İTÜ’lü Araştırmacı Alanında Dünyada En Başarılı 30 Kadın Arasında
May 15, 2018

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Mühendisliği doktora öğrencimiz Demet Çilden Güler, 2018 yılında doktora programında sürdürdüğü bilimsel çalışmalarıyla havacılık ve uzay alanının en prestijli ödüllerinden biri olan Amelia Earhart (AE) ödülüne değer görüldü.

Lisans derecesini 2014 yılında İTÜ Uzay Mühendisliği Bölümümüzden, yüksek lisans derecesini ise İTÜ Uçak ve Uzay Mühendisliği Yüksek Lisans Programı’ndan alan Demet Çilden Güler, yine üniversitemizde sürdürdüğü doktora çalışmaları kapsamında, havacılık alanında dünyanın en prestijli burslarından biri olarak kabul edilen Amelia Earhart Bursu’nu almaya hak kazandı.

Amelia-Earhart-Fellowship-1

Uzay Araçlarının Yönelimini Belirleyecek Araştırma Dünyanın Dikkatini Çekti

Prof. Dr. Cengiz Hacızade danışmanlığında yürütülmekte olan projenin mimarı Demet Çilden Güler’in doktora çalışmaları, uzay araçlarının yönelim belirleme ve kontrolü üzerine. Dünya yörüngesinde Uluslararası Uzay İstasyonu gibi alçak irtifalarda dolanan fakat boyut olarak çok küçük uyduların kontrolü için araştırılan alt sistem dünyada havacılık ve uzay alanında kadınların yaptığı çalışmalar arasında ilk 30 arasına girdi.

Kadın Araştırmacı İstihdamında Akademik Başarıyı Destekleyen Ödül

Amelia Earhart Bursu, Atlas Okyanusu’nu tek başına geçen ilk kadın pilot olan Amelia Earhart'ın anısına, 1938 yılında başlatılmıştır. Havacılık ve uzay alanında sayısı az olan kadın araştırmacıları teşvik etmek üzere Uluslararası Zonta Vakfı (Zonta International Foundation) tarafından, yüksek akademik başarı göstererek doktora derecesi hedefleyen kadın araştırmacılar arasından seçilen, dünya genelinde her yıl sayıları 30-35 arasında değişen doktora öğrencisine verilmektedir.
İTÜ Ailesi olarak Üniversitemizi uluslararası alanda başarıyla temsil eden öğrencimizi kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.
2018 Amelia Earhart bursunu kazananların listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Uzay Teknolojisinde Yönelim Belirleme ve Kontrol hakkında:

Uzay görevlerinde, aracın veya bilimsel yükün belirli bir hedef alanına yönlendirilmesi gerekmektedir. Üstelik, görev başarısı için, öncelikle, uydunun bu yörüngedeki istenen istikrarı sağlanmalıdır. Bu nedenle, uydunun veya cihazın kontrol edilmesi için uydunun pozisyonel ve açısal durumunu karakterize eden bilgileri uygun bir yöntem ile kestirmek önemlidir. Uydunun yönelim ve pozisyon belirleme amaçları için Kalman filtresi gibi kestirim algoritmaları yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu filtre ve farklı uzantıları yardımıyla özellikle düşük irtifada bulunan küçük uydularda sıklıkla kullanılan algılayıcıların ölçüm gürültüleri ile bu ölçümlere bağlı teorik modellerin yönelim kestirimine olan etkilerinin incelemeleri yapılmaktadır. Böylece, uyduya ait yönelim açılarının kestiriminin, hesaplama yükünü fazla artırmayacak ve doğruluğu yüksek olacak şekilde gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.

Fotoğraf: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi