EGU Arthur Holmes Ödülü İTÜ’lüye
Eki 27, 2017

Değerli hocamız Prof. Dr. Celal Şengör, European Geosciences Union (EGU)’nun en değerli ödüllerinden olan Arthur Holmes madalyasını 2018 Nisan ayında Viyana'da alacak. Bu çok önemli başarıdan her zamanki gibi gurur duyuyor ve kendisini tebrik ediyoruz.

EGU gelecek yılın Birlik Madalya ve Ödülleri'ni vereceği isimleri belirledi. Buna göre 175 bilim insanının aday olarak katıldığı komitede değerli hocamız Prof. Dr. Celal Şengör, EGU'nun en değerli birlik ödüllerinden biri olan Arthur Holmes madalyasını almaya hak kazandı. Prof. Dr. Şengör ile beraber Avrupa ve diğer ülkelerden 49 bilim insanı dünya, gezegen ve uzay bilimlerine yaptıkları önemli katkılardan dolayı 8-13 Nisan 2018 tarihinde Viyana’da ödüllendirilecekler.

Ödül töreninde 2018 Birlik Madalyası ödüllerinin yanı sıra, 2018 Division Madalyası ve 2018 Outstanding Early Career Scientist Awards ödülleri de bölümlere ayrılarak EGU 2018 Genel Kurulu’nda sahiplerini bulacak.

Birlik Bölüm Ödülleri ve Madalyalarına ek olarak EGU, yıllık genel kurulunda yer alan öğrencilere bir poster ödülü de verecek. Outstanding Student Poster ve Presenting Interactive Content (OSSP-PICO) sunumlarının genel kalitesini ve öğrencilerin büyük bir bilimsel konferansta poster sunma heyecanını arttırmayı amaçlıyor.

prof-celal-sengor-2017-1

Prof. Dr. Celal Şengör Kimdir

Prof. Dr. Celal Şengör, 24 Mart 1955’te İstanbul’da doğdu. 1973 yılında Robert Academy’yi bitirdi, 1978’de State University of New York at Albany’den jeolog olarak mezun oldu. 1979’da master, 1982’de de aynı üniversiteden doktora aldı. 1981’de İTÜ Maden Fakültesi, Genel Jeoloji kürsüsüne asistan oldu.

1984 yılında Londra Jeoloji Cemiyeti’nin “Başkanlık Ödülü”nü, 1986’da TÜBİTAK’ın Bilim Ödülü’nü aldı. Aynı yıl İTÜ Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalında doçent oldu. 1988’de Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesi’nden şeref bilim doktoru (Docteur ès sciences honoris causa) pâyesi aldı.

1990 yılında Academia Europaea’ya ilk Türk üye olarak seçildi, aynı yıl Avusturya Jeoloji Servisi muhabir üyesi, 1991 yılında Avusturya Jeoloji Derneği şeref üyesi oldu. 1991 yılında Kültür Bakanlığı’nın Bilgi Çağı Ödülü’nü kazandı. 1992 yılında İTÜ Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı’nda profesörlüğe yükseltildi.

1993 yılında Türkiye Bilimler Akademisi kurucu üyesi oldu, Akademi konseyine seçildi, aynı yıl TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeliğine seçildi. 1994 yılında Rusya Doğa Bilimleri Akademisi üyeliğine, Fransız ve Amerikan jeoloji dernekleri şeref üyeliğine seçildi, ayrıca kendisine Fransız Fizik Cemiyeti ve École Normale Supérieure Vakfı tarafından Rammal Madalyası verildi. Şengör 1997 yılında Fransız Bilimler Akademisi tarafından yerbilimleri dalında büyük ödül (Lutaud Ödülü) ile taltif edildi.

1998 Mayıs ayı içerisinde Şengör Collège de France’da misafir profesör olarak bir kürsü işgal etti, burada “XIX. yüzyılda tektoniğin gelişmesine Fransız jeologlarının katkısı” konulu bir ders verdi ve 28 Mayıs 1998’de Collège de France’ın madalyasını aldı. 1999’da Londra Jeoloji Cemiyeti kendisine Bigsby Madalyası’nı tevcih etti.

2000 yılının Nisan ayında Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi yabancı üyeliğine seçilen ilk Türk oldu.

Şengör, Collège de France dışında İngiltere’de Oxford (Royal Society Araştırıcı bursuyla), ABD’de California Institute of Technology (Moore Distinguished Scholar olarak) ve Avusturya’da Salzburg Lodron-Paris Üniversitesi’nde misafir profesörlük yapmıştır.