TÜBA GEBİP Ödülleri Sahiplerini Buldu
Ara 13, 2017

TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödüllendirme Programı (GEBİP) ödüllerine hak kazanan öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Elif Sertel, Doç. Dr. Ertuğrul Başar ve Doç. Dr. Oğuz Hakan Göğüş'e ödülleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından takdim edildi.

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP), Bilimsel Telif Eser (TESEP) ile Uluslararası Akademi Ödülleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Törene Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, 39 genç bilim insanı arasında yer alan öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Elif Sertel, Doç. Dr. Ertuğrul Başar ve Doç. Dr. Oğuz Hakan Göğüş’ün de bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

odul5

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bilimsel birikimimize katkı sunuyorlar”

Ödül almaya hak kazanan tüm bilim insanlarını tebrik eden Erdoğan, bilim insanlarının isimlerini açıkladı. Çeşitli üniversitelerden, çeşitli branşlardan yardımcı doçent ve doçent seviyesindeki 39 genç bilim insanının ödüle değer görüldüğünü söyleyen Erdoğan “Ankara ve İstanbul'un yanı sıra Erzurum'dan İzmir'e, Antalya'dan Zonguldak'a bütün bu şehirlerimizde, ülkemizin her köşesindeki bilim insanlarımızı bu listede görmekten memnuniyet duyuyorum." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ardından doğa, mühendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanında yaptıkları araştırmalar ile ülkemizin bilimsel birikimine katkı sunan öğretim üyelerimizden Prof.Dr. Elif Sertel, Doç. Dr. Ertuğrul Başar ve Doç. Dr. Oğuz Hakan Göğüş’ün de aralarında bulunduğu bilim insanlarımıza ödüllerini takdim etti.

Bilim tarihine hakim olunmalı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bilim alanında, en büyük öz güven unsurunun tarih olduğunu söyledi. Bilim tarihine hakim olunduğunda bugün ve gelecekte ne yapılması gerektiğinin daha iyi anlaşılacağını belirtti.

odul1

Genç Bilim İnsanlarımıza Ödül Getiren Çalışmalar
İnşaat Fakültesi, Geomatik Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Elif Sertel’e TÜBA-GEBİP ödülünü getiren akademik çalışmaları arasında; uzaktan algılama, jeo-istatistik, geometrik dönüşümler, doğruluk analizleri, iklim-arazi yüzeyi ilişkileri, arazi örtüsü/kullanımı değişimi, arazi yüzeyi değişimlerinin iklime etkisi, bölgesel iklim modelleme, doğal afetler, coğrafi bilgi sistemleri, meteorolojik uzaktan algılama, çevre ve uzaktan algılama, tarım ve uzaktan algılama, tarım alanlarının ve ürün çeşitlerinin tespiti konuları yer alıyor.

odul4

Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Ertuğrul Başar'a ise gelecek nesil (5G ve ötesi) telsiz iletişim sistemlerine yönelik MIMO sistemler, indis modülasyonu ve dalga formu tasarımı alanlarındaki uluslararası düzeyde çalışmaları ödülü getirdi. 2013 yılı İTÜ En İyi Doktora Tezi Ödülü sahibi de olan Dr. Başar'ın saygın uluslararası dergi ve konferanslarda 60'ın üzerinde yayını ile değerlendirme aşamasında olan iki uluslararası patent başvurusu bulunuyor. Institute of Electrical and Electronics Engineers Kıdemli Üyesi (IEEE Senior Member) olan Dr. Başar, halen IEEE Communications Letters, IEEE Access ve Physical Communication (Elsevier) dergilerinde yardımcı editörlük yapıyor.

odul3

Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Oğuz Hakan Göğüş’ün çalışma alanlarının başında 2 ve 3 boyutlu jeodinamik modelleme yardımıyla yervuvarı ve diğer gezegenlerin gelişim mekanizmalarının anlaşılması geliyor. Göğüş, model sonuçlarını jeolojik, jeofizik ve petrolojik veriler ile karşılaştırarak yüksek dağların (Anadolu platosu ve Karpatlar) ve Akdenizdeki genişleme (rift) havzalarının oluşumu (Ege ve Tiren denizi) gibi fiziksel gelişimi henüz iyi anlaşılamayan problemler üzerine yaklaşımlar getirmeye çalışıyor. Çalışmalarını Nature Communications ve Geology gibi yüksek etki faktörlü dergilerde yayımlayan Göğüş, aynı zamanda Amerikan Jeofizikçiler Birliği (AGU) tarafından yayımlanan Tectonics dergisinin yayın kurulu üyeliğini yürütüyor.

TÜBA 2017 GEBİP Ödülleri

TÜBA- GEBİP Ödülleri; Doğa, Mühendislik, Sağlık Bilimleri ile Sosyal Bilimler alanlarında çalışan üstün başarılı genç bilim insanlarını, bilimsel çalışmalarını Türkiye’de sürdürmeleri, kendi çalışma gruplarını oluşturmaları, Türkiye kaynaklı uluslararası düzeyde nitelikli proje ve yayınlarını ödüllendirme ve teşvik amacıyla 2001’den beri veriliyor. Özgün ve yüksek talep gören program kapsamında, ödül sahiplerine 3 yıl boyunca her yıl 20 bin liralık mali desteğin yanında, tez aşamasındaki doktora öğrencileri için de ayrıca her yıl 6 bin liralık ek destek ve akademi üyelerince danışmanlık da sağlanıyor.

Ödül alan öğretim üyelerimiz Prof. Dr. Elif Sertel, Doç. Dr. Ertuğrul Başar ve Doç. Dr. Oğuz Hakan Göğüş’ü İTÜ Ailesi olarak tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz. TÜBA-GEBİP ödülünün kazananların tam listesine buradan ulaşabilirsiniz.

odul2