Milli Projelerde Çalışacak Mühendisler İTÜ’den Yetişecek
Ara 28, 2017

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Orhan Kaya, özellikle savunma sanayi sektöründe yerli ve milli projelerin istihdamı artıracağını söyledi.

uubf-haber-17 (3)

Türkiye’de hızla gelişen savunma sanayi sektöründe yerli ve milli projelerin artışı dikkat çekiyor. Özellikle savunma alanında Türk mühendisler tarafından gerçekleştirilen projelerin hızla artmasının ihracata da olumlu yansıması bekleniyor.

uubf-haber-17 (1)

Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Metin Orhan Kaya, ülkemizin havacılık ve uzay sanayinde önemli rol oynadıklarını belirterek, “Savunma sektörü başta olmak üzere ülkemize fayda sağlayacak mezunlar yetiştirmek için çalışıyoruz. Dünya standartlarında mühendislik eğitimi veriyoruz. Mezunlarımız birçok projede yer alıyor. Ülkemizin yapacağı milli muharip uçağında binlerce mühendis çalışacak” diye konuştu.

uubf-haber-17 (7)

Savunma Sanayine İTÜ’den Rüzgâr Tüneli

Üniversite eğitiminde mesleki eğitimi öne çıkardıklarını ve öğrencilere laboratuar imkanı sunduklarını anlatan Prof. Dr. Kaya, “Bu laboratuvarlardan bir tanesi de uçağın havadaki durumunu simüle eden Rüzgar Tüneli’dir. İTÜ’de şu anda 5000 km/saat’e kadar hızı simüle eden 6 farklı tünel var. Türkiye’de bizden başka hiçbir kurumda yok. İTÜ olarak buradaki akademik bilgi birikimimizi sektörün öncü kuruluşlarıyla paylaşacağız. Yakında bu konuda TAİ bir protokol imzalayacağız” dedi.

uubf-haber-17 (10)

Yerli İHA Projeleri

Türkiye’nin İnsansız Hava Araçları (İHA) projelerine de katkı sunulduğunu ifade eden Prof. Dr. Kaya ”ANKA projesinin danışmanlığını üstlendik. Vestel’in ürettiği “KARAYEL” isimli aracın yapısal analizlerini yaptık. Savunma stratejileri için geliştirilen projelerin yanında günlük hayata dokunan projeler de geliştirdik. Akademisyenlerimizin ve öğrenci topluluklarımızın yerli ve millî dron projeleri var. Bunlar deprem, yangın gibi doğal afetlerde arama ve kurtarma çalışmalarına yönelik fayda sağlıyor” şeklinde konuştu.

uubf-haber-17 (2)

“Yörüngede uydusu olan ilk ve tek Türk Üniversitesi”

İTÜ’nün yörüngede olan ve çeşitli amaçlarla kullanılan 4 tane küp uydusu olduğunu ve 2 uydunun daha gönderilmesinin planlandığını kaydeden Prof. Dr. Kaya, İTÜ’nün Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarının yurt dışındaki birçok üniversiteden daha iyi durumda olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Kaya, şunları söyledi:

uubf-haber-17 (6)

“Savunma sanayinde önümüzdeki dönemde 10 binleri bulan yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulacak. Bu ihtiyacın karşılanmasında İTÜ’nün nitelikli mezunlarının önemli bir boşluğu dolduracağını düşünüyorum. İTÜ’nün araştırma üniversitesi olarak lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde mezunlar veriyor ve mezunlarımız kamu ve özel sektörde önemli görevler üstleniyor. Ülkemizin yapacağı milli muharip uçağında 10 bin mühendis çalışacak. Bu mühendislerin birçoğu da İTÜ’den yetişecek”.

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi