SİU 2018’den Öğrencimize En İyi Bildiri Ödülü
May 28, 2018

2-5 Mayıs tarihlerinde düzenlenen 26.IEEE Sinyal İşleme ve İletişim Uygulamaları Kurultayı’nda (SİU-2018), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Anabilim Dalı, Telekomünikasyon Mühendisliği Yüksek Lisans Programı Öğrencimiz Hüseyin Onur Baktıroğlu’nun Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Ümit Aygölü ile hazırladığı bildiri “IEEE Türkiye İletişim Kolu En İyi Öğrenci Bildirisi Ödülü”ne değer görüldü.

Bu yıl İzmir’de 26.’sı düzenlenen SİU-2018 kurultayında, Communications Society (ComSoc) alanında yapmış oldukları "Tam Çift-yönlü Bilişsel DF Röle Ağları için Bir Spektrum Paylaşım Protokolü" başlıklı bildirileri ile ödüle layık görülen öğretim üyemizi ve öğrencimizi kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

konferans-bildiri-odulu-2018 (2)

“Tam Çift-Yönlü Bilişsel DF Röle Ağları için Bir Spektrum Paylaşım Protokolü” nedir?

Telsiz iletişimde bilişsel tam çift-yönlü röle sistemleri, aynı iletim ortamından birden fazla kullanıcının yararlanmasını sağlıyor. Spektral verimliliği artırmasının yanında, bu sistemlerde röle kullandığında kapsama alanında da genişleme sağlanıyor. Bu bildiride iki yönlü iletim için iki evreli yeni bir tam çift yönlü çöz ve aktar (DF) adı verilen röleli spektrum paylaşım protokolü önerildi. Sistemdeki birincil ve ikincil kullanıcıların servis kesilme olasılığı ifadeleri ve kuramsal olarak elde edilen sonuçlar bilgisayar benzetimleriyle doğrulandı. Elde edilen sonuçlarla literatürde verilen iki evreli bilişsel tam çift-yönlü kuvvetlendir-ve-aktar (AF) ve üç evreli bilişsel yarı çift-yönlü DF röleli sistemlerin başarımları ile karşılaştırıldı. Karşılaştırma sonucunda sistemdeki artık döngü girişiminin yeterince düşük olduğu durumlarda, birincil kullanıcının servis kesilme başarımının referans sistemlere göre arttığı gözlemlendi. Ayrıca, ikincil alıcıda ardışık girişim giderme tekniğinin uygulanması ve röle görevi gören ikincil vericinin her iki evrede de ikincil alıcıya paketler göndermesiyle referans sistemlere göre daha iyi bir ikincil servis kesilme başarımı elde edildi.

konferans-bildiri-odulu-2018 (1)

Hüseyin Onur Baktıroğlu kimdir?

Hüseyin Onur Baktıroğlu, 2015’te Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nden lisans derecesini almıştır. İstanbul Teknik Üniversitesi, Telekomünikasyon Mühendisliği yüksek lisans programında öğrenci olup, özel bir şirkette AR-GE mühendisi olarak çalışmaktadır. Telsiz haberleşme ve sinyal işleme alanlarında çalışmalarına devam etmektedir.

Prof. Dr. H. Ümit Aygölü kimdir?

Lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini İstanbul Teknik Üniversitesi’nden sırası ile 1978, 1984 ve 1989 yıllarında almış olup, İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nde 1989’da yardımcı doçent, 1992’de doçent ve 1999’da profesör olmuştur. Telsiz iletişim kuramının kanal kodlama, çok-giriş çok-çıkışlı sistemler, işbirlikli iletişim, bilişsel radyo, enerji hasatlama, uzaysal modülasyon konuları araştırma alanlarını oluşturmaktadır.

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi