İTÜ’lü Kadınlar STEM Girişimciliğinde Güçleniyor
Haz 22, 2018

Üniversitemiz bünyesinde bulunan Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (BMT-KAUM) ve Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi (GİNOVA) ortaklığıyla düzenlenen “STEM Girişimciliğinde İTÜ'lü Kadınları Nasıl Güçlendirebiliriz?’” adlı çalıştay 7 Haziran 2018 tarihinde İTÜ GİNOVA’da gerçekleştirildi.

steam-ginova-calistay-2018 (3)

Açılış konuşmasını Prof. Dr. Telem Gök Sadıkoğlu’nun, moderatörlüğünü ise Dr. Elif Sezen Yağmur Kilimci’nin yaptığı, kadınların girişimcilik yolunda karşılaştıkları sorunların ve çözüm önerilerinin konuşulduğu çalıştaya, mühendislik ve mimarlık eğitimi almış ve alanlarında çalışmalarda bulunmuş 10 kadın girişimci katıldı.

steam-ginova-calistay-2018 (1)

Kişisel hikâyeler üzerinden ortaklıklar oluşturulan çalıştayda tasarım odaklı düşünme yöntemi kullanılarak bireysel algılanan birçok faktörün tüm girişimci kadınlar için söz konusu olduğu görüldü ve ortak yolculuk haritaları çıkarıldı. Bu yolda en büyük motivasyonlarının aile, okul, iş hayatı ve rol modeller olduğunu belirten katılımcılar, “İTÜ’nün kendileri için büyük bir şans olduğunu” da ifade ettiler. Ayrıca, girişimciliğin önündeki en önemli engellerin politik-sosyal çevre, bağlantı kısıtları ve kadının toplumdaki algılanış şekli olduğu belirtildi.

steam-ginova-calistay-2018 (4)

Çalıştay sonunda, STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics - Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) alanında girişimci kadınların sayısını artırmak için, mentorluk ilişkilerinin kurulması, kadınlara yönelik yarışmalar düzenlenmesi, yatırım ve bağlantılar kurulması, girişimcilik alanında kadınlara yönelik eğitim kampları oluşturulması ve özgüven eksikliğini gidermeye yönelik çalışmaların yapılması önerildi.

KAUM tarafından yürütülen çalıştay dizisi yeni bir araştırma projesinin ön çalışması olarak sürdürülüyor.

Çalıştaya; Özge Yücesoy (Glories Chocolate - Kurucu), Prof. Dr. Zehra Çataltepe (Tazi.ai-Kurucu), Aslı Elif Tanuğur Samancı (SBS-Beeo – Girişimci/Kurucu), Taylan Samancı (SBS-Beeo), Dr. Neslihan Yuca (Enwair Enerji Bataryaları- Girişimci/Kurucu), Sevginar Baştekin (1K Kimya A.Ş. - Kurucu), Bahar Sunman (TriaTech - Kurucu), Ayşen Sine Serbes (Synesis Marine A.Ş. – Girişimci), Elif Güngör (Arkim Kimya – Girişimci), Yasemin Artut (Yasemin Artut Design Studio – Girişimci), Nesrin Mutlu (My Baby & Blw Mobil – Kurucu), katılım göstererek katkı sağladılar.

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi