İTÜ’lü Öğrenciler Görme Engelliler İçin Sahaya Çıktı
Mar 09, 2018

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kulüpler Birliği "Kulüpler Arası Halı Saha Turnuvası" kapsamında bu yıl uluslararası seviyede başarılar gösteren Türkiye Görme Engelliler Milli Futbol Takımı’nı misafir etti.

İTÜ’lü öğrenciler görme engellilerle empati kurabilmek ve farkındalık mesajı vermek amacıyla gözlerini bantla kapatarak, Türkiye Görme Engelliler Milli Futbol Takımı ile gösteri maçı yaptı.

gorme-engelliler-maci (3)

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi İTÜ Vakfı Halı Saha Spor Tesislerinde düzenlenen organizasyonda, İTÜ Kulüpler Birliği öğrencilerinden oluşan takım, görme engellilerin yer aldığı futbol takımıyla karşılaştı. Kıyasıya mücadelenin yaşandığı gösteri maçını engelliler takımı kazandı.

“Engelsiz İTÜ” Kampüsünü hayata geçirdik”

Maçın ardından organizasyonla ilgili görüşlerini paylaşan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Telem Gök Sadıkoğlu “Engelsiz Yaşam” felsefesinden yola çıkarak çalıştıklarını söyledi. Sadıkoğlu İTÜ’de engelleri kaldırma konusunda önemli mesafeler aldıklarını vurgulayarak” Engelli derneklerinin çok sayıda projelerine destek verdiğimiz gibi kendi projelerimizi de ürettik. Ayazağa Yerleşkesinde yer alan Engelli Birimi’nde görme engelli ve tekerlekli sandalyeli çalışanlar istihdam ettik. Onların deneyimleri ile Yerleşke içinde “Engelsiz Yaşam” anlayışı ile yapılandırmalar başlattık. Gerçekleştirilen projeler arasında; engelsiz yaya yolları, görme engelliler için kaldırım izleri ve sesli adımlar projelerini sayabiliriz. Engellilerin durumuna dikkat çekmek için yıl için de çok sayıda etkinlik düzenliyoruz. Hedefimiz kampüsümüzü daha da engelsiz bir hale getirmek." diye konuştu.

gorme-engelliler-maci (2)

Farkındalık Mesajı Verildi

Görme engellilerle yaptıkları maçın empati kurabilmeleri açısından önem taşıdığını aktaran İTÜ Kulüpler Birliği Uzmanlık Kulüpleri Temsilcisi Burak Birinci ise bu konuda farkındalık oluşmasına katkı sağlamayı sürdüreceklerini dile getirdi.

İTÜ Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Çağrı Artan ise bu tür etkinliklerin simülasyon odaklı düzenlenmesinin uzun vadede olumsuz sonuçlar doğuracağını ve engellilere yönelik trajedi modelli bakış açısını besleyeceğinin bilincinde olduklarını ifade ederek, gerçekleştirilen etkinliğin bu algıyı pekiştirmekten uzak kalınmaya çalışılarak, bireyler üzerinde öğretici yönünü ortaya çıkarmak adına organize edildiğini aktardı. Artan şunları kaydetti:
“Karşılaşma bir devre gözler bağlı, bir devre açık bir kurgu gerçekleştirilerek düzenlendi. Eşit şartlar oluşturulmadığında kimin dezavantajlı duruma düşeceğinin değişkenlik gösterebileceğinin vurgulanması açısından etkinliğin bu şekilde kurgulanmasını önemsedik. Etkinlikte görme engelli milli takımımızın yer alması, farklılıkları olan bireylerin hayat pratiklerini ortaya koyan yöntemlerin onların yerine geçerek değil, doğrudan kendilerinden öğrenilebileceği, uygulanacak politika ve iyileştirmelerde sürece doğrudan dahil edilmeleri sağlanarak olumlu sonuçlar elde edilebilmesinin mümkün olduğunu göstermesiyle de öne çıkan bir artı değerdir” diye konuştu.

gorme-engelliler-maci (1)

Şehitlerimiz Unutulmadı

Maç sonrasında şehitlerimiz de unutulmadı. ”Şehitlerimizi Saygı ve Rahmetle Anıyoruz…” yazılı pankart açıldı. Türkiye Görme Engelliler Milli Futbol Takımı Antrenörü Hasan Yıldırım, günün anısına maçta oynanan futbol topunu Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Telem Gök Sadıkoğlu’na takdim etti.

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi