Gazi Mustafa Kemal Atatürk 79. Ölüm Yıl Dönümünde İTÜ’de Anıldı
Kas 10, 2017

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ölümümün 79. yılında İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle anıldı.

10-kasim-2017-anma-prog (4)

Ayazağa Yerleşkemizdeki Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleştirilen anma programına; Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, eski rektörlerimizden Prof. Dr. Reşat Baykal, Prof. Dr. Gülsün Sağlamer ile rektör yardımcılarımız, akademisyenlerimiz, öğrencilerimiz ve idarî personelimiz katıldı.

10-kasim-2017-anma-prog (5)

Tören, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını kaybettiği saat olan 09.05’te saygı duruşu ile başladı. İstiklal Marşının ardından Atatürk’ün siyah-beyaz görüntüleri eşliğinde Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarının anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

Program, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı (İTÜ TMDK) Çalgı Bölümü Lise Devresi Türk Müziği Korosu tarafından verilen konserle devam etti. İTÜ TMDK’dan öğretim üyemiz Yrd. Doç. Dr. Hatice Doğan Sevinç’in şefliğini üstlendiği koro, Atatürk’ün sevdiği şarklıları seslendirdi. Türk Halk Oyunları 3. sınıf öğrencimiz Yusuf Bozkurt’un koroya eşlik ederek yaptığı zeybek dansı ise izleyicilerden tam not aldı.

10-kasim-2017-anma-prog (2)

“Gazi Mustafa Kemal çok yönlü bir insandı”

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çok yönlülüğüne vurgu yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Öncelikle bir eğitim gönüllüsü, kültür ve sanat aşığıydı. Entelektüel birikimi olan ve gerçek ilerleyişin ancak eğitim ile olacağına inanan bir insandı. Kurtuluş Savaşı’nın önderi, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin de mimarıydı. O, içinde bulunduğu döneme rağmen kendisini iyi yetiştirmiş ve iyi bir eğitim almıştı. Onun bilimi rehber edinen anlayışı ile yetişen kuşakların Ülkemizin kalıcı ve istikrarlı yükselişinin mimarları olacağına inanıyorum. İTÜ de o yuvalardan bir tanesidir.”

10-kasim-2017-anma-prog (1)

Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’nin kalkınması ve istikrarlı ilerleyişinin bilimsel ve teknolojik gelişimle olacağına inanmış bir insan olduğunu ifade eden Rektörümüz, konuşmasına Atatürk’ün şu sözleri ile son verdi. ”Benim manevi mirasım ilim ve akıldır. Benden sonrakiler bizim aşmak zorunda olduğumuz çetin ve köklü zorluklar karşısında belki gayeye tamamen erişemediğimizi, fakat asla ve asla taviz vermediğimizi akıl ve bilimi rehber edindiğimiz tasdik edeceklerdir. Benim Türk Milleti için yapmak istediklerim ortadadır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler bu temel eksen üzerinde akıl ve ilimin rehberliğini kabul ederlerse manevi mirasçılarım olur diyor.”

“10 Kasım bizim için hüzündür”

Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencimiz Mert Menekşe ise öğrenciler adına yaptığı konuşmasında Atatürk’ün 1925 yılında kuruluşuna öncülük ettiği ve 1937 yılında hazineye bağışladığı Atatürk Orman Çiftliği örneğinden yola çıkarak felsefesini anlattı. Menekşe: “10 Kasım 1938’den bu yana, her 10 Kasım bizim için hüzündür. Her onsuz Kasımda biz onu yad ederiz. onun devrimlerinden, ileri görüşlülüğünden, mavi gözlerinden bahsederiz. 1919'dan 1927 yılına kadar Nutuk kitabıyla anlatmak istediklerini, nasıl bir çiftlik kurarak anlatmak istemiş onu anlatmak istedim.” dedi.

10-kasim-2017-anma-prog (3)

Şengör “Atatürk karşısına çıkan her problemi bilimsel bakış açısıyla çözdü”

İTÜ Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör anma törenimize davetli konuşmacı olarak katıldı. Prof. Dr. Celal Şengör, “Bilim ve Atatürk” başlıklı seminerde Atatürk’ün toplumsal sorunların çözümüne yönelik bilimsel yaklaşımı üzerinde durdu: “Bilim adamı problem çözer. Atatürk de karşısına çıkan her türlü problemi bilim adamı gibi ele almış ve öyle çözmüş. Burada çıkarılacak çok önemli dersler var. Atatürk, tüm yaşamı boyunca, önce karşısındaki problemleri iyi tanımaya ve tanımlamaya çalışmıştır. Kendisinden önce bu problemler için teklif edilmiş çözümleri iyi öğrenmeğe ve bunların başarısızlık nedenlerini doğru teşhis etmeye yönelmiştir. Doğa bilimlerinde en yaygın olarak kullanıldığını bildiğimiz, bilimsel yöntemi, tüm safha ve cephelerinde uygulamıştır. Kendisini bilim adamı diye vasıflandırmamın nedeni bu bilimsel yaklaşım tutkusudur. Hedefi, bu yaklaşımı tüm ulusuna öğretebilmekti. Atatürk’ün bilimsel yaklaşımla ele alamadığı tek problem kendi sağlığı idi. Yaşamındaki tek ciddi yenilgisini de bilimsel yaklaşımla savaşamadığı siroza karşı aldı.”

10-kasim-2017-anma-prog (6)

İTÜ’lüler Ata için koştu

Tören sonrasında, İTÜ’lüler her 10 Kasım’da olduğu gibi bu yıl da ellerinde Türk bayrakları ile Ulu Önder Atatürk için koştu. “Geleneksel Atatürk’ü Anma Koşusu ve Yürüyüşü” bu yıl 34. kez gerçekleşti. Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığımız tarafından düzenlenen etkinliğe her yaştan İTÜ’lü katıldı. Yarışın başlama düdüğünü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tayfun Kındap ve Genel Sekreterimiz Prof. Dr. Mustafa Sait Yazgan birlikte çaldı.

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi