Ülkemizin Uzaya gönderilen Uydusu UBAKUSAT İTÜ’den
Nis 04, 2018

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi tarafından deneysel amaçlı geliştirilen küp uydu 'UBAKUSAT', SpaceX firmasının Falcon 9 roketiyle Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderildi.

ubakusat-kup-uydu (3)

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDHB) Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün (HUTGM) Japon Uzay Ajansı (JAXA) ile işbirliği çerçevesinde İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı (İTÜ-USTTL) sorumluluğunda üretilen küp uydu, Falcon 9 roketinin taşıyacağı Dragon kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) getirildikten sonra astronotlar tarafından uzaya bırakılacak.

ubakusat-kup-uydu (1)

Dragon kapsülüyle yola çıktı

İTÜ tarafından geliştirilen uydu, Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX şirketi tarafından yörüngeye fırlatıldı. Canlı yayınlanan fırlatma işlemi başarılı bir şekilde gerçekleşti.
UBAKUSAT'ı taşıyan Dragon kargo kapsülü yörüngede 3 gün sürecek olan yolculuğuna başladı. Yaklaşık 2 bin 700 kilogram yük taşıyan kapsül içerisinde Uzay İstasyonu'na deney ve ihtiyaç malzemeleri taşınıyor. Ayrıca farklı ülkelere ait, istasyondan fırlatılmak üzere gönderilen küp uydular da bulunuyor. Bunlardan biri de üniversitemiz tarafından Türkiye'ye kazandırılan UBAKUSAT uydusu.

UBAKUSAT'ın Özellikleri

UBAKUSAT görev yükü olarak bir lineer transponder ve radyasyon ölçüm yapacak bir kart uydu taşımaktadır. Uydu yaklaşık 3.3kg olup 10*10*34cm boyutlarındadır. Ayrıca UBAKUSAT için geliştirilen uydu pasif yönelim sisteminin başarımı 9 serbestlik dereceli sensör kartından alınacak atalet ölçümleri ile değerlendirilecek. Ses verisi transferinde kullanılacak haberleşme uydusunun donanım gideri yaklaşık 100 bin dolar civarındadır. Uydunun 250 bin avro’luk fırlatma ücreti ise Japon hükümeti tarafından karşılanmıştır. Yörüngede 1 ila 2 yıl arası görev yapması beklenen UBAKUSAT, Mayıs 2018 başında Dünya yörüngesinde olması planlanıyor

ubakusat-kup-uydu (2)

Uzaya Fırlatılan 5. Küp Uydumuz

İTÜ tarafından ülkemize kazandırılan Türkiye’nin ilk küp uydusu, İTÜpSAT1 23 Eylül 2009 tarihinde Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu (ISRO) tarafından PSLV C–14 roketi ile uzaya gönderilmişti. İTÜ tarafından geliştirilen Türkiye’nin ikinci küp uydusu, TURKSAT-3USAT ise 26 Nisan 2013 tarihinde Çin'in Jiuquan Uydu Fırlatma Üssü'nden Long March 2D roketi ile başarıyla uzaya gönderilmişti. Avrupa Birliği FP7 Programı QB50 projesi kapsamında geliştirilen BeEagleSat ve HAVELSAT ise Mayıs 2017 de yine ISS’ten yörüngeye bırakılmışlardı.