Kutup Çalışmaları İş Birliği Çalıştayında Bulgaristan Heyetini Ağırladık
Eki 06, 2017

Üniversitemiz, ilk “Türk Antarktik Seyrüseferi (TAE-1)” kapsamında yapılan çalışmaları düzenlediği toplantılarda bilim dünyasıyla paylaşmayı sürdürüyor. Bu kapsamda 5 Ekim 2017 tarihinde Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde “Türkiye – Bulgaristan Kutup Araştırmaları İşbirliği Çalıştayı” gerçekleştirildi.

polrec-calistay-2017 (3)

Çalıştaya, Türkiye'deki araştırmacıların yanı sıra Bulgaristan'dan gelen bilim insanları da katıldı. Tüm gün süren etkinlikte, Bulgaristan ve diğer kutup ülkeleri arasındaki iş birliği başta olmak üzere Türkiye’nin Antarktik vizyonu, Türkiye’nin Antarktik bilimsel tecrübeleri ve yakın gelecekteki bilimsel girişimleri değerlendirildi.

Çalıştay, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Telem Gök Sadıkoğlu ile Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Elife Ünal’ın açılış konuşmaları ile başladı. Rektör Yardımcımız Sadıkoğlu konuşmasında kutup araştırmaları konusunda ikili işbirliğinin önemine dikkat çekti.

polrec-calistay-2017 (1)

Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Elife Ünal ise Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve İTÜ koordinasyonunda 2016 yılından itibaren yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vererek, 2017 yılı sonuna kadar Ulusal Kutup Bilim Programı ve Stratejisi’nin hazırlanacağını ve 2. Antarktik Sefer ile ilgili hazırlıkların devam ettiğini belirtti. Ünal, Bulgaristan ile kutup alanındaki işbirliği fırsatlarını değerlendireceklerini ifade etti.

“2018’de yaklaşık 30 kişilik ekiple Antarktika yolcusuyuz”

İTÜ Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy ise İTÜ’nün, yapılan çalışmaları düzenlediği toplantılarla bilim dünyasıyla paylaşmayı sürdürdüğünü aktardı. Özsoy çalıştayın temel amacını ise şöyle açıkladı:

"Bu çalıştayın temel amacı, Bulgaristan ile yapılacak işbirliklerini geliştirmek üzere, Bulgar heyetini burada ağırlayarak karşılıklı bilimsel etkileşim sağlamak. Bulgaristan Antartika Enstitüsü, bu yıl 30. yılını kutluyor. 30 yıldır bu işi yapıyorlar. Türkiye'de biz merkez olarak üçüncü yılımızı kutlamaktayız. Tek resmi kurum biziz bu konuda. Bizim onlardan, onların bizden öğreneceği şeyler var. Bunun en iyi yolu da onların üslerine Türk bilim insanlarını yollamamız, onların bizim araştırma kurumlarımıza kendi bilim insanlarını yollamaları. Çalıştay temelde bunlara hazırlıyor."

polrec-calistay-2017 (2)

Özsoy, Türk bilim heyetinin 2018 yılının şubat ayında yaklaşık 30 kişilik bir ekiple Antartika'da olacağını anlatarak, "Konuyla ilgili Üniversitemizin web sayfasında bir ulusal çağrı var. Bu sefere katılmak isteyen bütün bilim insanları da projelerini göndererek başvurabilir.” dedi.

İTÜ Kutup Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Bulgaristan Antarktika Enstitüsü arasında 2016 yılında imzalanmış olan Mutabakat Zaptı kapsamında bugüne kadar İstanbul Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nden 2 Türk Araştırmacı Bulgaristan Üssü’nde bilimsel çalışmalar yaptı. 2017-2018 Antarktik sezonunda da Hakkâri ve Gebze Teknik Üniversitelerinden 2 Türk araştırmacının yine aynı üsde çalışmalar yapması planlanıyor.

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi