Mezunumuz Levent Aksüt İstanbul Boğazı'nda Kulaç Attı
Tem 12, 2018

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından bu yıl 30’uncusu düzenlenen Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışında Üniversitemiz Mimarlık Bölümü mezunu 88 yaşındaki Levent Aksüt, İstanbul Boğazı'nda olarak kulaç attı.

Üniversitemiz mezunları örnek olmaya devam ediyor. Mimarlık Fakültesi 1953 mezunumuz Levent Aksüt, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından bu yıl 30’uncusu düzenlenen Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’na katılan ‘en yaşlı sporcu’ olarak kulaç atarak tarihe geçti. Dünyada iki kıta arasındaki tek yarış olma özelliğine sahip Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, Kanlıca’dan başlayıp Kuruçeşme Cemil Topuzlu Parkı’nda son buldu. İstanbul Boğazı’nın uluslararası bir spor şölenine ev sahipliği yaptığı yarışta 52 ülkeden 2400’e yakın yüzücü katıldı. Heyecan dolu mücadeleyi, Kuruçeşme Cemil Topuzlu Parkı’nda Samsung tarafından kurulan etkinlik alanında binlerce sporsever takip etti. 6,5 kilometrelik parkurun sonunda dereceye giren isimlere plaket, madalya ve çeşitli ürünlerle ödüllendirildi. Yarışmanın başladığı ilk günden bu yana her sene katılım gösteren 88 yaşındaki mezunumuz Aksüt, parkuru alkışlarla bitirdi.

GENÇLERE EMSAL OLMAK İSTİYORUM
Boğazda yüzmenin hem kolay hem zor olduğunu dile getiren Aksüt, “Değişik akıntılar var. Lodos havası bu yarışlar için çok kötüdür. Çünkü tamamen sizin karşınızdan eser, zorlanırsınız, yorulursunuz. Bir gün yüzerken koluma bir şey çarptı. Yüzücüler birbirine yakın yüzdükleri zaman çarpışırlar. Ben uzakta yüzüyorum, bir şey çarpınca ‘Yanımdaki kim’ dedim. Bir baktım yunusmuş” şeklinde konuştu. Aksüt, “Gençlere emsal olmak istiyorum. Bu yarışlara katılıyorum ve bitiriyorum. Bu yarışlarda iki defa kendi kategorimde 1’inci oldum. Altı defa 2’inci beş defa da 3’üncü oldum” şeklinde konuştu. Yüzerken bulutları, martıları, kaleleri ve yalıları seyrettiğini ifade eden Aksüt, “Şimdi Boğaz’daki bu suyu görüyorsunuz değil mi? Ben yüzenlere, telaş etmeyin, kimseyle yarış etmeyin, derim. Evvela serbest yüzüyordum, şimdi sırt üstü yüzüyorum çünkü sırt üstü yüzmenin keyfi var” dedi.

LEVENT AKSÜT KİMDİR?
1930 yılında İstanbul’da doğdu. 1953 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesini bitirdi. 1955 yılında sınıf arkadaşı Yaşar Marulyalı ile birlikte UMO Mimarlık Mühendislik Müteahhitlik ve Müşavirlik Limited Şirketini kurdu. Yurt içinde ve yurt dışında pek çok müsabaka kazandı ve inşa ettirdi. 1972-82 yılları arasında Ayazağa İTÜ Kampüsü Müşavir Mimarlığını yaptı. 1998 yılında Türk Serbest Mimarlar Derneği İstanbul Şubesini kurdu, başkanlığını yaptı. 2002 yılında İstanbul Serbest Mimarlar Derneğini kurdu. Geçici Başkanlığını yaptı. 1976-80 ve 2000-02 yıllarında iki defa İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü başkanlığını yaptı. 2013 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi 60 yıl Onur Belgesi aldı. Keman çalar. İTÜ Vakfı Üyesi ve ARGEM’in başkanıdır. İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü'ne 1947 yılında giren Aksüt, burada jimnastik ve yüzme öğrendi. Aletli Jimnastik ikinci kategori şampiyonluğu bulunmaktadır. Dönemin Olimpiyat Komitesi Başkanı Sinan Erdem'den spora yaptığı katkılardan dolayı ödül aldı. 82 yaşında Yunan Adası Meis’den Kaş’a 4,5 saatte yüzdü ve madalya kazandı. İlk günden beri girdiği Boğaziçi Maraton Yüzme Yarışması'nda bugüne kadar 2 birincilik, 6 ikincilik, 3 üçüncülük kazandı.