İTÜ ROV Takımımız ABD Yolcusu
May 31, 2018

İTÜ ROV Takımımız, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen MATE ROV Competition 2018 Türkiye elemelerinde 1. oldu. ROV takımımız 21-23 Haziran 2018’de ABD’nin Washington eyaletinde yapılacak olan finallerde ülkemizi temsil edecek.

İTÜ Robotik Kulübü bünyesinde çalışan ROV Takımı, Türkiye birincisi olarak 2017 yılında ABD Kaliforniya’daki aynı yarışmada ülkemizi temsil etmişti. Yarışmanın finallerine kalan takımımız bu yıl da ilk üçe girmeyi hedefliyor.

itu-rov-2018 (2)

Su Altı Robotu Farklı Görevler Üstlenecek

İTÜ ROV Takımımız uzaktan kontrollü su altı araçları (Remotely Opereated Underwater Vehicle) yani ROV’ler tasarlıyor ve üretiyor. ROV’ler sahip oldukları yüksek çözünürlüklü kameralar ve robot kolları sayesinde, su üzerinde bulunan bir operatör kontrolü ile birçok görevi gerçekleştiriyor. ROV’ler su altında yapılan bilimsel araştırmalarda, su altı habitatının taranmasında, insanların ulaşmasının tehlikeli ya da mümkün olmadığı alanlarda, su altı arama-kurtarma çalışmalarında, açık deniz platformları ve su altı boru hatlarının kurulum, bakım ve onarım işlemleri gibi birçok alanda kullanılıyor.

Yarışmanın Bu Yılki Konsepti Uçak Enkazı Tespiti

MATE (Marine Advance Technology Education) Center tarafından düzenlenen MATE ROV Competition’da katılımcılar her sene farklı bir konseptte hazırlanan parkurlarda, mühendislik becerileriyle tasarlayıp ürettikleri uzaktan kontrollü su altı araçlarını yarıştırıyor. Yarışmanın bu sene belirlediği parkur konsepti, uçak enkazları, depremler ve enerji üzerine tasarlanmış. Yarışmacılar bir havuz içerisinde bulunan parkurlarda sırasıyla; bir uçak enkazının tespiti, enkazın su üzerine çıkarılması, su altına bir sismograf kurulması, kurulan sismograftan veri alınması ve su altı enerji üretim santrali kurulumu olarak ilerliyor. Yarışmacılardan bu görevleri yaparken araçtan alınan görüntüleri yazılımları ile işlemeleri ve elde ettikleri verilerden çeşitli matematiksel hesaplamalar yapmaları bekleniyor.

itu-rov-2018 (1)

İTÜ ROV Takımı Hakkında

İTÜ ROV Takımı’nda, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri, Elektrik-Elektronik, Bilgisayar ve Bilişim, Uçak ve Uzay Bilimleri, Mimarlık, Maden, İşletme ve Makine Fakülteleri’nden 16 öğrenci bulunuyor. Danışmanlığını Dr. Öğretim Üyesi Bilge Tutak’ın üstlendiği İTÜ ROV Takımı, iki yıl önce Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’ne bağlı olarak kuruldu. İTÜ ROV Takımı’nın çalışmaları sadece yarışma üzerine odaklanmıyor. Aynı zamanda ülkemizde su altı araçlarının, robotiğin ve inovasyon kültürünün tanıtılması ve bunlarla tanışma yaşlarının küçültülmesi için liselerde çeşitli etkinliklere katılıyorlar. Ayrıca, Türkiye İhracatçılar Meclisi çatısı altında faaliyet gösteren, amacı inovasyon, girişimcilik ve teknoloji kültürünü Türkiye’ye yaymak olan İnovaTİM bünyesinde görev alıyor.