27 Eylül'de Yaşanan Yoğun Yağış Ayazağa Kampüsümüzde Hasar Meydana Getirdi
Eyl 28, 2017

Üniversitemizin ilgili tüm birimleri, 27 Eylül Çarşamba günü akşam saatlerinde Sarıyer-Maslak bölgesinde etkili olan aşırı yağış sırasında ve sonrasında tüm gece çalışarak Ayazağa Yerleşkemizde olan problemleri tespit etmiş ve müdahalede bulunmuştur.

27 Eylül Çarşamba günü akşam saatlerinde Sarıyer-Maslak bölgesinde İstanbul’da Eylül ayı ortalamasının 3 katı yoğun yağış görülmüştür. Ayazağa Kampüsümüzde önceden alınan önlemler sayesinde bu yoğun yağışın ardından daha büyük boyutta oluşabilecek bir hasarın önüne geçilmiştir. Üniversitemizin alt yapısının son dört yıldır büyük bir kısmının elden geçirilmiş olması ve yağmur sularının gölette toplanmasını sağlayacak sisteminin kısmen hayata geçirilmiş olması bunda en önemli etkendir.

yagis-harita (1)

İTÜ’nün acil durumlar için oluşturduğu ekipler gece boyunca kampüsümüzdeki tüm binaları tek tek kontrol etmişlerdir. Kampüsümüzde tespit edilen problemler esasen Büyükdere Caddesi’nde şiddetli yağış sonrasında akışa geçen yağmur suyunun yerleşkemize girmesi sonucunda yaşanmıştır. Kampüsümüzün dışından gelen büyük hacimdeki suyun tahliyesi için teknik ekiplerimiz hızlı bir şekilde müdahale etmişlerdir. Benzer bir durumun tekrar yaşanmaması için Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığımız çalışmalara başlamıştır. Arıoğlu Kız Öğrenci yurdumuzda aşırı yağış sonucunda yoldan taşan suyun bodrum kata girmesi nedeniyle olası bir problemin yaşanmaması adına yurtta kalan öğrencilerimiz tahliye edilmiştir. Alınan önlemler sonucunda binamızda sıcak su verilmesi haricinde herhangi bir problem kalmamıştır.

Teknik ekiplerimiz tarafından kontrol edilen ve durum tespiti yapılan yerler:

1- Rektörlük : Zemin ve 1. katlarda su sızıntıları görülmüştür.

2- MOBGAM : Herhangi bir problem tespit edilmemiştir.

3- Fen Edebiyat Fakültesi : Zemin kat ve laboratuvarlarda su baskını olmuştur.

4- Elektrik Elektronik Fakültesi : Herhangi bir sorun yaşanmamıştır.

5- Maden Fakültesi : Dekanlık koridorunda tavanda su sızıntısı olmuştur.

6- Kimya Metalürji Fakültesi : Bina en üst katında su sızıntısı tespit edilmiştir.

7- Gemi İnşaat Fakültesi : Herhangi bir su baskını yoktur.

8- Olimpik Havuz Binası : Tadilat nedeniyle su baskını yaşanmıştır, KSB bölümü bodrum katı etkilenmiştir.

9- MED – A Binası : Herhangi bir problem yaşanmamıştır.

10- Fen Bilimleri Enstitüsü : 4. Kattaki laboratuvara ve asansöre su girişi olmuştur, gerekli çalışmalar başlamıştır.

11- MED – B Binası: Giriş katta ve üst katta su akıntıları olmuştur.

12- Yurtlar : Arıoğlu Kız Öğrenci yurdumuzda aşırı yağış sonucunda yoldan taşan su bodrum kata sızmıştır.

13- SDKM : Fen Edebiyat Fakültesi kapısı girişinden su baskını olmuş, temizlenmiştir.

Prof. Dr. Tayfun Kındap: Eylül ayının en yüksek yağış değeri görüldü

Rektör Yardımcımız ve Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Kındap, aşırı yağışın oluşmasının sebebini şöyle açıkladı:

“İstanbul’da 27 Eylül öğle saatlerinden sonra Karadeniz Üzerinden hareket eden süper hücre Kumköy üzerinden hareket ederek Sarıyer-Maslak çevrelerinde 16:00 -19:00 lokal saatleri arasında etkili olmuştur. 3 saatlik süre içerisinde Boğaz çevresinden nem takviyesiyle beraber hücrenin Sarıyer Bölgesinde durağan hareketi kısa sürede bölgenin aşırı yağışlar almasına neden olmuştur. Bu süre zarfında İstanbul’da gerçekleşen günlük toplam yağışlar en yüksek değerlere Kumköy (124 mm), Sarıyer (117.9 mm), Beykoz (76.7 mm), ve Şile (60.9 mm) bölgelerinde ulaşmıştır. Saatlik yağış miktarı olarak Sarıyer Bölgemiz 16:00 – 19:00 saatleri arasında 104.8 mm yağış almıştır. İstanbul’un uzun yıllar Eylül ayı ortalama yağışının 37.0 mm olduğu da dikkate alındığında 1 saatlik yağışın uzun yıllar ortalama değerlerini aştığı (bir günde ise ortalamaların 3 katı üzerinde yağış miktarı) görülmektedir. Sarıyer Bölgesi saatlik yağış değerleri şöyledir: 16:00 L=39.7 mm, 17:00 L=33.7 mm,18:00 L=25.8 mm,19:00 L=5.6 mm. İklim değişimi ile birlikte daha şiddetli ve yoğun bir şekilde yaşayacağımız bu tip olaylar için gerek alt yapımız gerekse bina stoğumuzun tekrar gözden geçirilme çalışmaları planlı bir şekilde devam edecektir.“

yagis-harita (2)