Mars Kaşifi “İnan” ABD Yolcusu
May 17, 2018

Gezegen keşif robotları üzerine çalışmalarını sürdüren İstanbul Teknik Üniversitesi Rover Takımı, yeni tasarladıkları “İnan” isimli araçla Ülkemizi University Rover Challenge'da temsil edecek. Vakıf Emeklilik’in de aralarında bulunduğu birçok sponsorun desteğiyle ABD’ye gidecek ekip ülkemize dereceyle dönmek istiyor.

ITU ROVER LANSMAN (1)

Geçen sene University Rover Challange’a ilk kez başvuran İTÜ Rover Takımı, yarışmaya kabul alan ilk ve tek Türk takımı olarak yarışmada boy göstermiş olup; bilim ve otonom sürüş görevlerinde 4., genel sıralamada 13. sırayı almıştı.

Türkiye'yi daha önce pek çok yarışmada temsil eden İTÜ Rover Takımı, ABD’de düzenlenecek olan University Rover Challenge’da yarışacak. Öğrenciler “İnan” ismini verdikleri aracın tanıtım toplantısını İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi.

Toplantıya İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Ünal ve Vakıf Emeklilik Bilgi Teknolojileri Teknik Operasyon ve Proje Yönetim Ofisi'nden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenk Torgalöz’ün aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Ülkemizi ABD’de Temsil Edecek

Türkiye'nin ilk gezegen keşif aracına katkı sağlamayı hedefleyen İTÜ Rover Takımı, 95 takım arasından ön elemeyi geçerek 12. sırada yer aldı. Finale kalmayı başaran tek Türk takımı olan İTÜ Rover, 31 Mayıs - 2 Haziran tarihlerinde Amerika’da ülkemizi bir kez daha temsil edecek. İTÜ Rover Takımı, İTÜ bünyesindeki çeşitli fakültelerden bir araya gelen 32 öğrenciden oluşuyor.

ITU ROVER LANSMAN (4)

Prof. Dr. Alper Ünal “Savunma, sağlık ve doğal afetlerde kullanılacak”

İnan’ın tanıtım toplantısında konuşan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Alper Ünal şunları söyledi: Öğrencilerimiz aracın elektronik devre kartlarından yazılıma kadar birçok şeyi kendileri tasarladı. Ürettikleri rover "kesintisiz görüntü aktarımı yapabilen bir haberleşme sistemine sahip. Ayrıca araç otonom olarak hareket edebiliyor, etrafındaki nesneleri algılayabiliyor. Üzerinde bulundurduğu sensörler ile bilimsel analizler yapabiliyor ve topraktan örnek alabiliyor. Aracın yazılımında Robotic Operation System kullanıldı. Bu sistem hem kolay bilgi erişimine olanak sağlıyor hem de sisteme kendilerinden bir şey katarak robotik gelişmelere katkıda bulunuyor. Elektronik donanım olarak motor sürücüleri, sistem kontrolcüleri tamamen kendi üretimleridir. Tasarladıkları araç her ne kadar gezegen keşif aracı olarak tasarlansa da gençlerimiz aracı tasarlarken bununla sınırlı kalmayıp savunma sanayisinde, maden teknolojisinde, sağlık alanında, doğal afet arama ve kurtarma çalışmalarında da kullanılabilecek bir araç ürettiler.

Cenk Torgalöz “İTÜ öğrencilerine güvenimiz sonsuz”

Vakıf Emeklilik Bilgi Teknolojileri, Teknik Operasyon ve Proje Yönetim Ofisi'nden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenk Torgalöz ise öğrencilere her zaman destek olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini belirtti. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin her zaman ülkemizi uluslararası arenada başarıyla temsil ettiğini ve bu yarışmadan da güzel bir dereceyle dönmelerini arzu ettiklerini söyledi.

ITU ROVER LANSMAN (3)

Takım Üyeleri Deneyimlerini Paylaştı

İTÜ Rover Takımı kaptanı Bahadır Onur Güdürü ve takım üyelerinin konuşmalarında yarışmaya hazırlık süreci, yaşanan zorluklar ve yapılan çalışmalardan bahsedildi. Aracın teknik özelliklerin yanında bu projenin önemli bir finansal desteğe de ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Bahadır Onur Güdürü, tüm sponsorlara teşekkürlerini sundu. Bilim ekibi üyesi Işık Su Yazıcı, araştırılan yüzeyden alınan toprak örneklerinin yüzeyin asırlar önceki haliyle ilgili önemli bilgiler verebildiğini söyledi ve Rover ile farklı katmanlardan örnekler toplayarak analizlerini gerçekleştirdiklerini belirtti. Mekanik ekip lideri Sami Korkmaz ise konuşmasında mekanik tasarım sürecinin zorluklarından bahsederken, projenin başından sonuna kadar gelişime açık olduğunu; bu nedenle her zaman yeni fikirler üretmeleri gerektiğini söyledi. Geçen seneye göre değişen tasarıma da değinen Sami Korkmaz, bu tarz kritik durumlarda üstlerinde önemli bir sorumluluk olduğunu belirtti. Yazılım ekip lideri Ferhat Metin ise projenin sonuna kadar diğer ekiplerle entegre çalıştıklarını ve çalışmalarını olabildiğince somutlaştırdıklarını belirtip, başarılı sonuçlara ulaştıklarını söyledi.

“Mars koşullarına ve toprak yapısına göre üretildi”

University Rover Challenge (URC), Mars Society tarafından her yıl Amerika Birleşik Devletleri'nin Utah eyaletindeki Mars Desert Research Station'da (MDRS) gerçekleştirilen, üniversite öğrencilerinin tasarladıkları roverlar ile yarıştıkları uluslararası bir yarışmadır. Yarışmadaki amaç astronotların istasyonlarından çıkmadan dışarıdaki ağırlık taşıma, toprak örneği alma, İngiliz anahtarı ve tornavida kullanabilme ve panelden çip sokup takma gibi işleri yapabilmelerini sağlayan bir rover (gezgin araç) üretmeyi kapsıyor.

Yarışma için hazırladıkları ve ön elemeyi geçerek finale kalmalarını sağlayan aracın tanıtım videosunu buradan izleyebilirsiniz.

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi