Rektörümüz Başkanlığındaki İTÜ Heyeti Brüksel’de
Nis 03, 2018

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Ünal 26 – 27 Mart 2018 tarihlerinde Belçika’ya resmi bir çalışma ziyareti gerçekleştirerek, Avrupa Birliği başkenti Brüksel’de ve Belçika’nın Anvers kentinde temaslarda bulundu.

Rektörümüz Prof.Dr. Mehmet Karaca başkanlığındaki İTÜ Heyeti, 26 Mart 2018 tarihinde Anvers’teki ilk görüşmelerini Flaman Bölgesi Milletvekili ve Senatör Güler Turan ile Federal Parlamento’da gerçekleştirdi. Bu görüşme sonrasında Güler Turan eşliğinde Anvers Üniversite ve Yüksek Okullar Birliği Başkanı Robert Voorhamme ile bir araya gelen İTÜ Heyeti, iki üniversite arasında iş birliği olanakları, AB’nin Erasmus değişim programının tekrar canlandırılması gibi konularda üst düzey temaslarda bulundu.

AB-Komisyonu-2

Avrupa Parlamentosunda milletvekilleri ile görüşme

İTÜ Heyeti, Brüksel’deki temaslarına Yunus Emre Kültür Merkezi’nde devam ederek, Brüksel’de İTÜ tarafından gerçekleştirilebilecek kültür sanat projeleri hakkında Enstitü Müdürü Rahmi Göktaş ile görüş alışverişinde bulundu.

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Alper Ünal Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Forumu Eş Başkanı AP Milletvekili İsmail Ertuğ, Genel Sekreteri Laura Batalla Adam, Brüksel Milletvekili Mahinur Özdemir ve DEIK AB Temsilcisi Alperen Özdemir ile Avrupa Parlamentosu’nda öğle yemeğinde bir araya geldi. Çalışma yemeğinde Türkiye ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerin üniversite ve araştırma kurumları arasındaki iş birliği, Türk üniversitelerinin bilimsel fonlardan daha fazla faydalanmaları konularının yanı sıra iklim değişikliği ve ulaşım alanında yapılabilecek ortak çalışmalar ele alındı.

Prof. Dr. Mehmet Karaca “Bilimsel iş birliği alanında İTÜ’nün görüşlerini aktardık”

İTÜ Heyeti, Avrupa Parlamentosu’ndaki temasları sonrasında önce AB Komisyonu Araştırma ve İnovasyon Komiseri Moedas’ın Uluslararası İşbirliği, Kalkınma ve Genişleme Müzakereleri dosyalarından sorumlu Kabine Şef vekili Giulia Del Brenna, daha sonra ise AB Komisyonu AB Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komiseri Navracsics’in Uluslararası iş birliği, Kalkınma Politikası ve Genişleme Müzakereleri dosyalarından sorumlu Kabine Şef Vekili Patricia Reilly ile AB Komisyonu’nun merkez binası Berlaymont’ta bir araya geldi. Heyet görüşmelerde İTÜ’nün son dönemde gerçekleştirdiği çalışmaları AB Komisyonu yetkilileri ile paylaştı ve AB ile Türkiye arasındaki araştırma, inovasyon ve bilimsel iş birliği alanında İTÜ’nün görüş ve önceliklerini aktardı.

Giulia Del Brenna ” Ufuk 2020 Projesi devam edecek”

Bu kapsamda, Del Brenna ile gerçekleştirilen görüşmede Rektörümüz Prof. Dr. Karaca ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Alper Ünal, AB’de ve üye ülkelerde kullanılan olumsuz söylemler nedeniyle bilimsel iş birliğinin ciddi anlamda yara aldığını ve hem AB hem de Türkiye’deki üniversitelerin birbirleriyle çalışmaktan imtina ettiklerini ifade ettiler. Bilimsel çalışmaların siyasetten bağımsız olarak devam etmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Karaca ve Prof. Dr. Ünal bu konuda Del Brenna ile mutabık kaldılar. Del Brenna sorunun temelinde kurumların birbirlerini yeteri kadar iyi tanımamalarının yattığını ancak Türkiye’nin, başta Ufuk 2020 olmak üzere, fon programlarına katılımının devamlılığı konusunda hiçbir risk olmadığının güvencesini verdi. Sn. Patricia Reilly ile gerçekleştirilen görüşmede ise İTÜ Heyeti, Erasmus Plus programı çerçevesinde Türkiye’ye gelen öğrenci sayısında önemli bir düşüş olduğunun altını çizerek, Avrupa’daki birçok üniversitenin öğrencilerine Türkiye’nin güvenlik sorunu olan bir ülke gibi yansıtılmasının sorunun temelinde yattığını belirtti. Reilly, AB Komisyonu için böyle bir değerlendirmenin söz konusu olamayacağını vurgulayarak, Erasmus ulusal irtibat noktalarına gerekli bildirimin yapılacağına dair güvence verdi.