İTÜ’den INSA Rouen Normandiya ile Çerçeve Anlaşması
Kas 02, 2017

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın 2017 Şubat ayında Fransa Normandiya bölgesi üniversitelerini ve Fransız Rouen Ulusal Uygulamalı Bilimler Enstitüsü (INSA)’yı ziyareti ile başlattığı akademik ilişkiler  30 Ekim tarihinde İTÜ ve INSA arasında bir çerçeve anlaşması imzalanması ile sonuçlandı.

insa-itu-2017 (3)

Fransa'nın tanınmış mühendislik enstitülerinden INSA Rouen Normandiya Direktörü, Prof. Dr. Mourad Boukhalfa, 29 Ekim - 1 Kasım 2017 tarihlerinde Üniversitemizi ziyaret etti. Fransa Türkiye Büyükelçiliğinin heyeti eşliğinde İTÜ-INSA Çerçeve anlaşması imzalandı.

Rektörlük Senato odasında yapılan imza törenine, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca ve INSA Direktörü Prof. Dr. Mourad Boukhalfa, Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliğinden Eğitim ve Kültür Müsteşarı Eric Soulier ve Üniversitelerarası Akademik İlişkiler Ataşesi Béatrice Delpouve da katıldı. İmza töreninde, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ali Fuat Aydın, Prof. Dr. Telem Gök Sadıkoğlu ve Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Cafer Özkul ile Uluslararası İlişkiler Koordinatörümüz Yrd. Doç. Dr. Gülsen Uçarkus hazır bulundu.

insa-itu-2017 (1)

Anlaşma 3 yıl sürecek

İTÜ ve Fransa Büyük Elçiliği arasında 2016’da imzalanan bir anlaşma kapsamında İTÜ araştırmalarına 3 post-doktora bursu imkânı tanınıyor. Yapılan bu çerçeve anlaşması da 2017-2018 akademik yılı dahil 3 yıl sürecek. Bu anlaşma öğrenci ve öğretim üyesi değişimi yanında ortak araştırma projeleri yürütülmesini, doktora tezleri danışmanlığı ve çift diploma imkânı sağlayan ortak yüksek lisans (master) programları yürütmeyi kapsıyor. Fransa'da Groupe INSA federasyonu içinde INSA Rouen Normandiya gibi Lyon, Toulouse, Strasbourg, Rennes, Centre Val Loire (Bourges) 5 farklı INSA daha bulunuyor. İTÜ, INSA Rouen ile imzalanan çerçeve anlaşmasının benzerini diğer 5 INSA'nın imzasına açma çalışmasını başlatmış bulunuyor.

Başvurular 2018 yılında alınacak

Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği post-doktora programına seçilen her bir araştırmacıya 3 ayda yaklaşık 5200 avro ödeyecek. İTÜ ise takip eden 3 ayda toplam 4500 dolar katkıda bulunacak. 2018-2019 akademik yılında 3, 2019-2020 akademik yılında 3 olmak üzere 6 araştırmacı Fransa laboratuvarlarında post-doktora çalışmaları yapma imkânı bulacak. Başvurular 2018 yılının ilk ayında alınmaya başlanacak.

insa-itu-2017 (2)

Laboratuvar olanaklarını inceledi

Mourad Boukhalfa, Fen ve Edebiyat, Bilgisayar ve Bilişim, İnşaat, Kimya ve Metalurji ile Uçak ve Uzay Fakülteleri laboratuvarlarını ziyaret ederek ilgili öğretim üyeleri ve araştırmacılar ile görüşmeler yaptı. İTÜ' nün dinamizmi ve potansiyeli hakkında diğer 5 INSA (Ulusal Uygulamalı Bilimler) Enstitüsü’ye bilgilendirme yapacağını belirten Boukhalfa, yukarıda sözünü ettiğimiz, Fransız Büyükelçiliğinin ve İTÜ'nün ortak post-doktora programı 2018-2019 ve 2019-2020 adaylarını INSA laboratuvarlarına kabul etmek istediklerini belirtti.

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi