İTÜ’den Yeni Bir Sanat Buluşması: “ Sanatkule”
May 29, 2018

Üniversitemiz, sanatla bütünleşen teknik üniversite kimliğini güçlendirmeyi sürdürüyor. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Sanatkule etkinlikleri, dopdolu içeriğiyle sanatseverleri ağırlıyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi sanatseverler için bir yeniliğe daha imza attı. İTÜ Güzel Sanatlar Bölümü tarafından bu yıl ilk kez gerçekleştirilen “Sanatkule” etkinliği kapsamında, akademisyenlerin ve öğrencilerin çalışmalarından oluşan sergi, gösterim ve performanslar 1 Haziran 2018 Cuma gününe kadar sanatseverlerle buluşacak. Taşkışla Yerleşkesi’nde yer alan Güzel Sanatlar Bölümü’nün bulunduğu kulede süren etkinlikler, ziyaretçileri kısa bir sanat yolculuğuna çıkaracak.

sanatkule-sergi (1)

Sanatsız olmaz

Üniversitemiz Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Doç. Dr. Oğuz Haşlakoğlu, Sanatkule etkinlikleri hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Haşlakoğlu, Sanatkule etkinliklerini gelenekselleştirmeyi istediklerini belirterek şunları söyledi:

“İTÜ Güzel Sanatlar Bölümü olarak, öğrencilerimizin ve hocalarımızın yıl içinde yaptıkları çalışmaları gelenekselleştirerek, her sene sanatseverlerle buluşturma düşüncesi ile yola çıktık. Taşkışla binasındaki 4 kuleden birinde bulunan Güzel Sanatlar Bölümü koridorlarında etkinliklerimizi gerçekleştirmek istedik. Fikrimizi paylaştığımız herkes çok heyecanlandı ve etkinlik hazırlıkları kısa süre içinde tamamlandı.”

sanatkule-sergi (2)

Sanatla köprüler kuruyoruz

Güzel Sanatlar Bölümü’nün bilim, sanat ve teknolojiyi birlikte düşünebilen ve çağın çok yönlü dinamiklerini kavrayan, yenilikçi, toplumsal hayata katkı sunan öğrenciler yetiştirmeyi hedeflediğini belirten Doç. Dr. Haşlakoğlu, “Sanat, tüm meslekler ve disiplinlerin tamamlayıcısıdır. Sanatsız hiçbir şey olmaz. Hayal gücü sadece sanata mahsus olarak anlaşılmamalı. Öğrencilerimize kendi alan çalışmalarıyla sanat arasında köprü kurmalarını sağlıyoruz. Sanatkule etkinliğimiz de bu çalışmaların somut bir örneğidir. Sanat alanında üreten hocalarla öğrencilerimiz aynı etkinlikte buluştu. Etkinlik kapsamında öğrencilerimizin ve öğretim görevlilerimizin eserlerinin yer aldığı sergileri ziyaret edebilir, sunum, gösterim ve performanslarını izleyebilirsiniz.” diye konuştu.

Öğrencilerin yıl içindeki çalışmaları da sergileniyor

Üniversitemiz Güzel Sanatlar Bölüm Başkan Yardımcısı Öğretim Görevlisi Aynur Karakaş Karaağaç, öğrencilerin çalışmaları hakkında bilgi verdi:
“Sanatkule etkinliğinin ilkini gerçekleştirmenin heyecanını yaşıyoruz. Ona yakın derste öğrencilerimizin yıl içinde yaptıkları çalışmaları sanatseverlerin beğenisine sunmak istedik. Atölye çalışmalarından bir seçki yaptık. Önümüzdeki yıllarda seçkilerimizi daha da çeşitlendirmek istiyoruz. Etkinlik kapsamında serginin yanı sıra performans ve teorik sunumlar da olacak. Şu anda sergide, 12 akademisyen ve 100 öğrencimizin 10'a yakın derste yaptıkları çalışmalardan seçkiler yer alıyor.”

sanatkule-sergi (3)

Bütün sanat dalları bir arada

Etkinlik kapsamında moda tasarımından resme, seramikten gravüre, fotoğraftan desene, konserlerden film gösterimine kadar pek çok etkinlik bulunuyor.

Sergide eserleri yer alan isimlerden bazıları şöyle:

Ahmet Keskin (Fotoğraf) / Aylin Akarvardar (Moda Tasarımı), Aynur Karakaş Karaağaç (Seramik) / Başak Avcı (Resim), Desen Halıçınarlı (Gravür) / Ferhan Gözgü Çelik (Resim) / Güngör Güner (Seramik) Hülya Küpçüoğlu (Resim) / Korkut İlhan (Fotoğraf) / Oğuz Haşlakoğlu (Resim), Selçuk Fergökçe (Resim) / Yener Pınarbaş (Resim)

Söyleyişiler

Doç. Dr. Yüksel Demir “Bir Esin Kaynağı Olarak Antarktika”, Doç. Dr. Ebru Yetişkin “Blok Zinciri ve Günümüz Sanatı, Öğr. Gör. Dr. Aslıhan Erkmen Birkandan, “Ortaçağ Anadolu Mimarisi'nde Geometrik Bezeme”, Başak Avcı, “Bir Araştırma Olarak Performatif Çizim Pratiği” başlıklı söyleşileri gerçekleştirecekler.

Film Gösterimi ve Performanslar

Fatih Hacıosmanoğlu’nun “On Adım” filmi ve “Beden Performansı” etkinlik kapsamında izleyiciler ile buluşacak.

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi