Genç Akademisyenlerimize TÜBA’dan Üç Ödül
Kas 22, 2017

TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödüllendirme Programı (GEBİP) ödüllerine hak kazanan bilim insanları açıklandı. Öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Elif Sertel, Doç. Dr. Ertuğrul Başar ve Doç. Dr. Oğuz Hakan Göğüş listeye adını yazdıran bilim insanları arasında yer aldı.

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından bilim insanlarını teşvik, takdir ve ödüllendirme misyonu kapsamında her yıl verilen “TÜBA Uluslararası Akademi, GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı)” ödüllerini almaya hak kazananlar açıklandı. Doğa, mühendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanında yaptıkları araştırmalar ile ülkemizin bilimsel birikimine katkı sunan 39 genç bilim insanı arasında öğretim üyelerimizden Prof.Dr. Elif Sertel, Doç. Dr. Ertuğrul Başar ve Doç. Dr. Oğuz Hakan Göğüş’ün isimleri yer aldı.

tuba-gebip-odelleru-2017

Genç Bilim İnsanlarımıza Ödül Getiren Çalışmalar

İnşaat Fakültesi, Geomatik Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Elif Sertel’e TÜBA-GEBİP ödülünü getiren akademik çalışmaları arasında; uzaktan algılama, jeo-istatistik, geometrik dönüşümler, doğruluk analizleri, iklim-arazi yüzeyi ilişkileri, arazi örtüsü/kullanımı değişimi, arazi yüzeyi değişimlerinin iklime etkisi, bölgesel iklim modelleme, doğal afetler, coğrafi bilgi sistemleri, meteorolojik uzaktan algılama, çevre ve uzaktan algılama, tarım ve uzaktan algılama, tarım alanlarının ve ürün çeşitlerinin tespiti konuları yer alıyor.

Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Ertuğrul Başar'a ise gelecek nesil (5G ve ötesi) telsiz iletişim sistemlerine yönelik MIMO sistemler, indis modülasyonu ve dalga formu tasarımı alanlarındaki uluslararası düzeyde çalışmaları ödülü getirdi. 2013 yılı İTÜ En İyi Doktora Tezi Ödülü sahibi de olan Dr. Başar'ın saygın uluslararası dergi ve konferanslarda 60'ın üzerinde yayını ile değerlendirme aşamasında olan iki uluslararası patent başvurusu bulunuyor. Institute of Electrical and Electronics Engineers Kıdemli Üyesi (IEEE Senior Member) olan Dr. Başar, halen IEEE Communications Letters, IEEE Access ve Physical Communication (Elsevier) dergilerinde yardımcı editörlük yapıyor.

Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Oğuz Hakan Göğüş’ün çalışma alanlarının başında 2 ve 3 boyutlu jeodinamik modelleme yardımıyla yervuvarı ve diğer gezegenlerin gelişim mekanizmalarının anlaşılması geliyor. Göğüş, model sonuçlarını jeolojik, jeofizik ve petrolojik veriler ile karşılaştırarak yüksek dağların (Anadolu platosu ve Karpatlar) ve Akdenizdeki genişleme (rift) havzalarının oluşumu (Ege ve Tiren denizi) gibi fiziksel gelişimi henüz iyi anlaşılamayan problemler üzerine yaklaşımlar getirmeye çalışıyor. Çalışmalarını Nature Communications ve Geology gibi yüksek etki faktörlü dergilerde yayımlayan Göğüş, aynı zamanda Amerikan Jeofizikçiler Birliği (AGU) tarafından yayımlanan Tectonics dergisinin yayın kurulu üyeliğini yürütüyor.

TÜBA 2017 GEBİP Ödülleri

TÜBA- GEBİP Ödülleri; Doğa, Mühendislik, Sağlık Bilimleri ile Sosyal Bilimler alanlarında çalışan üstün başarılı genç bilim insanlarını, bilimsel çalışmalarını Türkiye’de sürdürmeleri, kendi çalışma gruplarını oluşturmaları, Türkiye kaynaklı uluslararası düzeyde nitelikli proje ve yayınlarını ödüllendirme ve teşvik amacıyla 2001’den beri veriliyor. Özgün ve yüksek talep gören program kapsamında, ödül sahiplerine 3 yıl boyunca her yıl 20 bin liralık mali desteğin yanında, tez aşamasındaki doktora öğrencileri için de ayrıca her yıl 6 bin liralık ek destek ve akademi üyelerince danışmanlık da sağlanıyor.

Ödül alan öğretim üyelerimiz Prof. Dr. Elif Sertel, Doç. Dr. Ertuğrul Başar ve Doç. Dr. Oğuz Hakan Göğüş’ü İTÜ Ailesi olarak tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz. TÜBA-GEBİP ödülünün kazananların tam listesine buradan ulaşabilirsiniz.