İTÜ ABET'te Yine Dünya Rekoru Kırdı
Eki 18, 2017

İstanbul Teknik Üniversitesi, Amerika’daki Mühendislik ve Teknoloji Programları Akreditasyon Kurulu “ABET” (Accreditation Board for Programs in Engineering and Technology) tarafından 25 mühendislik programıyla akredite edilen dünyadaki ilk ve tek üniversite oldu.

Üniversitemiz, 25 mühendislik programıyla Amerika’daki Mühendislik ve Teknoloji Programları Akreditasyon Kurulu (ABET) akreditasyonu alan ilk ve tek üniversite olarak uluslararası ölçekte başarısını bir kez daha kanıtladı.

Dünyanın seçkin üniversitelerini geriden bırakan Üniversitemiz, ilk kez 2002 yılında eğitim kalitesinin değerlendirilmesi için ABET’e başvuru yaptı. 2004/2005 yıllarında 16 programıyla ABET’ten eşdeğerlik alan Üniversitemiz 2010 yılında ise 23 mühendislik programıyla “tam akreditasyon” almıştı. Son değerlendirmede ise 25 mühendislik programıyla akredite olan dünyadaki ilk ve tek üniversite oldu.

abet-2017 (3)

İTÜ diploması tüm dünyada geçerli

ABET akreditasyonu, Üniversitemizin eğitim kalitesinin kabul uluslararası kabul gördüğü ve diplomalarının tüm dünyada geçerli olduğu anlamına geliyor. Bu sayede öğrencilerimiz Amerika’nın düzenlediği “Yetkin Mühendislik” sınavına da girebiliyor.
İTÜ’lü mühendislerin diplomalarının ABD, Avrupa ve tüm dünyada birebir geçerli olmasını sağlayan bu akreditasyon, eğitim kalitesinin eşdeğerliğini gösteriyor. ABET akreditasyonu alan üniversiteler, küresel iş gücüne katkıda bulunan yüksek kaliteli mezunlar veriyor. ABET, 30 farklı ülkede 750 üniversitenin 3.700 programının akreditasyonunu yürütüyor. Akreditasyonla, Üniversitemizin 25 programının diploması tüm dünyada geçerli kabul ediliyor.

abet_4

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca: “Kalite çıtamızı yükseltmeye devam edeceğiz”

ABET yeklilerinin Üniversitemizden ayrılmasıyla birlikte Süleyman Demirel Kültür Merkezi Senato Salonunda toplanan akademisyenlerimiz merakla sonuçların açıklanmasını bekledi. Toplantıda Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Telem Gök Sadıkoğlu, Prof.Dr. Ali Fuat Aydın ,İTÜ Öğrenci Dekanlığı Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Taptık ve ABET Koordinatörü Doç.Dr.Ebru Dülekgürgen hazır bulundu.

Sonuçların açıklanmasının ardından akademisyenlere seslenen Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ’nün kaliteli eğitimiyle dünya rekoru kırdığını belirterek, “İTÜ, Amerika’daki Mühendislik ve Teknoloji Programları Akreditasyon Kurulu “ABET” akreditasyonunu 25 mühendislik programıyla alan ilk ve tek üniversite olarak uluslararası ölçekte başarısını bir kez daha kanıtladı” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Karaca, emeği geçen tüm İTÜ ailesine teşekkür ederek şunları söyledi:
“ABET akreditasyonu ile Üniversitemizin eğitim kalitesi bir kez daha uluslararası bağımsız bir kuruluş tarafından tescillenmiştir. 25 mühendislik programı birden tam akredite edilen dünyadaki ilk ve tek üniversite olduk. İTÜ, teknik alt yapısı, laboratuvarları, ders programları, sosyal ve kültürel olanaklarıyla örnek bir üniversite. Bölümlerimizi tek tek gezen ABET Heyeti, eğitim kalitemizi, laboratuvar alt yapımızı ve öğrencilerimize sunduğumuz olanakları yerinde incelediler.

Heyet, mühendislik eğitiminin "inovasyon" ve "girişimcilik" ile birlikte ilerlettiğimiz çalışmalarımızdan oldukça etkilendiler. Orijinal fikirleri olan öğrencilerimizin henüz lisans sıralarındayken girişimciliğe adım atmalarını desteklediğimiz girişimcilik ekosistemimizi ve İTÜ Ginova, İTÜ ARI Teknokent, İTÜ Çekirdek, İTÜNOVA TTO ve İTÜ Gate’in faaliyetlerini hayretle izlediler. Üniversite-sanayi iş birliğinin güzel örneklerini sunduk. Bu yıl başlayan Akademik Danışmanlık dersinin ayrıntılarından da çok etkilendiler.

Akademik Danışmanlık uygulamasıyla, öğrencilerimizin öğretim üyeleriyle düzenli fikir alışverişinde bulunduklarını, öğrencilerimize gerek akademik eğitim gerekse kariyer yolculuklarını doğru şekillendirmek için destek verildiğini aktardık. İTÜ olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz ve dünyaya yön veren mühendisler yetiştirmeye sürdüreceğiz.." Rektör Karaca, yoğun çalışmalarından dolayı ABET komisyonuna teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

abet-2017 (2)

İşte akredite olan programlar

İTÜ'nün ABET akreditasyonları alan programları ise şunlar:
Uçak, uzay, kimya, inşaat, bilgisayar, kontrol ve otomasyon, elektrik, çevre, gıda, jeoloji, geomatik, endüstri, işletme, imalat, makine, metalurji ve malzeme, meteoroloji, maden, gemi inşaatı ve gemi makinaları, petrol ve doğalgaz, gemi ve deniz teknolojisi, tekstil, cevher hazırlama, jeofizik, elektronik ve haberleşme mühendisliğinden oluşuyor.

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi