Sinirbilim Kongresi’ne ev sahipliğini İTÜ Yaptı
May 31, 2018

Üniversitemiz, 16. Ulusal Sinirbilim Kongresi'ne ev sahipliği yaptı. Ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil'in de katıldığı kongrede, sinirbiliminde giderek daha da önem kazanan teknik yaklaşımlara vurgu yapıldı.

16. Ulusal Sinirbilim Kongresi, Üniversitemiz ev sahipliğinde ve Beyin Araştırmacıları Derneği’nin desteğiyle 20-23 Mayıs tarihlerinde Ayazağa Yerleşkesinde bulunan Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. “Biyolojiden Mühendisliğe Sinirbilim” ana temasıyla gerçekleştirilen kongrede, sinir sistemi organizasyonunun moleküler ve hücresel ölçekten duysal, motor, kognitif sistemlere uzanan tüm yelpazesindeki güncel gelişmeler tartışıldı.

sinir-bilim-kongre-2018 (1)

Teknik alanlar ön plana çıktı

İlk kez bir teknik bir üniversitede gerçekleştirilen kongrede, 8 konferans ile 53 konuşmacının yer aldığı 10 sempozyum ve 4 panel düzenlendi. 54 sözel bildirinin sunulduğu 9 sözel oturum yapıldı ve 135 poster ele alındı. Sunumlar içinde hesaplamalı sinirbilim, nörogörüntüleme, nöroinformatik gibi teknik alanlar önemli yer tuttu.

“Beyin diğer organlardan farklıdır”

Kongrenin başkanlığını Üniversitemizden Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Arzu Karabay Korkmaz ve Beyin Araştırmaları Derneği (BAD) Başkanı Prof. Dr. Tamer Demiralp üstlendi. Kongrenin Onur Kurulunda yer alan ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil, nörobilim alanındaki yeni gelişmeleri anlattı. İnsan beyninin önemine dikkat çeken Prof. Yaşargil, diğer organların aksine beynin bir geçmişe sahip olduğunu ve sürekli kendini geliştirdiğine vurgu yaptı.

sinir-bilim-kongre-2018 (2)

İTÜ’lülerin sağlık bilimine katkıları

Üniversitemiz Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden Prof. Dr. Arzu Karabay Korkmaz’ın “Glioblastomaların invazyon özelliklerinde hücre iskelet proteinlerinin rolü”, Doç. Dr. Eda Tahir Turanlı’nın “Multiple Skleroz’da genom proteom belirteçleri”, Dr. Öğr. Gör. Aslı Kumbasar’ın “Nükleer faktör I transkripsiyon faktörlerinin beyin gelişiminde ve kanserlerin rolü”, Elektronik ve Haberleşme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Serap Şengör’ün “Bazal çekirdek devresinin bilişsel süreçlerdeki rolünü kavramak için farklı araçlar: Matematik ve hesaplama” başlıklı çalışmaları kongrede ilgiyle izlendi. Üniversitemizden Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Anabilim Dalından Dr. Öğr. Gör. Metin Hüner’in “İlk vuru gecikmesinin potasyum ve sodyum iletkenliğine olan bağlılığı” başlıklı çalışması ise sözel sunumlar arasında yer aldı. Poster sunumlarda ise üniversitemiz öğrencilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda çalışma sergilendi.

Vefat eden bilim insanları unutulmadı

Kongrede sinirbilimine önemli katkılarda yapan ve 2017 yılında yaşamını yitiren bilim insanları Prof. Dr. Erol Başar ve Prof. Dr. Ray Guillery de saygıyla anıldı.

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi