İTÜ Kreş Binası
Eki 19, 2017

İTÜ Kreş ve Anaokulları, İTÜ’de çalışan akademik ve idari personelin çocuklarına, çocuk eğitim bilimi gereklerine uygun olarak faaliyet gösteriyor. Sevgi dolu eğitim sürecinde, çocukların bakım ve eğitimlerini sağlanırken, bir yandan da, anne ve babaya daha güvenli ve huzurlu bir çalışma ortamı sağlanarak iş gücü veriminin artırılması sağlanıyor. Yakın zamanda İTÜ Ayazağa Kampüsümüzdeki kreş ve anaokulu hizmetleri amacına uygun olarak yapılan yeni binada verilmeye başlandı.

itu-kres-2017 (2)

İTÜ’lülere hizmet vermeye başlayan yeni İTÜ kreşi bodrum kat, zemin kat ve 1 adet normal kattan oluşuyor. Bina 1060 m2 oturumlu ve toplamda 3180 m2.

Yeni binanın tasarlanmasında çocukların ve çalışanların güvenliği ve konforu ile bilimsel eğitimin gereklilikleri en temel kriterler olarak dikkate alındı. Teras çatıya sahip olan binada, tüm katlara ulaşan bir asansör, merdiven, yangın merdiveni bulunuyor. Binanın kullanım amacına uygun en temel özelliklerinden biri ise öğrencilerin merdiven kullanmamaları için zemin kat ve normal kat arasında oluşturulmuş bir rampanın bulunması. Pencereleri çocukların ulaşıp açamayacakları şekilde ve ayrıca güvenlik kilitli olarak tasarlanan binanın yalıtımlı dış cephesinde, güvenlik ve görsel tasarım amaçlı renkli gölgelikler yer alıyor.

itu-kres-2017 (1)

Kreş binasında sınıflarda ve genel alanlarda, merkezi sistem taze havalı ısıtma ve ayrıca yerden ısıtma sistemi bulunuyor. Yemek salonu ve oyun salonlarında mevsimsel koşullara göre soğutma da sağlanabiliyor. Ofislerde ve çalışan odalarında ısı geri kazanım cihazı ile havalandırma yapılırken, ayrıca vrv sistemi (klima ile) ısıtma ve soğutma da yapılarak fiziksel çalışma konforu dengelenebiliyor.

Kreş ve anaokulundaki çocukların güvenliklerine yönelik olarak binada dış çevre ve koridorlarda kamera sistemi, ortak alanlarda ses sistemi ve elektrik kesintilerinde devreye girecek jeneratörün sağlanmasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor.

Kreş binamızla birlikte bulunduğu çevre ve binaya ulaşım da yeniden ele alındı. Binaya araçla yeni yapılan asfalt yoldan, yaya olarak da tüm kampüsle uyumlu kaldırımlarla ulaşım güvenli olarak sağlanıyor. Binanın yapım aşamasında alanın mevcut ağaçlı yapısı korunarak çocukların doğal çevreyle iç içe olmaları sağlandı.

İlgili yasa gereği sosyal tesisler kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarınca işletilen kreş ve çocuk bakım evlerinin giderlerine bütçeden katkı sağlanamıyor. Vakıflarımız tarafından, kreşlerimiz-deki bakım ve eğitim kalitesinden ödün vermemek için, başta personel ihtiyacı olmak üzere birçok konuda imkan yaratılmaya çalışılıyor.

itu-kres-2017 (3)

Bina ile ilgili detaylı bilgiler:

Bodrum katta;

-Hazırlık mutfağı,
-Personel duş, wc ve dolap odaları,
-Personel dinlenme odası,
-Kazan dairesi, su deposu ve diğer teknik hacimler,
-Depo ve personel otoparkı bulunmaktadır.

Zemin katta;

-Giriş holü ve temiz ayak geçişinin yapıldığı dolap bölümü,
-Veli kabul bölümü, müdür ve sekreter odası, personel odaları,
-2 adet 2 yaş grubu odası,
- Ayrı bir koridorla ulaşılan, 2 uyku odası, 2 oyun odası ve bir alt değişim bölümünden oluşan, 2 yaş altı bebeklerin bölümü,
-Bir adet tv ve oyun odası,
-Bir adet ihtiyaca göre yemek veya oyun salonu olarak kullanılacak hacim,
-Bir adet servis mutfağı bağlantılı yemek salonu,
-Personel ve çocuklar için ayrı ayrı tasarlanmış wc mahalleri bulunmaktadır.

1.Normal katta;

-2 adet oyun salonu,
-2 adet 6 yaş grubu odası,
-2 adet 4-5 yaş grubu odası,
-3 adet 3-4 yaş grubu odası,
-Rehberlik ofisi,
-Personel ve çocuklar için ayrı ayrı tasarlanmış wc mahalleri bulunmaktadır.

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi