Adil Paylaşımda Yeni Tasarılar İTÜ’lü Akademisyenden
Nis 06, 2018

İTÜ Ekonomi Bölümü akademisyenlerimizden Dr. Öğr. Üyesi Sinan Ertemel, "Fair Division under Risk and Uncertainty" (Risk ve Belirsizlik altında Adil Paylaşım) başlıklı projesiyle British Academy Newton Mobility Grant (Britanya Akademisi Newton Hareketlilik Hibesi) almaya hak kazandı.

sinan-ertemel-2018 (6)

Projesinde Queen's University Belfast Management School'dan Dr. Rajnish Kumar'la birlikte çalışan akademisyenimiz, bu ödülün sonucunda elde edecekleri verilerle birlikte adil bölüşüm alanında çalışmalarına bir yenisini daha eklemeyi planlıyor. Daha önce de çeşitli akademik araştırmalar gerçekleştiren ikili, "Proportional Rules for State Contingent Claims" başlıklı makaleleriyle oyun teorisi alanının en prestijli dergilerinden olan "International Journal of Game Theory" dergisinin Mart 2018 sayısında yer almıştı. Güncel çalışmalarında, bireylerin toplam talebini karşılayacak yeterli kaynağın bulunmaması durumunda nasıl bir paylaşım yapılması gerektiği risk ve belirsizlik durumunda inceleniyor. Ayrıca orantısal paylaşım kurallarının adalet, ekonomik verimlilik ve teşviklere uygunluk özellikleri ile toplumsal yaşamdaki gerçeklere yönelik tespitlerde kullanılması öngörülüyor.

Eşitlik ve adalet problemlerine çözüm getirecek proje

“Risk ve Belirsizlik altında Adil Paylaşım” projesi, kaynakların adil bir şekilde tahsis edilememesi sorununu ele alıyor. Adil Paylaşım; vergi ve iflas problemleri, böbrek takası ve öğrenci yerleştirmeleri, ölüm veya boşanma sonrasında hak talebinde bulunanlar arasında mal paylaşımına kadar uzanan çeşitli konuları içermektedir. Önerilen araştırmanın odak noktası; belirsizlik ve risk altında adil paylaşım problemlerinin analizi, önerilecek çözümler ve adalet kavramları arasındaki ilişkinin eleştirel bir şekilde incelenmesi ve özellikle iklim değişimi konusunda politika önerileri sunulması üzerine olacak.

İklim Değişikliği: Adil Paylaşım Uygulaması

Önerilen projeyle iklim değişikliği problemine yönelik kamu malı olarak değerlendirilebilecek olan sera gazı salınım kapasitesinin ülkeler arasında adil olarak paylaşımını inceleyecekler. Bu kapsamda Birleşmiş Milletlerin iklim değişikliği konulu çerçeve sözleşmesine de yardımcı olacak projede, adil paylaşım ile tarafların iklim sistemini mevcut ve gelecek nesillerin yararına “eşitlik” temelinde ortak sorumlulukları ve kapasitelerine göre korunması üzerine çalışmaların araştırması gerçekleşecek.

sinan-ertemel-2018 (4)

Dr. Öğr. Üyesi Sinan Ertemel hakkında:

2003 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. 2003-2005 yılları arasına Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde yüksek lisans eğitimine devam etti. Amerika Birleşik Devletleri Rice Üniversitesi'nde Ekonomi Bölümü'nden doktorasını 2013 yılında tamamladı. 2013 yılından itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Çalışma alanları ağırlıklı olarak, Oyun Teorisi, Sosyal Seçim Teorisi ve Piyasa Tasarımı üzerine yoğunlaşmaktadır.

Bilimsel çalışmaları “International Journal of Game Theory”, "Social Choice and Welfare" gibi alanının önde gelen dergilerinde yayınlanmıştır. Birçok uluslararası kongrede çalışmalarını sunmuştur ve çalışmaları çeşitli ulusal ve uluslararası desteklere hak kazanmıştır.

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi