İTÜ Bisikletevi Açıldı
Tem 26, 2017

İstanbul Teknik Üniversitesi, bisikletin sağlık ve spor için ne kadar önemli konusunda farkındalık yaratmaya devam ediyor. Bu amaçla hızla tamamlanan bisiklet yolları yapımının ardından bisiklet kullanımını teşvik amacıyla kampüs içine kurulan 'Bisikletevi', düzenlenen törenle açıldı

itu-bisiklet-evi (1)

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Yeşil Kampüs Projesi kapsamında Ayazağa Yerleşkesini 'bisiklet kenti' haline getirdi. Hızla tamamlanan bisiklet yollarının ardından bisiklet kullanımının daha da yaygınlaştırılması amacıyla yeni bir proje daha hayata geçirildi. Bisiklet satışı ve tamiri olmak üzere tüm hizmetlerin bir arada sunulacağı "Bisikletevi", törenle hizmete girdi. Kampüsteki açılış törenine, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Rektör Yardımcıları, Prof. Dr. Tayfun Kındap, Prof. Dr. Telem Gök Sadıkoğlu, Salcano Bisiklet Genel Müdürü Bayram Akgül, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

itu-bisiklet-evi (3)

“Spor yaşamın bir parçası”

Rektörümüz Prof. Dr. Karaca, törende yaptığı konuşmada spor yapmanın hayatın bir parçası olduğunu dile getirerek, "İTÜ'nün ana düsturunda eğitimin, araştırmanın yanında hem sanatı hem sporu yaşamın bir parçası haline getirmek bulunuyor. Bu açıdan önemli bir işlev yerine getireceğiz. Önemli bir başlangıç. Diğer üniversitelere de tavsiye ediyoruz" dedi. Karaca, öğrencilerin kampüste mümkün olduğunca bisiklet kullanmaya çalıştığını ifade ederek, "İklim değişikliği ve ekolojik denge açısından da karbondan arındırılmış bir kampüs oluşturmak bütün derdimiz" diye konuştu.

itu-bisiklet-evi (2)

“Ar-Ge merkezi oluşturulacak”

Prof. Dr. Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşin Ar-Ge tarafı da var. Öğrencilerimize yeni bir hizmet sektörü oluşturmak açısından da düşünüyoruz. Malzemesinden mekaniğine, hatta vitesinden elektroniğine kadar her türlü alanda üniversite ile şirket ufak çapta bir Ar-Ge merkezi oluşturacak. Sadece bisiklet kullanımı değil, hem tamiratı hem kullanımı hem Ar-Ge'si bir bütün olacak.”

“Proje bazlı iş yaptık”

Salcano Bisiklet Genel Müdürü Bayram Akgül, Bayram Akgül de Türkiye'de bisiklet sektörü ve bisiklet sporunun gideceği çok yer olduğunu belirterek, "Bisikletevi açmak, sadece bisiklet satışı, bisiklet servisi değil. Biz burada Ar-Ge merkezi, bisiklet test laboratuvarları kurmayı ve insanları hem bisiklete binmeyi hem bisiklete teşvik etmeyi amaçlayan proje bazlı bir iş yaptık." diye konuştu. Bisiklet sektörünün Türkiye'nin önemli ihraç pazarlarından biri olabileceğine işaret eden Akgül, sektörde yerliliğin artırılması ve yerli üretimi destekleyen projeler yapılması gerektiğini söyledi. Akgül, bilimsel yönden de destek vermek istediklerini vurgulayarak, İTÜ ile iş birliği yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Akgül, "Türkiye'de bisiklet test eden bir laboratuvar yok. İlk laboratuvarın temelleri de atılacak." dedi.

Bisiklet satışı ve tamiri olmak üzere tüm hizmetlerin bir arada sunulacağı iki katlı "Bisiklet Evi", Ayazağa Yerleşkesinde açık tenis kortları ile servis alanı arasındaki alanda bulunuyor. Giriş katı, tamir atölyesi için kullanılacak, ikinci kat ise satış mekânı olacak ve İTÜ'lülere özel avantajlı fiyatlar sunulacak. İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, Bisikletevi'nin açılmasıyla birlikte 'bisiklet için tüm hizmetleri sunan' tek kampüs olma özelliği taşıyor.

itu-bisiklet-evi (4)

Paylaşımlı bisiklet sisteminin önemi

İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tayfun Kındap, öğrencilerin merakla beklediği sorulara yanıt verdi. Prof. Dr. Kındap, şunları dile getirdi:

“Kampüste asıl amacımız, paylaşımlı bisiklet sistemini getirmek. Bunun için alt yapı çalışmalarımız devam ediyor. Öğrencilerimiz veya personelimiz İTÜ kartlarıyla daha önceden kurulmuş olan istasyonlardan bisikletleri alıp, gidecekleri yerdeki istasyonlara bırakabilecekler. Bu tabii kullanım kolaylığı ve alışkanlığını en üst seviyeye çıkaracak. Kendi sistemimizi kendimiz yapacağız. Bu biraz zaman alacak ama çalışmalar çoktan başladı. Bisiklet kentinin 'kalbi' olan bisiklet tamir atölyesinin açılması en önemli adımdı. Sonraki adım olarak paylaşım sistemi devreye girecek.”

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi