İTÜ’de “AVT-274 İnsansız Hava Araçları” Dersine Yoğun İlgi
Haz 28, 2018

Üniversitemiz NATO Bilim ve Teknoloji Organizasyonu adına “AVT-274 İnsansız Hava Araçları” ders serisine ev sahipliği yaptı.

nato-iha-itu-toplanti (2)

Üniversitemiz, NATO Bilim ve Teknoloji Organizasyonu STO’ya bağlı yürütülen panellerden biri olan Uygulamalı Araç Teknolojileri Paneli (Applied Vehicle Technology: AVT) tarafından 18-20 Haziran 2018 tarihlerinde düzenlenen “İnsansız Hava Araçları, Teknolojik Zorluklar, Operasyon Kavramı ve Regülasyon Esasları” başlıklı NATO ders serisine ev sahipliği yaptı. Ders, AVT Panelinin Mekanik Sistemler, Yapılar ve Malzemeler Teknik Komitesinin (TC-MSM) Başkanlığını yürüten ve Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Melike Nikbay koordinatörlüğünde gerçekleştirildi. Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen derse çok sayıda kişi katıldı.

nato-iha-itu-toplanti (1)

Dünyanın Pek Çok Yerinden Uzmanlar Geldi

Direktörlüğünü Victoria Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Portekiz’i temsil eden AVT Paneli Üyesi Prof. Dr. Afzal Süleman’in üstlendiği AVT-274 ders serisinde, eğitimler Prof. Dr. Afzal Süleman’ın yanı sıra, Kanada Milli Savunma Bakanlığı’ndan Dr. Ming Hou, Alman Hava Kuvvetleri ve Euro Control’dan Yb. Edgar Reuber, Toronto Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hugh Liu, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuarı’ndan Dr. Robert Smith ve Portekiz Hava Kuvvetleri’nden Bnb. Dr. Joao Caetano gibi uzmanların katılım ve katkılarıyla tamamlandı. Dersin sonunda NATO AVT-274 ders serisi eğitimcileri ve etkinliğe sponsorluk yapan STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Tic. A.Ş. firmasının direktörü Başak Hassoy’a emekleri ve katkıları için teşekkür plaketi takdim edildi.

nato-iha-itu-toplanti (3)

AVT-274 Ders Serisi Hakkında

AVT-274 ders serisi, 2016-2019 yıllarını kapsıyor. Dersler, insansız hava araçları İHA’ların askeri ve sivil görevlerde yaygınlaşmasına bağlı olarak, hem teknolojik güncel gelişmelere hem de operasyonel esaslara ait bilginin NATO ülkelerine yayılmasını amaçlıyor. 2017 yılında Portekiz’in Lisbon ve Kanada’nın Toronto şehirlerinde iki ders serisi gerçekleştirildi. Eğitimin son sunumunun, 2019 yılında Amerika Birleşik Devletleri Virginia’da yapılması planlanıyor.

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi