İTÜ Araştırma Üniversitesi Konferansları’nın İlk Konuğu Prof. Dr. İlhan Tekeli Oldu
Eki 20, 2017

Üniversitemizin YÖK tarafından Araştırma Üniversitesi olarak belirlenmesinin ardındandın düzenlenen “İTÜ Araştırma Üniversitesi Konferansları”nın ilki Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

“Türkiye Günümüzde Araştırma Nitelikli Yükseköğretimi Nasıl Düşünebilir?” başlıklı konferansta Prof. Dr. İlhan Tekeli konuşmacı olarak yer aldı. Konferans Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, rektör yardımcıları ve çok sayıda akademisyen tarafından ilgiyle takip edildi.

ilhan-tekeli-2017 (1)

İTÜ Araştırma Üniversitesi Konferansını açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Karaca, Prof. Dr. İlhan Tekeli’nin sosyal konular ve tarih gibi birçok alanda göstermiş olduğu başarılarına değinerek, konferansa katılımından dolayı Tekeli’ye teşekkürlerini iletti.

“Türkiye, tarihten günümüze üniversite sistemini dönüştürdü”

Türkiye’nin dünya ile beraber üniversite sisteminde dönüştüğünü belirten Prof. Dr. İlhan Tekeli, “Bu dönüşümü üç boyut üstünde kavrayabiliriz. Birincisi, meslektaşlar yönetiminden girişimci bir üniversiteye geçiş. İkincisi, eğitist insanlar yetiştiren bir kitle eğitimi yapan üniversiteydi. Üçüncüsü karşılığı devlet tarafından olan daha çok özel kesimin, insanların alanların ödediği bir üniversiteye geçiş gibi bütün dünyada 3 boyutta bir geçiş yaşandı. 50 yıllık süre içinde aşama aşama nesnel ölçütlerde çok önemli gelişmeler oldu. Üniversite talepten daha çok arz etmeye başladı. Her ile üniversite kampüsü yapılarak ülkede bir çeşit aydınlanma gerçekleşti. 200’e yakın vakıf üniversitesi oldu.” diye konuştu.

ilhan-tekeli-2017 (2)

Türkiye üniversiteleri öznellik bunalımından kurtulmak zorunda

Türkiye akademik tarihinin ümit verici olduğunun altını çizen Tekeli sözlerini; “Türkiye’nin akademik yaşam tarihi bu konuda ümit vericidir. Türkiye akademi hızının gücü temelde tüm akademiler gibi güç arayışı içinde olmayıp gerçeği aramak peşinde olmasından kaynaklıdır. Her akademisyen öznellik krizinin aşılmasında kendisine düşen sorumluluğunu farkında olmalıdır.” diyerek noktaladı. Konferans soru –cevap bölümü ile son buldu.

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi