İTÜ Mezunlarına Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülü
Eki 30, 2017

2017 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerine, müzik kategorisinde mezunumuz Göksel Baktagir ve geleneksel sanatlar kategorisinde mezunumuz Ali Toy layık görülerek Üniversitemize büyük gurur yaşattılar.

Her yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda açıklanan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin bu yılki sahipleri belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla; bu yıl 6 değerli isim ödüle layık görüldü. Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Değerlendirme Kurulunda, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanı Dr. M. Mücahit Küçükyılmaz, Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı H. Hümeyra Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, yazarlar Alev Alatlı ve Rasim Özdenuren yer aldı.

2 Mezunumuza Ödül

Değerlendirme Kurulunun önerisi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2017 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerine müzik kategorisinde Türk Musikisi Devlet Konservatuarı 1988 yılı mezunumuz Göksel Baktagir ve geleneksel sanatlar kategorisinde Mimarlık Fakültesi 1988 yılı mezunumuz Ali Toy geleneksel sanatlar kategorisinde değer gördü. Ayrıca Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya tarih, Yavuz Turgul’a sinema, Selahattin Kara’ya ise resim dalında ödül verildi. Nurettin Topçu ise vefa özel ödülüne değer görüldü.

Ödül töreni daha sonra ilan edilecek bir tarihte Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilecek.

2017 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri layık görülerek İTÜ ailesine gurur yaşatan mezunlarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Goksel-Baktagir

Göksel Baktagir Kimdir?

1966’da Kırklareli’nde doğdu. Müziğe sekiz yaşında, babası Muzaffer Baktagir’in gözetiminde başladı. 1988’de İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’ndan mezun olduktan bir yıl sonra lisansüstü eğitimine konservatuvarda başladı. Aynı yıl, Tanbûri Necdet Yaşar yönetimindeki Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’na girdi. “Necdet Yaşar Ensemble” ile çeşitli ülkelerde konserler verdi. Beste çalışmalarına konservatuvar yıllarında başlayan Göksel Baktagir’in, sözlü ve enstrümantal olarak 400 kadar eseri bulunmaktadır. Eserlerinin birçoğu TRT repertuarına alınmış, “Sazım” adlı Zâvil saz semaisi, 1990’da TRT tarafından düzenlenen yarışmada ödül kazanmıştır. “Tek Kelime” adlı Muhayyerkürdi şarkısı, Milliyet Gazetesi tarafından 1997’nin en sevilen 10 şarkısı arasına seçilen sanatçının “Doğu Rüzgârı” albümü 2000’de Türkiye Yazarlar Birliği tarafından ödüllendirilmiştir. Baktagir 2004 yılında merkezi İsviçre’de bulunan Avrupa Birliği Vakfı’ndan Yılın Müzik Ödülü’nü almıştır. 2013’de Musiki Vakfı ve Beyoğlu Belediyesi işbirliğiyle gerçekleşen Itrî Müzik Ödülleri’nde Yılın Bestekârı Ödülü’nü almıştır. Baktagir 1984’ten bu yana, kanun icrasında diğer tekniklerin yanı sıra, özellikle “sol el” için geliştirdiği teknik üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.

ali-toy

Ali Toy kimdir?

Hattat Ali Toy 1960 Kütahya, Tavşanlı'da doğdu. 1977 yılında Tavşanlı Tunçbilek Lisesi'ni, 1988 yılında da İTÜ Mimarlık Fakültesi'ni bitirdi. 1992 yılında ise Yıldız Üniversitesi Röleve-Restorasyon Bölümü’nü bitirerek yüksek mimar ünvanı aldı. Mimar Hattat Ali Toy, aldığı mimarlık eğitimine paralel olarak hat çalışmalarına ağırlık verdi. Hat icazetini 1988’de Prof. Dr. Ali Alparslan'dan aldı. Çalışmalarını daha çok Ta’lik, Divani ve Rîk’a hatları üzerinde sürdürmektedir. Yurtiçinde ve yurtdışında birçok sergiye katıldı. Bunların dışında 28 şahsi sergi açtı. Bugüne kadar milletlerarası 3 yarışmada 5 ödül aldı. Ayrıca IRCICA’nın düzenlediği yarışmalarda da çeşitli ödüllere layık görüldü. Çalışmalarını Ali Toy Sanat Merkezinde sürdürmektedir. Ali Toy, mimarlık ve restorasyon mesleğinin yanı sıra hat çalışmalarına devam etmektedir. Toy’un yazdığı modern hatlar tasarım, teknik ve yorum birlikteliğini içermektedir.