İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde Mezuniyet Coşkusu
Tem 09, 2018

Denizcilik Fakültemizin 2017 - 2018 Akademik Yılı mezunları, diplomalarını 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda düzenlenen törende aldı.

denizcilik-mezuniyet-toreni-2018 (9)

Türk deniz taşımacılığına donanımlı bireyler yetiştirilmesine yönelik Türkiye’nin ilk eğitim-öğretim kurumu olan İTÜ Denizcilik Fakültesi, 26. dönem mezunlarını vermenin gururunu yaşıyor. Denizcilik Fakültemiz mezunları, diplomalarını 2017-2018 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda düzenlenen törende aldı. Üniversitemizin Tuzla Yerleşkesi’nde düzenlenen törende, 111 gencimiz diploma almanın sevincini yaşadı. Dönem birincisi Oğuz Şenkal, yaş kütüğüne anı plaketi çaktı. Törene; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Fuat Aydın, Denizcilik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka’nın yanı sıra denizcilik sektörü temsilcileri, akademisyenlerimiz ve bu yılki mezunlarımızın aileleri katıldı. Tören, milli mücadele ve deniz şehitleri anısına Tuzla sahilinden çelenk bırakmasıyla başladı.

denizcilik-mezuniyet-toreni-2018 (6)

Fakültemiz yeni römorköre kavuştu

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Fuat Aydın konuşmasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın her zaman fakültemize destek olduğunu belirterek atölye stajında kullanılmak üzere Üniversitemiz envanterine kazandırdıkları römorkör için teşekkür etti. Prof. Dr. Aydın, şunları dile getirdi: “Denizlere hükmederek başarıdan başarıya koşan bir neslin devamısınız. Anadolu toprakları ve tarihi size cesaretiyle, bilim aşkıyla, denizcilik sevdasıyla örnek olacak nice isimle dolu… Onlardan aldığınız ilhamın mesleğinizi aşkla yapmanın motivasyonu olacağına kuşkum yok. Kendi dönemleri için tarihi yeniden yazan işler yapanların misyonunu, sizler bilimin ışığını takip ederek sürdüreceksiniz. En büyük ayrıcalığınız ise İTÜ’lü Denizciler olmaktan gelecek. Aldığınız üstün eğitim, edindiğiniz donanım ve en önemlisi mesleğinize dair etik değerlere gösterdiğiniz saygı ile denizlerde bir yıldız gibi parlayın. Bu beyaz üniformanın üzerinde değil belki ama gönlünüzde arı amblemini hep taşıyın. Kendi tarihini ilkler ve teklerle yazan, ülkesi için onlarca yeni yol açan bu okulun en büyük gücünün siz mezunlar olduğunu hiç unutmayın. Başarınız ve İTÜ sevginiz daim olsun.”

denizcilik-mezuniyet-toreni-2018 (7)

Mezunlarımızın yolu açık olsun

Denizcilik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt, “Bir denizci özdeyişinde ifadesini bulduğu üzere, 'Bir omurga, bir gövde, bir güverte ve yelkenler değildir, bir gemi. Bunlar geminin ihtiyaç duyduklarıdır. Bir gemi gerçekte özgürlüktür.' Bu gemide denize çıkacak fikri hür, vicdanı hür ve irfanı hür tüm denizcilere Allah selamet versin” dedi. Söğüt, İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde yapılan çalışmaların mezunların başarılarıyla yeni bir ivme kazanacağından şüphesi olmadığını belirtti.

denizcilik-mezuniyet-toreni-2018 (5)

Denizcilikte lisan bilmek önemli

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, denizcilik sektöründe en temel unsurun lisan olduğunu söyledi. Aka, “Denizcilik sektörü giderek gelişiyor, büyüyor, ilerliyor. Deniz ticaretinin çok çeşitli branşları var ve bunların hemen hemen tamamında denizciye gemiyi tanıyan, denizde yaşamış, denizde çalışmış denizcilere ihtiyaç var. Denizcilik öğrencilerinin, lisan olarak İngilizce'yi ana dilleri gibi konuşması gerekiyor.” dedi. Aka, Türkiye'nin Dünyada en çok gemi adamı yetiştiren ikinci ülke olduğunu vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Dünyada 1 buçuk milyon gemi adamına ihtiyaç vardır. Türkiye'de de 112 bin aktif olmak suretiyle, 180 bin civarında gemi adamı var. Bu çok büyük bir avantaj. Çin'den sonra Dünyada en çok gemi adamı yetiştiren ikinci ülkeyiz ve Dünyanın 1 buçuk milyonluk gemi adamı ihtiyacını kapatabilecek potansiyeli olan en yüksek ülkelerden biriyiz.”

denizcilik-mezuniyet-toreni-2018 (1)

Tören, Denizcilik Fakültesi öğrencilerinin mezun ve aileleri selamlama yürüyüşü ile sona erdi.

denizcilik-mezuniyet-toreni-2018 (2)

denizcilik-mezuniyet-toreni-2018 (3)