Mobil Genişband Test Merkezi İlk Kez İTÜ'de Deneyimlenecek
May 17, 2018

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), yeni nesil telekomünikasyon sistemlerini geliştirmek ve bu alanda yerli ürünler oluşturmak isteyen araştırmacılar için “İTÜCELL Mobil Genişband Açık Alan Test Merkezi” kurdu.

Bilisim-enstitusu-ozel-haber- (1)

İTÜ Bilişim Enstitüsü Müdürümüz Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha, yeni nesil mobil telekomünikasyon standartları konusunda söz sahibi olmak üzere çalıştıklarını belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile iş birliği içerisinde olduklarını söyleyen Prof. Dr. Karaçuha, “5G’de frekans sayısı artacağı için daha fazla baz istasyonuna ihtiyacımız olacak. Duvar tipi, düşük güçlü fakat yoğun şebekelere ihtiyaç olacak. Türkiye’nin şimdiden bu alana hazırlık yapması gerekiyor.” diye konuştu.

Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha, telekomünikasyon alanında BTK’nın frekans verdiğini, İTÜ Ayazağa Kampüsü içerisinde geçici bir süre kullanmak üzere İTÜCELL Mobil Genişband Açık Alan Test ve Deneyim Merkezi’nde şebeke kurulacağını aktardı. BTK’nın operatörlere yönelik düzenlemelerinde yerli ürün kullanımını zorunlu hale getirdiğini hatırlatan Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha, bu alanda teknoloji üretilebilmesi için üniversiteler ile iş birliğinin şart olduğunu savundu. Türkiye’de faaliyet gösteren operatörlerin, kamu-üniversite iş birliği sayesinde yatırımlarını yerli ürünlerle ikame edebileceklerini kaydeden Prof. Dr. Karaçuha, şunları söyledi:

“Telekomünikasyon sektörü ithalata açık bir alan. Türkiye’de ithal ürünlerin yerine ikame edecek yerli ürünler geliştirilmesine yönelik büyük bir gayret ve devlet politikası var. Ancak uluslararası ticari ürünlerle rekabet edebilme şansı kolay görünmüyor. Dünya çapında firmalar var ve bu alana ayırdıkları kaynaklar çok fazla. Dolayısıyla Türkiye’de üretici olma adayı firmalarımızın da ciddi kaynak ayırmaları gerekiyor. İTÜ olarak bu konuda insan kaynağı sağlıyor, üniversitemizin teknik imkanlarını açıyoruz. Örneğin, yakın zamanda ülkemizden uluslararası bir anten firması çıkarabiliriz. Türkiye’de ithal ikamesi yerine geçecek yerli ürünleri üretme şansı yakalayabiliriz.”

Bilisim-enstitusu-ozel-haber- (4)

“DRONELARLA HAFİF TAŞIMACILIK YAPMAYI PLANLIYORUZ”

İletişim teknolojilerine yönelik çalışmalara ayrı bir başlık açan Prof. Dr. Karaçuha, açık İTÜCELL Mobil Genişband Test ve Deneyim Merkezinde geliştirilecek projeler hakkında şunları söyledi:

“Burada Üniversitemizde mobilite alanında çalışan akademisyenlerimizin çalışmaları test edilecek. Merkez üzerinden verilecek hizmetlerin geliştirilme faaliyetleri yapılacak. Mobil eğitim, mobil bakım eğitimleri ile şebeke üzerinde ne tür tasarımlar yapılabilir çalışmalarıyla birlikte; bu süreçte öğrencilere yönelik tasarım yarışmaları açılacak. Öğrenciler geliştirdikleri uygulamanın bu merkezde demosunu yapıp ve test edebilecek. Operatörler de son geliştirdikleri ürünleri burada gösterebilecekler. Bir sonraki aşamada ise Ayazağa Yerleşkemizde mobil şebeke üzerinden dronelarla hafif taşımacılık yapmayı planlıyoruz. Kampüs içerisinde kargolarımız hava trafiği ile taşınabilecek. Yeni bir şebeke kurmamız gerekmeyecek. İTÜCELL dronelara bu frekansı da sağlamış olacak.”

Bilisim-enstitusu-ozel-haber- (3)

BÜYÜK VERİ İŞLEME MERKEZİ

Dünyanın en önemli konuları arasında yer alan büyük veri (big data) işleme konusunda çalışmaları hızlandırdıklarını belirten Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha, Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi’nde matematiksel modellemeler üzerinde çalışıldığını vurguladı. Prof. Dr. Karaçuha, Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi’nin Türkiye’deki birçok kuruma hizmet verdiğini, büyük verileri işleyen bilgisayarlarda normal bilgisayarlarla çözülemeyen problemlerin çözüldüğünü kaydetti. Çok sayıda kamu ve özel kuruluşların sistemlerinin ne kadar sağlıklı olduğunun test edildiği merkezde aynı zamanda şirketlere özel sertifika programları düzenlendiğini aktaran Karaçuha yapılan çalışmaları şöyle özetledi, ”Kullanıcılarına önemli ölçüde zaman ve enerji tasarrufu sağlayan YBHM, günümüzde pek çok farklı çalışmada kullanılıyor. Günümüze kadar kullanıcılara 65 milyon çekirdek-saat üzerinde YBH hizmeti sunuldu. Merkez kaynakları ile 100’e yakın eğitim faaliyeti gerçekleştirilmiş, 1600’ün üzerinde akademik, kamu ve özel sektör araştırmacıları bu eğitimlerden faydalanmıştır. Merkez hava tahminlerinden savunma sanayiine, ekonomik öngörülerden ilaç geliştirme çalışmalarına kadar birçok farklı alanda araştırma yapılabilmesine imkân tanıyor. Bununla birlikte doğal afetlerin olası etkileri de çok kısa bir sürede simüle edilip gözlemlenerek, bu sonuçlara göre önlemler alınabiliyor. Mesela belli bir şiddetteki depremin İstanbul’a etkisini ölçmek için simülasyon yapmak istiyoruz. Depremin İstanbul’a etkisini tam anlamıyla görmek için İstanbul’daki her mahallenin tek tek incelenmesi ve her bir mahalle için büyük miktarlarda hesaplamanın yapılması gerekecek. Bu hesaplamaların tek bir bilgisayarla yapılması haftalar hatta aylar alacak. Her bir mahalle için gerekli hesaplamaların ayrı işlemcilerde eş zamanlı yapılması ise toplam simülasyon süresini azaltacaktır.”

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi