İTÜ Eski Rektörü Prof. Dr. Kumbasar Son Yolculuğuna Uğurlandı
Eki 13, 2017

9 Ekim 2017 tarihinde aramızdan ayrılan, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 1977-1980 dönemi rektörü değerli akademisyenimiz Prof. Dr. Nahit Kumbasar, Taşkışla Yerleşkemizde düzenlenen anma töreni ile son yolculuğuna uğurlandı.

Bugüne kadar binlerce bilim insanı yetiştiren ve ömrünü eğitime adayan Prof. Dr. Nahit Kumbasar için düzenlenen törene, Rektörümüz Prof.Dr. Mehmet Karaca, İnşaat Fakültesi Dekanımız Prof.Dr Ünal Aldemir, Mimarlık Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Murat Gül’ün yanı sıra çok sayıda akademisyenimiz, Kumbasar’ın öğrencileri ve yakınları katıldı.

Törende, Rektörümüz Prof.Dr. Mehmet Karaca, İnşaat Fakültesi Dekanımız Prof.Dr Ünal Aldemir ve İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Kadir Güler, Kumbasar’ın akademik kişiliğini ve hizmetlerini dile getiren konuşmalar yaptılar.

nahit-kumbasar-toren

Rektörümüz Karaca: “ Ülkemiz değerli bir bilim insanını daha kaybetti.”

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca konuşmasında şunları dile getirdi. “Üniversitemize ve bilim dünyasına uzun yıllar hizmet veren çok önemli değerlerimizi, saygıdeğer büyüklerimizi maalesef kaybetmeye devam ediyoruz. Değerli hocamız Prof. Dr. Nahit Kumbasar, kendisini mesleğine, öğrencilerine ve topluma adamış mesai arkadaşları ile uyum içinde çalışmış, çağdaş, yeniliklere açık ve daima hizmet üreten bir bilim insanıydı. Ülkemizin en köklü ve nadide üniversitelerinden biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi’nde öğrencilerimize hizmet verme ayrıcalığını yaşamış, çok sayıda projenin de hayata geçmesine katkıda bulunmuştur. Saygıdeğer hocamız yapmış olduğu bilimsel çalışmaların ışığında yetiştirdiği öğrencileriyle bilime ve ülkemize bundan sonra da katkıda bulunmaya devam edecektir.”

Törenin ardından, Prof. Dr. Nahit Kumbasar’ı al bayrağımıza sarılı naaşı, Levent Camii’nde kılınan öğle namazını takiben Kilyos Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Prof. Dr. Nahit Kumbasar kimdir?

Prof. Dr. Nahit Kumbasar, 1934’te Bayburt’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bayburt’ta tamamladı. Daha sonra Haydarpaşa Lisesi’ni 1953 de bitirerek İTÜ İnşaat Fakültesi’ne girdi. İnşaat Fakültesi’nden 1958 yılında Yüksek Mühendis olarak mezun oldu. Aynı yıl İnşaat Fakültesi’nin Betonarme ve Yüksek Mukavemet Kürsüsü'ne asistan olarak girdi. 1962 yılında doktora çalışmasını tamamlayarak Dr. Müh. unvanını aldı. 1965-1967 yılları arasında ABD’de University of Colorado’da araştırma yaptı ve misafir öğretim üyesi olarak çalıştı. 1968 yılında doçent unvanını alarak 1969 da Betonarme ve Yüksek Mukavemet Kürsüsü’nde Doçent kadrosuna atandı. Daha sonra Mühendislik Mimarlık Fakültesi Betonarme-Ahşap ve Çelik Yapılar Kürsüsü doçent kadrosuna 1973 yılında naklen geçti ve 1974 yılında aynı kürsüde profesör oldu. 1975-1977 yılları arasında, sırasıyla, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi dekan yardımcılığı, üniversitemizde Rektör Yardımcılığı ve 1977-1980 arasında üniversitemizde Rektör görevinde bulundu. 2000 yılında emekliye ayrıldı. Emeklilikten sonra İnşaat Fakültesi’ndeki arkadaşları ile çalışmalarına devam etti ve araştırma ve uygulama projelerinin çözümünde katkı vermeğe devam etmiştir. Betonarme yapılar, plak ve kabuk teorisi ve deprem mühendisliği konularında yayınları bulunan Prof. Dr. Nahit Kumbasar’ın bir oğlu, bir kızı ve bir torunu vardır.

Haber ve Fotoğraf: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi