2 İTÜ’lü 8. Dünya Bilim Forumu’na katıldı
Kas 24, 2017

Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Yrd. Doç. Dr. Gamze Gümüşlü Gür ve Makine Fakültesi öğretim üyemiz Yrd. Doç. Dr. Mert Gür, Ürdün’de düzenlenen 8. Dünya Bilim Forumu’nda Üniversitemizi temsil etti.

world-science-forum (1)

Üniversitemiz bilim insanları, çalışmalarını dünyaya duyurmaya devam ediyor. Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Yrd. Doç. Dr. Gamze Gümüşlü Gür ve Makine Fakültesi öğretim üyemiz Yrd. Doç. Dr. Mert Gür, Macar Bilim Akademisi ve Ürdün Kraliyet Bilim Topluluğu’nun daveti üzerine Ürdün’de düzenlenen 8. Dünya Bilim Forumu’nda (World Science Forum, WSF) Üniversitemizi temsil ettiler. Geleneksel olarak Macar Bilim Akademisi başkanlığında düzenlenen etkinliğin sekizincisi Ürdün Kraliyet Bilim Topluluğu ev sahipliği ve UNESCO, ICSU, AAAS, TWAS, EASAC, IAP ve ISSC ortaklığıyla gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Omar M. Yaghi’ye Ödül

Bu sene “Barış için Bilim” temasıyla düzenlenen forum, “Enerji ve Su”, “Besin”, “İklim Değişikliği”, “Yoksulluğun ve Eşitsizliğin Azaltılması”, “Halklar Arası Kültürel Anlayış” ve “Tüm Toplumlarda Varlık ve Fırsat Yaratılması” konularında genel ve tematik toplantılara ev sahipliği yaptı. Prenses Sumaya’nın konuşmasıyla başlayan forumun açılış seramonisinde, 2016 yılında TÜBA tarafından Uluslararası Akademi ödülüne layık görülen Prof. Dr. Omar M. Yaghi’ye, Kral Abdullah II tarafından Kimya alanındaki çalışmalarından ötürü Ürdün’ün Bilim Yıldızı ödülü takdim edildi.

world-science-forum (2)

9. Forum Budapeşte’de düzenlenecek

Dört gün süren forum sonunda sunulan deklarasyonda bilimin barışın sağlanması ve korunmasındaki görevleri “doğal kaynakların adil ve sürdürülebilir yönetimi”, “küresel göç eğilimleri tarafından tehdit edilen bilimsel kapasitelerin korunması”, “çeşitliliğin yaratılması” ve “bilimin evrensel bir hak olarak görülmesi” olarak tanımlandı. Forumun kapanış töreninde Ürdün-A.B.D. bilim-teknoloji ortaklığı anlaşması yenilenirken, Avrupa Birliği ile imzalanan anlaşma ile Ürdün, Türkiye’nin de üyesi olduğu PRIMA (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area) ülkeleri arasına katıldı. 2019 Dünya Bilim Forumu Macaristan Bilim Akademisi tarafından Budapeşte’de gerçekleştirilecek.