İTÜ’den Ticarileşebilir Senkron Relüktans Motorları
Haz 04, 2018

Türkiye'nin endüstriyel amaçlı, ticarileşebilir ilk senkron relüktans motorları, İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Elektrik Mühendisliği öğretim üyeleri Doç. Dr. Lale Tükenmez Ergene ve Dr. Murat İmeryüz danışmanlığında tasarlanıp geliştirildi.

senkron-motorlar-43

Tasarlanan motorlar Arçelik A.Ş. Çerkezköy motor işletmesi tarafından üretildi. TÜBİTAK TEYDEB proje desteğiyle 2.2 kW, 4 kW, 5.5 kW güçlerinde tasarlanıp geliştirilen motorların ARÇELİK A.Ş. tarafından önümüzdeki yıl içinde seri üretime alınması planlanıyor. Projede araştırmacı olarak yer alan Elk. Y. Müh. Nezih Gökhan Özçelik, senkron relüktans motorlar konusundaki yüksek lisans tezini 2016 yılında Doç. Dr. Lale Tükenmez Ergene danışmanlığında tamamlamıştır.

senkron-motorlar2

Tez çalışması alandaki ilklerden biri. İTÜ’nün ayrıcalıklarından olan üniversite sanayi işbirliğinin örneklerinden olan ve İTÜNOVA A.Ş. üzerinden yapılan projede ARÇELİK AŞ tarafında  Çerkezköy motor işletmesi Ar-Ge Müdürü Barış Tuğrul Ertuğrul, Elk. Müh. Hakan Gedik, Elk.Y. Müh. Nezih Gökhan Özçelik ve Elk. Müh. Uğur Emre Doğru da araştırmacı olarak yer aldı.