 3 doktora öğrencimiz başarıyla temsil ederek 2017 Konferansı’nın İTÜ’de yapılması için hazırladığımız öneriyi de sundular. Alkışlar eşliğinde bir sonraki konferansın İstanbul’da ve İTÜ Taşkışla’da yapılmasına karar verildi. Bu bizim için son derece gurur verici” dedi.

caadfutures-2017 (1)

Hesaplamalı tasarımın gelecekteki yörüngeleri

Türkiye’de mimari tasarımda teknolojinin kullanıldığı ilk çalışmaların altında İTÜ’nün başarılı imzasının olduğunu dile getiren Prof. Dr. Gülen Çağdaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle mimari tasarımda, teknolojinin ve bilgisayarın kullanımı artık kaçınılmaz oldu. İTÜ, bilgisayarı tasarım sürecine ilk dahil eden, araştırmalar yapan, yüksek lisans ve doktora programı açan üniversitelerin başında geliyor. Geniş ve deneyimli kadromuzla, öğrencilerimize çok iyi bir eğitim sunuyoruz. Etkinlikler ve konferanslarla da eğitimimizi zenginleştiriyoruz. CAADFutures Konferansı da hesaplamalı tasarımın gelecekteki yörüngelerinin neler olabileceğine dair öngörülerin sunulduğu önemli bir platform.”

Görünürlüğü artırıcı yaklaşımlar

Doktora öğrencisiyle birlikte mimari tasarım eğitiminde hesaplama destekli yaklaşımlar konulu çalışmalarını toplantıda katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Mine Özkar şunları söyledi:

“Çalışmamız, tasarım teknolojilerini sadece teknik olarak değil aynı zamanda sosyal boyutuyla ele alıyor ve tasarım-üretim süreçlerinin görünürlüğünü, paydaşlar arasında hesap verilebilir şekilde paylaşımını arttırabilecek araçlar olarak vurguluyor.”

caadfutures-2017 (3)

Editörlüğünü öğretim üyelerimiz üstlendi

Doç. Dr. Leman Figen Gül, konferans bildirilerinin kitaplaştırılmasının bilim dünyası için önemine dikkat çekti. Doç. Dr. Gül, aynı zamanda bilgi teknolojileri ve bilişim alanında saygın yayınlarıyla bilinen Springer Yayın Evi’nin CCIS serisinde, uluslararası hakem komitesinin uygun bulduğu, konferans katılımcılarının seçilmiş makalelerinin kitaplaştırıldığını sözlerine ekledi. Kitabın editörlüğünü Üniversitemiz öğretim üyeleri Prof.Dr. Gülen Çağdaş, Prof.Dr. Mine Özkar, Doç.Dr. Leman Figen Gül ve Dr. Ethem Gürer üstlendi.

Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi