Uluslararası Öğrencimizden Birincilik Zaferi: Shokrullah Sorosh
Tem 05, 2018

Üniversitemizin bu yılki okul birincisi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Afganistan uyruklu Shokrullah Sorosh oldu. 4.00 üzerinden 3.99 not ortalamasıyla mezun olan Sorosh, “İTÜ’yü dünyanın neresinde olursa olsun en iyi şekilde temsil etmeye çalışacağım” dedi.

2017-2018-itu-birincisi (3)

Üniversitemizi bu yıl 4.00 üzerinden 3.99 not ortalamasıyla İnşaat Mühendisliği Bölümünden Shokrullah Sorosh birincilikle bitirdi. 1994 yılında Afganistan’ın Gazne şehrinde dünyaya gelen Shokrullah, savaş bittikten sonra 2007’de ailesiyle Kabil’e taşındı.

Shokrullah’ın eğitim yolunun çizilmesinde ülkenin zor koşulları nedeniyle kendi eğitimine liseden sonra devam edemeyen babası önemli rol alıyor. Babası, onun yurtdışında eğitim görmesini destekliyor ve Türkiye’de eğitim alabilmesinin de burs kazanmasıyla olabileceğini fikrini aşılıyor.

5 yıl önce Türkiye’ye geldi

Shokrullah, İTÜ’ye gelmeden önceki hazırlık dönemini şöyle anlattı:

“Babam beni hep teşvik ediyordu. Bana yurtdışında eğitim alırsan, bir tür burs kazanırsan senin için daha iyi olur’ diyordu. Ben de onun için hep çok çalışıyordum. Liseyi birincilikle bitirdikten sonra üniversite sınavına girdim. En yüksek puanı alanlardan oldum. Türkiye’de okumak için Afganistan Devlet Bursu’nu alarak İTÜ’ye girmeye hak kazandım. Önce Kabil Üniversitesinde bir sene inşaat mühendisliği okudum. Bir dönem sonra 2013’te Türkiye’ye geldim.”

2017-2018-itu-birincisi (2)

İTÜ’de dostluk bir başka güzel!

İTÜ’deki arkadaşları sayesinde Türkiye’ye kısa sürede alıştığını belirten Shokrullah, “Bana arkadaşlarım hep destek oldular. İlk etapta okul birincisi olmak gibi bir hedefim yoktu. Zaman geçtikçe kendimdeki potansiyelin farkına vardım. Birinci dönem ortalamam 3.95’ti. Arkadaşlarım böyle gidersem birinci olacağımı söylüyorlardı. Başarmak için düzenli çalıştım. Bunun için pek çok şeyden feragat ettim.” diye konuştu.

Hayatımın en güzel anlarından biri

Shokrullah, okul birincisi olduğunu öğrenmesini “Hayatımın en mutlu anlarından biriydi...” diye anlattı. Ailesinin törene gelememesinin burukluğunu yaşayan Shokrullah “Bir kardeşim cerrah, diğeri elektrik mühendisi olmak istiyor. İnşallah onlar da buraya gelecek. Benim gibi kardeşlerim de bu ortamda okumak istiyor” diyerek Türkiye’deki şartların çok iyi olduğunu belirtti. Törene Afganistan İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Zekria Barakzai ve beraberindeki heyet katıldı.

Eğitimime devam edeceğim

Shokrullah, eğitimine devam etmek istediğini belirterek “Yüksek lisans ve doktora yapmak istiyorum. Güncel araştırmalarda da çalışmak istiyorum. Herkes için faydalı olmak istiyorum. Türkiye’deki üniversitelerde iyi araştırma imkanları var. Hem kendi ülkem, hem de tüm insanlar ve bilim dünyası için çalışacağım. Bu yaz da Japonya’da bir deprem araştırma projesinde çalışacağım.” dedi.

2017-2018-itu-birincisi (1)

İTÜ’lü olmak gururdur!

İTÜ’lü olmanın gururunu yaşayan Shokrullah, sözlerini üniversite adaylarını İTÜ’ye davet ederek şöyle bitirdi:

“Akademik arka planımı ve teknik yetilerimi geliştirmek ilk hedefimdi. Ama İTÜ benim için sadece bir eğitim kurumundan ibaret değildir. İTÜ’nün yüksek manevi değeri var. İTÜ bana, donanımlı laboratuvarlarıyla ve kütüphaneleriyle, deneyimli akademisyenleriyle, uluslararası değişim programları ve farklı arenalarda yarışmalara katılma imkanlarıyla hem eğitim hem de sosyal açıdan pek çok şey kazandırdı. Bunun için İTÜ’ye minnettarım. İleride hem eğitim hem de profesyonel hayatımda dünyanın neresinde olursam olayım İTÜ’yü en iyi şekilde temsil etmeye çalışacağım. Daha önce de belirttiğim gibi sıcak aile ortamı, yüksek kaliteli akademisyenleri, donanımlı laboratuvarları ve kütüphaneleri, sosyal aktiviteleri nedeniyle tüm öğrencilere İTÜ’yü tavsiye ederim.”

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi