İTÜ’de Ağaçlar Şimdi Daha Mutlu
Eyl 09, 2017

İstanbul Teknik Üniversitesi, 650 bin metre kare orman örtüsünün bulunduğu Ayazağa Yerleşkesi’ne sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte yeni ağaçların dikimine başladı.

agacdikim (3)

Yeşil Kampüs çalışmalarıyla birçok yeniliği ve ilkleri hayata geçiren İstanbul Teknik Üniversitesi, 650 bin metrekare orman örtüsünün bulunduğu Ayazağa Yerleşkesi’nde koru bakım çalışmalarını sürdürüyor. Milyonlarca bitkinin yetiştirildiği ve pek çok farklı ağaç türünün bulunduğu Ayazağa Yerleşkesi, biyolojik çeşitliliğin en zengin örneklerini sunuyor. İTÜ Rektörlüğü yeşil alanların bakım ve yenileme işlerini mevsimine ve aylarına uygun olarak gerçekleştiriliyor.

agacdikim (1)

Her şey ağaçların sağlığı için

Sonbahar mevsimiyle birlikte ağaçların yenilenmesi için gereken çalışmalar da kampüste başladı. Bu kapsamda kampüsteki binlerce ağaç tek tek kontrol edildi. Ağaçlar kuruyan dallarından temizlenerek rahat nefes almaları sağlandı. İstanbul’a ve Marmara Bölgesi’ne uygun olmadığı için bir anda hastalanan ve kuruyarak yıkılma tehlikesi yaratan 22 ağaç tespit edilerek bakım çalışması gerçekleştirildi. Ayazağa Yerleşkesi’nde yaşabileceği belirlenen yüzlerce sığla, ıhlamur, erguvan, oya ve çınar ağacının dikimine başlandı.

agacdikim (2)

Yüzlerce yeni ağaç dikimi için geri sayım başladı

Yeşil Kampüs projesinin önemine dikkat çeken İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tayfun Kındap, Kasım ayına kadar yüzlerce ağacın daha Ayazağa Yerleşkesi’ne dikileceğinin müjdesini verdi. İstanbul Orman İşletme Müdürlüğü ile birlikte çalışmaların sürdüğünü aktaran Prof. Dr. Kındap, şöyle konuştu:

“İTÜ’lülerin vakit geçirmekten keyif aldıkları, kendilerini mutlu, huzurlu ve güvende hissettikleri, doğayla bütünleşen, 24 saat yaşayan, İTÜ’nün 250 yıla yaklaşan kurumsal kimliğine ve İTÜ’lü olma kültürüne yakışır, nitelikli yerleşkeler ve barınma alanları oluşturmak amacıyla sürdürülen çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. İTÜ, bir yandan sürdürülebilir bir gelecek için gerekli olan bilim ve teknolojilerin üretimi için çalışırken; diğer yandan da, yaşam kalitesi yüksek, sürdürülebilir ve doğa dostu yerleşkeleri ile tüm topluma örnek olma bilinç ve sorumluluğu ile hareket ediyor. Bu kapsamda 2013 yılından beri sürdürdüğümüz “Yeşil Kampüs” projesiyla kampüs içinde doğal hayatı koruyoruz ve korumaya devam edeceğiz.”

agacdikim (4)

Ağaç Bakım ve onarım işlemi nedir?

Yeşil alanların bakım ve yenileme işleri; sulama, çim biçme, yabani ot kontrolü, şekil budaması, hastalık ve zararlılara karşı ilaçlama, gübreleme, çalı ve ağaç diplerinin çapalanması, sulama çanaklarının düzeltilmesi, ağaç çalı ve güllerin kuru dallarının alınması, açmış ve kurumuş çiçeklerin kesilip atılması, ağaç hareketlerinin sağlamlaştırılması, ağaç bağlarının ayarlanması, tutmayan /kuruyan/ ölen bitkilerin sökülerek yerine aynı cins ve nitelikte yenilerinin dikilmesi, bozulan yerlerin onarılarak özgün şekline dönüştürülmesi ile düzenlenmiş yeşil alanın temiz, düzenli ve bakımlı, tutulması işlerini kapsar.