İTÜ’deki Dönüşüm Balkan Üniversiteleri Birliği Konferansı’nda
Nis 06, 2018

Balkan Üniversiteleri Birliği “4. Yıllık Toplantısı ve Konferansı (CUCC-2018)” 30-31 Mart tarihlerinde, Makedonya’nın Tetova Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

balkan-uni-konf-2018 (3)

Balkan bölgesindeki üniversiteler arasında sürdürülebilir bir platform kurmak amacıyla oluşturulan Balkan Üniversiteleri Birliği tarafından ‘Üniversiteler Arası İşbirliği ve Kültürel Birliktelik’ başlığıyla düzenlenen konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca konuşmacı olarak katıldı. Balkan coğrafyasından çok sayıda üniversite yöneticisinin bulunduğu konferansta, Tıp Eğitimi ve Uluslararası Akreditasyon, Mülteci Sorunu: Eğitim ve Sosyolojik Sorunlar, Balkanlarda Üniversite-Sanayi İşbirliğini Artırmanın Yolları ve Balkanlarda Yükseköğretimin Harmonizasyonu gibi 13 farklı konu başlığında görüşler paylaşıldı. Rektörümüz Prof. Dr Mehmet Karaca, “Balkanlarda Üniversite-Sanayi İşbirliğini Artırmanın Yolları” başlıklı bölümde yaptığı sunumda İTÜ’nün üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarının yanı sıra İTÜ’nün Teknokent ve girişimcilik uygulamaları ile Türkiye’deki üniversitelere model olan ekosistemini anlattı.

Prof. Dr. Mehmet Karaca “Teknoparkların Ekosistemdeki rolü büyük”

Konuşmasında teknoparkların yapısından ve üniversitedeki rolünden bahseden Karaca şunları kaydetti:
Teknoparklar, yüksek teknolojiye sahip veya yüksek teknolojiyi kullanan şirketlere ev sahipliği yapar. Üniversite, teknoloji enstitüsü veya AR-GE merkezlerinin geliştirdikleri teknolojileri yazılımları ve buluşları, ürüne veya hizmete çevirerek üniversiteye katkı sağlar. Teknokentler, çevresindeki üniversite, teknoloji enstitüsü ve AR-GE merkezi gibi unsurları bir araya getirerek akademik, ekonomik ve sosyal yapıları birleştirir ve geliştirir. 3. nesil üniversitelerin ana partnerleri, girişimci fakülte ve öğrencilerin yanı sıra teknoloji girişimcileri, “techno-starters” ve genç girişimci ve start-up finans sağlayıcılarıdır. Girişimcilik ve inovasyon; strateji, finans, kültür, destek, insan gücü ve pazarı içinde barındırır. ‘Strateji ve insan gücü’ teknolojik gelişme ve ilerlemede en değerli unsurlardır. Bütün bu unsurlar da girişimcilik habitatında başarılı olmak için aynı derecede öneme sahiptir.”

balkan-uni-konf-2018 (2)

Prof.Dr. Mehmet Karaca “Üniversitelere örnek bir model geliştirdik.”

Türkiye’nin en eski üniversitesi olarak son 30 yılda teknoloji öncüsü girişimler için tüm paydaşlara farklı bir ekosistem yaratıldığını ifade eden Karaca; “1992 yılında Sanayi Bakanlığı’nca KOBİlere yönelik Kuluçka Merkezi kuruldu. 28 küçük şirketle başlandı ve ilk 10 yılda 3 şirket büyüyerek 1 milyar TL‘ye ulaşıldı. İTÜ, Arı Teknokent, 2002’deki kurulumundan itibaren, bilim, teknoloji geliştirme ve üretim faaliyetlerinde araştırma görevlileri ve akademisyenlerle iş birliği içinde bu şirketlere destek sağladı. 270 şirketin 3’te 1’i akademisyenlerce desteklendi. Teknoloji Transfer Ofisi’nin kurulumu ile lisans öğrencilerine 2010’dan beri üniversitemiz tarafından girişimcilik kursları veriliyor. 2014’te İTÜ Gate Girişimi, İTÜ Çekirdek’ten mezun şirketlerle başlatıldı ve bu da İTÜ Kuluçka Merkezi’nin büyük başarılarından biri. İTÜ Magnet ise açık çalışma alanı sağlayarak yüksek kiraları karşılayamayacak küçük çaplı firmalara alan açıyor. Ayrıca küçük ya da orta ölçekli şirketlerin her adımında profesyonel yardım ve destek sağlıyor hatta bu destek, ürünlerinin pazarlanması veya finansman sağlanması bile olabiliyor. ”dedi.

balkan-uni-konf-2018 (1)

İTÜ modeli içindeki tüm bu organizasyonların benzeri olmadığını, uygulanabilirliği ile Türkiye’deki ve yurt dışındaki devlet üniversitelerine ve özel üniversitelere örnek olduğunu söyleyen Karaca, bu modelin başarısını ise şöyle açıkladı: Bu başarı İTÜ’nün 3 ana avantajından kaynaklanıyor: 245 yıllık yükseköğrenim deneyimi, çok başarılı ve güçlü işadamı, politikacı, yüksek rütbeli memur ve uluslararası akademisyenden oluşan mezunlar ağı ve İstanbul gibi bir dünya şehrinde olması.”