Türkiye’nin Meteoroloji ve Çevre Sektörü Bir Araya Geldi
Mar 30, 2018

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü ve Meteorolojik Araştırmalar Kulübü (METAR) tarafından 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü kutlamaları kapsamında “İklim Değişikliği ve Akıllı Şehirler” ana temalı sektör buluşması gerçekleştirildi.

Dünya genelinde her yıl 23 Mart’ta kutlanan Dünya Meteoroloji Günü için İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi TAV Konferans Salonu’nda sektörü bir araya getiren bir etkinlik düzenlendi. Atmosfer bilimleri ve meteoroloji alanında Türkiye’de bir ilk olan bölümümüz, bu önemli günde çevre sektöründen medya mensuplarına, meteorolojiyle ilgili pek çok uzmanı bir araya getirdi. Dünya Meteoroloji Teşkilatı tarafından bu yılki teması “İklim Değişikliği ve Akıllı Şehirler” olarak belirlenen gün Ayazağa Yerleşkemizdeki bu özel etkinlikle kutlandı. Açılış konuşmalarını; METAR Başkanı Alperen Karataş, Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ozan Mert Göktürk, Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Duran Şahin, Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Sedat Özpınar, Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) Bölge Müdürü Ahmet Kocaman, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Metin Orhan Kaya’nın yaptığı etkinlikte ayrıca, Meteoroloji Mühendisliği Bölümümüzden Dr. Deniz Demirhan’ın “Atmosferde Optik ve Akustik” dersi kapsamında hazırladığı geleneksel fotoğraf yarışması sonucunda hazırlanan “Bulut” sergisinin açılışı da yapıldı.

dunya-meteoroloji-gunu-2018

Türkiye’nin iklim projeksiyonları konuşuldu

Öğretim üyemiz Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun moderatörlüğünü üstlendiği ilk oturuma, meteoroloji mühendisi Bünyamin Sürmeli, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Çevre Koruma Müdürü Fatih Erol, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Lütfi Şen, MGM’de meteoroloji mühendisi olan Dr. Ali Ümran Kömüşçü ve Dr. Hakkı Baltacı katıldı. İklim duyarlılığı ve iklim bilgisini topluma etkin ulaştırarak akıllı bir toplum oluşturmanın öneminden bahseden uzmanlar, iklim değişikliğinin en kırılgan kısmının şehirler olduğunun altını çizdi ve görüşlerini paylaştı. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun yanı sıra CNN Türk Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli, Dr. Ali Ümran Kömüşçü ve Dr. Hakkı Baltacı ise ülkemizdeki gelecek iklim projeksiyonları çerçevesinde alınabilecek önlemleri hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “afet” senaryolarına göre bu projeksiyonların detaylı incelenmesini ve en kötü senaryoya göre planlama ve hazırlık yapılması gerektiğini vurguladı. Kadıoğlu, değişen iklime uyum sağlama konusunda bilgiler verdi ve İstanbul’da kar yağmayınca Türkiye genelinde kar yağmadığını belirterek İstanbul için çalışılan eylem planları olduğunu belirtti.

Bünyamin Sürmeli: “Hava durumu takibi, hayatın içerisinde olma ve üretimdir.”

Etkinlikte konuşan Bünyamin Sürmeli ise meteorolojinin televizyon ve medya kısmından bahsetti. Medeniyeti hava durumu takibi ve kaldırımların yüksekliği doğrultusunda nitelendiren Sürmeli, hava durumu takibi ile ilgili “Hava durumu takibi hayatın içerisinde olma ve üretim aslında. Yani biz üretimle iklimi bozuyoruz ama o bozduğumuz havalarla alakalı göreceğimiz zararla ilgili havayı takip etmek zorunda kalıyoruz. Niçin ileri üretim yapan ülkelerde hava durumu çok daha fazla takip ediliyor? Çünkü bir şeye ihtiyacınız varsa onunla alakalı talep çok fazla artacak ve siz de onunla alakalı bol bol yayınlar yapacaksınız ki insanlar takip edecek.” dedi. Sürmeli, konuşmasının devamında insanların hava durumunu niye takip ettiğini açıkladı.

Meteorolojinin önemi vurgulandı

“Meteoroloji ve Sektörler” başlıklı ikinci oturumun moderatörlüğünü ise Prof. Dr. Yurdanur Ünal yaptı. Oturumun konuşmacıları; Prof. Dr. Zerrin Yılmaz, Doç. Dr. Hüseyin Toros, İBB Akıllı Şehir Müdürü Mustafa Akyüz, Dünya Gazetesi’nden Murat Yıldız oldu.

Etkinlik kapsamındaki seminerlerin sonuncusu “Öğrenciler gözüyle Meteoroloji” oldu. Oturumların ardından, fuaye alanında verilen ikramda öğrenciler ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümümüzün başarılarıyla adını duyuran mezunları birebir sohbet etme şansı yakaladı.

Haber ve Fotoğraf: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi