Mezunumuz Nuray Kızıldağ’a En İyi Tez Ödülü
May 17, 2018

Üniversitemiz Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesinde doktorasını tamamlayan mezunumuz Nuray Kızıldağ, 2018 Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü Seçici Kurulu tarafından en iyi doktora tez ödülüne değer görüldü.

nuray-kizildag-basari (1)

İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi, Tekstil Mühendisliği Bölümünde doktorasını tamamlayan mezunumuz Nuray Kızıldağ, ‘Nanokompozit Yapılı Lif Tasarımı ve Geliştirilmesi’ başlıklı teziyle Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne değer görüldü. Tezin danışmanlığını Prof. Dr. Nuray Uçar’ın üstlendiğini belirten Nuray Kızıldağ, “Yoğun emekler neticesinde hazırladığım tez çalışmamla ödüle değer görülmek mutluluk ve gurur verici. Serhat Özyar gibi değerli bilim insanlarının ışık tuttuğu yolda yürüyebilmek en büyük dileğim.” dedi.

nuray-kizildag-basari (2)

Tez hakkında

Tez çalışması; çeşitli nanopartiküller ve iletken polimer polianilini kullanarak çok fonksiyonlu nanolif ve lif geliştirilmesini kapsamaktadır. Polimer olarak poliakrilonitril kullanılırken, katkı malzemesi olarak polianilin, karbon nanotüpler, gümüş, titanyum dioksit ve kil nanopartiküller kullanılmıştır. Polianilin, ayarlanabilir elektriksel ve elektrokimyasal özellikleri nedeni ile tercih edilen bir iletken polimerdir. Karbon nanotüpler üstün mekanik, termal ve elektronik özellikleri; gümüş antibakteriyel ve elektriksel iletkenlik özellikleri; titanyumdioksit fotokatalitik etkinlik, UV ışınlarına karşı koruyuculuk ve antibakteriyel özellikleri; nanokil ise güç tutuşurluk, UV-ışınlarına karşı koruyuculuk ve antibakteriyel özellikleri ile bilinmektedir. İTÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü’nde gerçekleştirilen disiplinler arası tez çalışmasında, söz konusu katkı maddelerinin, ikili ve üçlü kombinasyonlar halinde eklenmesi ile katkı malzemelerinin özelliklerinin tekstilde kullanılan mikro ve nanoliflere kazandırılarak çok fonksiyonlu, özellikleri geliştirilmiş ve yenilikçi tekstil materyallerinin üretilmesi hedeflenmiştir.