50. Yılında Prof. Dr. Mustafa İnan’ı Saygıyla Andık
Ara 08, 2017

Aramızdan ayrılışının 50. Yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) 1957-1959 yılları arası Rektörlüğünü yapan merhum Prof. Dr. Mustafa İnan için bir anma toplantısı gerçekleştirildi. 8 Aralık 2017 Cuma günü İTÜ Ayazağa Yerleşkesinde bulunan Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleşen toplantıya İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, merhum Prof. Dr. Mustafa İnan’ın oğlu Hüseyin İnan, Prof. Dr. Esin İnan ve birçok akademisyen katıldı.

mustafa-inan-anma'17 (1)

İTÜ’de 25 yıl

Toplantının açılış konuşmasına Oğuz Atay’ın “Bir Bilim Adamı’nın Romanı: Mustafa İnan” adlı kitabında ona atfettiği seslenişi ile başlayan merhum Mustafa İnan’ın oğlu Hüseyin İnan, sözlerine şöyle devam etti; “Farklı zamanlarda babamı anmak için bir araya geldiğimizde halen de etkisinde kaldığım şu gözlemimi dile getirmek isterim. Babam 56 yıllık kısa yaşamında birbirinden farklı çok sayıda kişiye ulaşabilmiş, onların anlayacakları ve takdir edecekleri mesajlar yazmış. Hocalık yaşamını düşünürsek İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki hizmeti toplam 25 yıl. Bugün ölümünden 50 yıl sonra hala büyük kadirşinaslıkla ve coşkuyla anılıyorsa, bu çevresindekileri etkilemede az sürede ne kadar başarılı olduğunu gösterir.”

mustafa-inan-anma'17 (2)

Hüseyin İnan’ın ardından söz alan Prof. Dr. Esin İnan, Mustafa İnan’ın bilim ve eğitim çalışmalarını, üstün başarılarını ve sanata olan düşkünlüğünü anlatan bir sunum gerçekleştirdi. İnan; “Umarım Türkiye üniversiteleri ve Türkiye bilimi Mustafa İnan’ın görmek istediği düzeye çıkar” diyerek sözlerini tamamladı.

mustafa-inan-anma'17 (4)

En beğendiğim, en güvendiğim, en sevdiğim arkadaşım

Toplantıda söz alan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, konuşmasına Prof. Dr. Cahit Arf’ın sözleri ile başlayarak şunları söyledi; “ ‘En beğendiğim, en güvendiğim, en sevdiğim arkadaşım, bir matematik dehası.’ ülkemizin yetiştirdiği en önemli bilim insanlarından olan Prof. Dr. Cahit Arf’a ait bu sözler. Bahsettiği kişi ise bir başka kıymeti büyük bilim insanı Prof. Dr. Mustafa İnan. Üniversitemizin tam anlamıyla efsane hocası olan Mustafa İnan, nice övgüleri hak edecek niteliklere sahip çok özel bir insandı.”

mustafa-inan-anma'17 (3)

Bir insan olmanın ötesinde bir ideali temsil eden değer

Prof. Dr. Mustafa İnan’ın İTÜ ruhunu tam mânâsıyla kavramış herkesi birleştiren biri olduğununun altını çizen Karaca; “Teknik Üniversite’ye Rektörlüğün de dahil olduğu 24 yıl aşkla hizmet etti Mustafa İnan. Hem hocalığı hem üniversitesini çok sevdi. Bugün bu salondaki herkes onu sanki aramızdaymış gibi seviyor, çalışmalarından ilham alıyor ve hâlâ özlemle anıyorsa; o da “efsane hoca” tanımını sonuna dek hak etmiş demektir.
Mustafa İnan, Teknik Üniversite’yi ve onun benzersiz ekolünü temsil eder. Tanımlayabileceğim en doğru sıfatlar ise alçakgönüllük, sadelik, paylaşımcılık, farklılık, ezber bozma, özgüvenliolma, kararlılık, çalışkanlık, çok yönlülük ve yurtseverlik. Bence İTÜ ruhunu tam anlamıyla kavramış herkesi birleştiren özellikler de bunlardır.” dedi.

mustafa-inan-anma'17 (5)

İTÜ tarihinde iz bırakan bir hoca

Prof. Dr. İnan’ın üstün akademik başarılarının önemini vurgulayan Karaca; “İTÜ tarihine yurtdışında doktora yapan ve üniversitede doktora yaptıran ilk kişi olarak İTÜ tarihine geçen, mezuniyetinden sonra 7 yıl içinde profesörlüğe yükselerek bir başka iz bırakan başarının sahibi olan Mustafa İnan, ülkemizin en önemli bilim insanlarından biri olmasının yanı sıra İTÜ ekolünün simgesi oldu. İTÜ’nün tarihe ilkler ve teklerle yazılan ayrıcalıklı kimliğinin, yenilikçi yaklaşımlarının, çalışkanlığının, üretkenliğinin yansıması oldu. Bugün onu bir kez daha anmaktan da İTÜ’lülere ve bilimle uğraşan herkese ilham kaynağı olmasından da gurur duyuyor, bu anlamlı buluşmaya katılımınız için hepinize teşekkür ediyor ve sevgili hocamızı bir kez daha rahmetle, minnetle, saygıyla anıyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.Toplantıda “Sıradışı Bilim İnsanı: Prof. Dr. Mustafa İnan” ve “Anılarda Mustafa İnan” temasıyla hazırlanan kısa videolar izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı. Anma toplantısı “İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Konseri” ve “Mustafa İnan Sergisi” ile son buldu.

mustafa-inan-anma'17 (6)

Prof. Dr. Mustafa İnan Kimdir?

Mustafa İnan, 1911 tarihinde ilk ve orta okulu bitirdiği Adana'da dünyaya geldi. Ortaokul son sınıfta leyli meccani (parasız yatılı) sınavını kazanarak Adana'da yatılı okuduve bu okulu birincilikle bitirdi.

Ardından Mühendislik Mektebi’ni birinci olarak bitiren Mustafa İnan, doktorasını İsviçre'deki Zürih üniversitesinde Eidgenössiche Technische Hochschule'de (ETH) yapıp, orada kalması için yapılan teklifi kabul etmeyip Türkiye'ye geri döndü. Mustafa İnan, doktorası sırasında ilgilenmeye başladığı Foto-elastisite konusunda araştırma yapmış ilk Türk bilim insanıdır.

Doktorası bittikten sonra yurda dönen Mustafa İnan, 30.09.1941 tarihinde Yüksek Mühendis Mektebi’nde (İTÜ) Teknik Mekanik ve Mukavemet Muallim Muavinliği’ne atandı.

mustafa-inan-anma'17 (7)

Prof. Dr. Mustafa İnan, 1954-1957 yılları arasında İTÜ İnşaat Fakültesi Dekanlığı yaptı. 1957-1959 yılları arasında da İTÜ Rektörlük görevinde bulundu.
Vefatından 4 sene sonra Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Bilim Kurulu, 9 Ağustos gün ve 134 sayılı toplantısında Mustafa İnan'a 1971 HİZMET ÖDÜLÜ verilmesi kararlaştırıldı.

Adını Merkez Kütüphanemizde yaşattığımız Prof. Dr. İnan hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Haber ve Video: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi
Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi