İstanbul’un İstihdam Haritası Çıkarıldı
Ağu 16, 2017

Üniversitemizin de destek verdiği İstanbul’da İstihdam Eğilimlerinin Belirlenmesi Projesi tamamlandı. Araştırmanın sonuçları genç nüfusun istihdama katılmak yerine lisansüstü eğitime devam etmeyi tercih ettiğini gösteriyor.

mimarlik_fak_proje_1

İTÜ Mimarlık Fakültemiz, Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteği, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) iştirakiyle “İstanbul’da İstihdam Eğilimlerinin Belirlenmesi” projesini tamamlandı. İstanbul’da İstihdam Eğilimlerinin Belirlenmesi Projesi’nin kapanış toplantısı Marmara Üniversitesi Sultanahmet Rektörlük Binasında gerçekleştirildi. Proje koordinatörlüğünü Marmara Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. İlker Akgün’ün üstlendiği ekipte Üniversitemiz Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aliye Ahu Akgün, Prof. Dr. Gülden Erkut, Yrd. Doç. Dr. Başak Demireş Özkul ile Marmara Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Dr. Hüseyin Ekizler, Semiha Turgut ve Ömer Zeybek yer aldı. Toplantıda projenin sonuçları paylaşıldı. Araştırma sonuçlarına göre 2016’da Türkiye genelinde istihdam yaratan sektörlerin başını tarım çekerken İstanbul’da en çok istihdam yaratan sektörlerin başında ise imalat, toptan, perakende, ticaret, mesleki ve teknik faaliyetler geliyor. İstanbul’un Türkiye’de sektörel bazlı istihdamda öncü olduğu sektörler ulaştırma ve depolama, bilgi ve iletişim, finans ve sigorta faaliyetleri, gayrimenkul faaliyetleri, mesleki ve teknik faaliyetler ile kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor sektörleri olarak karşımıza çıkıyor.

Gençler lisansüstü eğitimde kalıyor

İstanbul’un çalışma hayatı ve istihdamı çeşitlerinde önemli sonuçlara ulaşan proje, yaş gruplarına göre istihdamı araştırdı. Araştırmanın sonuçlarına göre, İstanbul’da 55-64 yaş arası nüfus, gençlik nüfusundan daha hızlı bir şekilde artıyor. Genç nüfus, istihdama katılmayarak, lisansüstü eğitimde kalıyor.

Türkiye istihdamda yaşlanıyor

Araştırma aynı zamanda Türkiye’nin istihdamda yaşlandığı gerçeğini de ortaya çıkarıyor. Uzmanlar, teknolojiyle birlikte esnek çalışma saatleri uygulamasının hayata geçmesiyle iş olanaklarının artacağını belirtiyor. Proje genelinde ulaşılan temel bulgular İstanbul’da istihdamın sorunları ve çözüm önerilerine ışık tutacak.