Mezunumuz Aslı Elif Tanuğur Samancı’ya İnovasyon Ödülü
Oca 04, 2018

Kovandan sofraya sağlık misyonuyla üretilen BEE’O Propolis, mezunumuz Aslı Elif Tanuğur Samancı’ya Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası’nda İnovaLİG İnovasyon Sonuçları Kategorisi’nde ikincilik ödülünü kazandırdı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda düzenlediği ve ülkemizde inovasyon kültürünün yaygınlaşmasında büyük rol oynayan Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası ödülleri İstanbul Kongre Merkezi’nde dağıtıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı ödül töreninde BEE’O, İnovaLİG ikincilik kategorisinde “İnovasyon Sonuçları” ödülüne layık görüldü. BEE’O Kurucu ortağı ve Genel Müdürü Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, ödülü Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gençlik ve Spor Bakanı Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin elinden aldı.

İTÜ Teknokent’te üretiliyor

Bine yakın başvuru arasından ödüle layık görülen BEE’O Propolis, İstanbul Teknik Üniversitesi Arı Teknokent firmasında üretiliyor. Uzman gıda ve ziraat mühendisleri kontrolünde üretilen BEE’O, TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD İnovasyon Ödüllü Türkiye’nin ilk ve tek yerli propolisini içeriyor. BEE’O, ham halde tüketilemeyen propolis için İstanbul Teknik Üniversitesi Arı Teknokent’te geliştirdiği Ar-Ge yöntemiyle propolisin içerisindeki yararlı bileşenleri maksimum oranda koruyacak özütleme yöntemini geliştirdi. Ülkemize Çin’den ithal edilen propolisin Türkiye’de ilk kez “Sözleşmeli Arıcılık” modeliyle yerli üretimini başlatan BEE’O, Anadolu propolisini Amerika’dan Avrupa’ya, Kore’den Suudi Arabistan’a pek çok ülkeye ihraç ediyor. İnovaLİG ile birlikte toplamda ulusal ve uluslararası 11 farklı ödüle layık görülen BEE’O, Anadolu propolisini bir dünya markası yapma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

beeopropolis

Aslı Elif Tanuğur kimdir?

Aslı Elif Tanuğur, Gıda Mühendisliği Bölümü’müzden 1996’da mezun oldu ve 2006 yılında yüksek lisansını yine üniversitemizde tamamladı. Bu dönemde bal sektöründe çalışmaya başlayan Tanuğur, bu sektörün önde gelen firmalarından birinde Ar-Ge ve Kalite Direktörü olarak görev yaptı. Tez çalışmalarında da balla ilgili araştırmaların ve projelerin içinde yer aldı. Oğlunun alerjik reaksiyonu nedenini doğal yollarla gidermenin yollarını arayan mezunumuz, bu süreçte yaptığı araştırmalarda propolisin ve arı sütünün etkili olabileceğini keşfetti. İthalatla ülkemize giren bu ürünlerin ülkemizde üretilmesi için girişimlerde bulunan Tanuğur, arı sütünü ve kovandan kazınıp atılan propolisi kendisi için ürettirdi. Ham hâli tüketime uygun olmayan propolisi, bilimsel çalışmalarıyla ekstraksiyon yöntemiyle tüketilebilir hâle getirdi. Bu ürünle, oğlunun hızla iyileştiğini gören bilim insanımız, benzer sorunlar yaşayan kişilerin bu problemden kurtulabilmeleri için çalışmalarını derinleştirdi. 2013 yılında propolis üretimini hedefleyen firmasını, Ziraat mühendisi Taylan Samancı ve özel sektörde de ortak projelere katıldığı öğretim üyemiz Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu ile birlikte, İTÜ Arı Teknokentte kurdu. Tanuğur’un Genel Müdür ve Kurucu Ortak olarak yer aldığı şirkette, Türkiye’de ilk kez uygulanan “Sözleşmeli Arıcılık Modeli” ile başta propolis olmak üzere; bal, arı sütü, polen, arı ekmeği ve arı ürünü içeren arı ürünleri üretiliyor. Ayrıca, ürünlerin laboratuvar analizleri yapılıyor, biyolojik aktiviteleri belirleniyor ve sağlık potansiyelini ortaya çıkartan uygun süreç yöntemleri geliştiriliyor. Firma, 2 yıl süren Ar-Ge çalışmaları sonunda geliştirdiği propolis ekstraksiyon yöntemiyle; TÜBİTAK, TTGV (Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı) ve TÜSİAD tarafından “2015 İnovasyon Ödülü”ne değer görüldü. Amerika Birleşik Devletleri’nde de bu alanda faaliyet gösteren bir firma kuran Tanuğur, Türkiye’nin ilk ve tek propolis üreten şirketini uluslararası arenaya taşıdı.