Havacılık ve Uzay Çalışmalarının Geleceği İTÜ’de Konuşuldu
Nis 27, 2018

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Havacılık Kulübü ve Uçak Uzay Mühendisliği Kulübü tarafından bu yıl 4.sü düzenlenen İTÜ Havacılık Günleri, 18 – 19 Nisan’da İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

havacilik-gunleri (1)-2018

İlki 2015 yılında düzenlenen etkinlik, her yıl “Hayallerine Kanat Aç!” ve “Havacılığın Geleceği Burada!” mottolarıyla, Türkiye’de havacılık ve uzay sektörü ile sportif havacılık tutkunlarını bir araya getiriyor. İTÜ Havacılık Günleri, havacılığı ve uzay sektörünü tüm yönleriyle mühendislik öğrencilerine ve 7’den 70’e sivil havacılığa ilgi duyanlara tanıtıyor.

Sivil ve endüstriyel havacılık uzmanlarından oturumlar

Etkinliğin ilk gününde; Hakan Akçalar, Basat Okay ve Gökhan Çağlayan, saatte 300 kilometreleri bulan yamaç paraşütü hız rekorunu nasıl kırdıklarını paylaşırken, Türk Hava Yolları ekibinde Kaptan Pilot Uğur Demiröz, Yer İşletme Direktörü Zafer Karagözoğlu ve Hava Trafik Kontrolörü Seda Atlar sivil havacılık alanında bilgi verdi. Pilot ve serbest paraşüt eğitmeni Erdoğan Menekşe havacılığa adadığı 50 yılı anlatırken, Türk Hava Kurumu Yamaç Paraşütü Eğitmeni Orhan Özgülbaş ise sportif havacılık alanındaki deneyimlerini katılımcılara aktardı. Program dahilinde, Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi olan Astrofizikçi Murat Hüdaverdi uzay çöplüğü ve uzay araştırmaları hakkındaki gelişmeleri dinleyicilere sundu.

havacilik-gunleri (2)-2018

Sektör öncülerinden Türkiye’nin geçmiş ve gelecek uydu çalışmaları

Etkinliğin ikinci gününde, Boeing’den Aslıhan Karlıdağ sektör deneyimlerini, Model Helikopter Pilotu ve İnsansız Hava Aracı Eğitmeni Sarper Karataş ise modelcilik ve İHA konusunda bilgilerini aktardı. TÜBİTAK Uzay’dan Yönelim ve Yörünge Belirleme Kontrolü Başuzman Araştırmacı & Teknik Lider Farid Gulmammadov, uydu yörünge, yönelim belirleme ve ülkemizin gelecekteki uydu teknolojileri konuları anlattı. TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş.’den Aerotermal Mühendislik Müdürü Ercan Arıcan, turbo şaft motor hakkındaki bilgilerini, Skydiver ve pilot olan Kaan Özenmiş hava sporları tecrübelerini, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’den Döner Kanat Teknolojisi Müdürü Hakan İşçi bu alandaki çalışmaları katılımcılarla paylaştı. Etkinliğin son oturumunda, Türk Hava Kurumu Planör Eğitmeni Ali Açan, hafif uçaklar konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Üniversitemizden ve Türkiye’nin diğer üniversitelerinden katılan mühendis adaylarının sektör liderleriyle tanışma fırsatı bulduğu İTÜ Havacılık Günleri, sportif havacılığın geniş kitlelere ulaşmasına da katkı sağladı.

Haber ve Fotoğraf: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi