Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Berk Canberk’ten Dünya’da Bir İlk
Nis 30, 2018

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Berk Canberk ve aynı bölümün araştırma grubu üyelerinden olan doktora öğrencisi Elif Bozkaya, Amerika Birleşik Devletleri -Honolulu’da, 15 - 19 Nisan 2018 tarihleri arasında bu yıl 37.si gerçekleştirilen Institute of Electrical and Electronics Engineers International Conference on Computer Communications (IEEE INFOCOM) isimli Uluslararası Bilgisayar Haberleşmesi Konferansı'nda 1606 bildiri içerisinden “En İyi Bildiri” ödülüne layık görüldü.

dr.berk canberk bildiri odul

Dünya'da Bir İlk: Yeni Nesil WiFi Ağlar İçin Aynı Anda Kablosuz Enerji ve Veri Transferi

IEEE INFOCOM tarihinde ilk defa Türkiye’den bir üniversite bu ödüle layık görüldü. İTÜ ve Northeastern Üniversitesi araştırmacılarının ortak çalışması sonucunda üretilen, “WiFED WiFi Friendly Energy Delivery with Distributed Beamforming” isimli bu çalışma, 5G huzme tabanlı WiFi ağlar icin kablosuz enerji transferini sağlayan bir protokol tasarımı olma özelliği taşıyor. WiFi temelli hareketsiz veya uçan drone baz istasyonlarının enerji ihtiyaçlarını, veri transferini etkilemeden kablosuz şekilde sağlayan WiFED, dağıtık huzme temelli olup yeni bir ikili eşleme algoritması geliştirilerek tasarlandı. Hem simülasyon ortamındaki hem de sahadaki testleri başarıyla tamamlayan WiFED, 5G WiFi ağlar için enerji ve veri transferini aynı anda gerçeklemeyi başaran literatürdeki ilk protokol olma özelliğini taşıyor. Bu konferansta sundukları çalışmalar ile üniversitemizi temsil ederek “En İyi Bildiri” ödülüne layık görülen akademisyen ve öğrencimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

dr.berk canberk

IEEE INFOCOM

IEEE INFOCOM, internetin ilk matematiksel modellerinin ortaya çıkartıldığı, bilgisayar haberleşmesi alanında dünyanın en eski, en köklü ve en prestijli konferanslarından olarak biliniyor. Makale kabul oranının oldukça düşük olduğu, seçici bir konferans olan IEEE INFOCOM, sadece alanında etki alanı geniş yenilikler içeren fikirleri barındıran, matematiksel ispatı yapılmış ve saha testleri gerçekleştirilmiş bildirileri kabul ediyor. Haberleşme dünyasının kritik dönüm noktaları olan 3G, 4G ve 5G teknolojileri, WiFi teknolojisi, insansız hava araçları, nesnelerin interneti, moleküler haberleşme ve kablosuz enerji aktarımı gibi birçok yeni fikrin ilk defa ortaya çıktığı konferans olarak bilim dünyasında özel bir öneme sahip.

Ayrıntılı bilgi için: