Genç Araştırmacımız Nobel Ödüllü Bilim İnsanlarıyla Buluştu
Tem 25, 2017

Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Araştırma Görevlisi Mustafa Çiftçi, Almanya’da düzenlenen 67. Lindau Nobel Ödüllü Bilim İnsanları Toplantısına Türkiye’den katılan tek isim oldu.

1951 yılında başlatılan Lindau Nobel Ödüllü Bilim İnsanları Toplantıları, güncel bilimsel konuları ve geleceğe yönelik araştırma alanlarını konu alarak Nobel ödüllü bilim insanları ile genç araştırmacıları ders, panel ve seminerler gibi çeşitli platformlarda buluşturuyor. Etkinliğe Türkiye’den de genç araştırmacıların katılması amacıyla 2009 yılında TÜBİTAK ile Lindau Konseyi ve Vakfı arasında anlaşma imzalandı. Anlaşma kapsamında toplantılara, Türkiye’den lisans veya lisansüstü eğitimlerine devam eden öğrencilerle doktora dereceli genç araştırmacılar da katılabiliyor. Bu yıl Almanya’da 67’ncisi düzenlenen Lindau Nobel Ödüllü Bilim İnsanları Toplantıları’na Türkiye’den katılmaya hak kazanan tek isim İTÜ’den oldu. Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Araştırma Görevlisi Mustafa Çiftçi, toplantıda ülkemizi temsil etti. Çiftçi, fonksiyonel çok dallanmış polimerlerin sentezi, fotobaşlatılmış katyonik ve radikalik polimerizasyon teknikleri, kontrollü polimerizasyon teknikleri ve “Click” kimyası üzerine çalışıyor.

lindau

Kariyerim için motivasyon kaynağı oldu

Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Araştırma Görevlisi Mustafa Çiftçi, toplantıda üst düzey bilim insanlarıyla tanışma fırsatı yakaladığını belirtti. Çiftçi, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

“Toplantıya 30’un üzerinde Nobel Ödülü sahibi bilim insanı ve 80 civarında ülkeden genç bilim insanı katıldı. Nobelli bilim insanları yaptıkları sunumlarda bilimsel çalışmalarının yanı sıra, bu ödüle giden yolda başlarından geçen zorlukları, rekabeti ve karşılaştıkları sorunları nasıl çözdüklerinden bahsettiler. Bu bağlamda alanımdaki üst düzey bilim insanlarının düşünme ve çalışma şekilleri hakkında yakından fikir sahibi olma şansı yakaladım. Bilimsel anlamda edindiğim katkı ve izlenimlere ek olarak, alanımın bu öncü bilim insanları ile bir arada bulunmak, kariyerimin geleceği için ilham ve motivasyon kaynağı oldu. Tüm bunlara ek olarak, toplantıya farklı ülkelerden katılmış olan genç bilim insanları ile tanışma ve iletişim kurma şansı yakaladım. İleride doğabilecek iş birlikleri açısından bir ilk adım teşkil etmesi bakımından bunun da oldukça önemli olduğunu düşünüyorum.”

İTÜ Ailesi olarak genç araştırmacımızı kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.