İstanbul Teknik Üniversitesi Antarktika Sefer Notlarını Açıkladı
Tem 11, 2018

Antarktika'da Türkiye bayrağını dalgalandıran araştırma ekibinin liderliğini üstlenen İTÜ’lü bilim insanı Doç. Dr. Burcu Özsoy sefer notlarını açıkladı.

_MG_6509_2

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları UYG - AR Merkezi koordinasyonunda yürütülen İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi (TAE-II) başarıyla sonuçlandı. Toplamda 28 bilim insanı ve teknik personelin yer aldığı ekipte İTÜ’den 2'si kadın 13 bilim insanı ekipte yer alarak bölgede alanlarıyla ilgili bilimsel çalışmalar yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları UYG - AR Merkezi (PolReC) Müdürü ve Sefer Lideri Doç. Dr. Burcu Özsoy, 2 ay süren seferle ilgili notlarını paylaştı.

tae-2-sefer-2018 (1)

Türk Ekipten Kutupta 15 Bilimsel Proje

Doç. Dr. Özsoy şunları söyledi:

“7 Mart 2018 tarihinde yola çıktık. Ekibimizden 18 kişi, Şili bayraklı Antarctic Warrior adlı gemi ile Punta Arenas limanından ayrılarak Macellan Boğazı-Drake Geçiti rotası üzerinden Antarktika’ya doğru yola çıktı. Dünyanın en zorlu geçiti olarak anılan Drake Geçitinde zaman zaman 8 m’lere varan dalga yüksekliği ile karşılaşan ekibimiz, Antarktika’nın King George adasında lojistik destek aldıktan sonra Gerlache Boğazı üzerinden 68 derece enlemindeki en güney çalışma noktasına doğru yol aldı. İlk olarak Horseshoe Adası'nda çalışmalara başlayan ekip, daha sonra sırasıyla Calmette Körfezi, Adelaide Adası batı kıyıları, Hovgaard Adası, Nansen Adası, Portal noktası alanlarında hem karada hem de denizde çalışmalar yürüttü. Yer bilimleri, toksikoloji, buzul bilimi, iklim bilimleri ve fiziki bilimleri kapsayan 15 bilimsel projenin faaliyetlerinin yürütüldüğü Horseshoe Adası'nda Türk bayrağını açtık. Aynı zamanda Türkiye’nin dört bir tarafından ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin gönderdiği Antarktika temalı 300 resmi bölgede sergileyip fotoğraflayarak öğrencilerin Antarktika hayalini gerçekleştirdik.”

tae-2-sefer-2018 (21)

Türk Bayrağı Antarktika’da İlk Kez Kurulan Geçici Türk Yerleşkesinde Dalgalandı

Doç. Dr. Özsoy sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sefer ekibimizden 11 kişi ise Robert Adası'nda kurulacak geçici Türk kampının ön hazırlıklarını yapmak üzere Punta Arenas’tan uçak ile King George Adası'na uçtu. Şili devletine ait Escudero üssünde 1 gece kaldıktan sonra Şili hava kuvvetlerine ait helikopterlerle Robert Adası'na geçti. Ekipten 1 bilim insanı ise ikili işbirlikleri kapsamında Polonya Üssüne katıldı. Robert Adası'nda kamp kuran ekibimiz ilk olarak İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağını Antarktika’da göndere çekti. Kamp toplanana kadar ay yıldızlı bayrağımız ilk defa yerleşik bir alanda Antarktika’da dalgalandı. Kara kampında bilim insanları, yer bilimleri, deniz bilimleri, ekoloji ve biyoloji alanlarında toplamda 6 proje yürüttü. Antarktika’nın zorlu hava koşullarında çadırlarda barınarak sıcaklığın -15° derecelere düştüğü rüzgarın ise 120 km/saat hızına çıktığı bir ortamda başarılı ve emniyetli bir şekilde çalışmalarımızı tamamladık. Karada yer alan yer alan ekibimiz TAE-2’nin gemi ekibiyle Nansen adasında buluştu. Sefer, 17 Nisan 2018’de Punta Arenas’ta sona erdi.”

tae-2-sefer-2018 (22)

İşte İTÜ’lü Bilim İnsanının Yer Aldığı Projeler

Proje İsmi: “Antarktika Yarımadası'nda Buzul Araştırmaları ve İklim Değişiklikleri”

Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Attila Çiner, İstanbul Teknik Üniversitesi

Proje İsmi: “Antarktika Yarımadası'nda Kıyı Araştırmaları: İklimsel ve Jeodinamik Çıkarımlar”

Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Cengiz Yıldırım, İstanbul Teknik Üniversitesi

Proje İsmi: “Antarktika Yarımadası'nda Geç Kuvaterner buzul ve buzullararası dönemlerindeki çökel stratigrafisi ve deniz tabanı morfolojisinine ait bulgular”

Proje Yürütücüsü: Yrd. Doç. Dr. Gülsen Uçarkuş, İstanbul Teknik Üniversitesi

Proje İsmi: “Olası Üs noktalarının Poliaromatik Hidrokarbon(PAH) kirlilik miktarlarının belirlenmesi ile karasal ve denizsel biyokarıştırmanın incelenmesi”

Proje Yürütücüsü: Yrd. Doç. Dr. Burak Karacık, İstanbul Teknik Üniversitesi

Proje İsmi: “Antarktika Deniz ve Kara Buzullarında Mineral Araştırmaları”

Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Elif Genceli Güner, İstanbul Teknik Üniversitesi

Yürütülen projeler ve gelişmelerle ilgili olarak haber serimize başlıyoruz. İTÜ internet sayfasından takip edebilirsiniz.