İTÜ’lü Güneş Arabası “B.O.W.İSTKA”dan Türkiye Turu
Tem 23, 2018

İstanbul Teknik Üniversitesi Güneş Arabası Ekibi (İTÜGAE) tarafından geliştirilen yeni nesil güneş enerjili araç “B.O.W.İSTKA” test ve tanıtım amacıyla çıktığı Türkiye turunu başarı ile tamamladı. Ekibin hedefi gelecek yıl Avustralya’da düzenlenecek yarışta iyi bir derece elde etmek.

İTÜ Rektörlüğü desteği ile 16-20 Temmuz tarihlerinde B.O.W. ISTKA isimli aracıyla Türkiye yollarında olan İTÜGAE ekibi aracın test turunun başarıyla tamamladı. 16 Temmuz'da İstanbul'dan yola çıkan araç, Tekirdağ, Çanakkale, Bursa, Eskişehir ve Ankara’dan sonra İstanbul’a geri döndü.

anitkabir

Gençlerimiz Ata’nın huzurunda

Ekip tur boyunca Çanakkale Şehitler Abidesi, Bursa İTÜ Evi, Devrim Arabasını barındıran Eskişehir Tülomsaş Müzesi ve son olarak Ankara’da bazı bakanlıklara ziyaretler gerçekleştirdi. Ziyaretler sırasında sıcak şekilde karşılanan ekibimiz şehrin merkezi yerlerinde araçla turlar attı. Vatandaşlar, ilgi gösterdikleri araç hakkında öğrencilerimizden bilgi aldıktan sonra fotoğraf çektirdi. İTÜGAE’nin Türkiye turu Anıtkabir ziyareti ile son buldu.

140 kilometre hıza ulaştık

B.O.W.İSTKA’nın test ve tanıtım turunun başarıyla tamamlandığını söyleyen Ekip Lideri Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Ömer Nezih Atalay şunları kaydetti:

“Tura başladığımız andan itibaren ekip olarak moralimiz üst seviyedeydi. Yolda yaşayabileceğimiz her türlü duruma karşı tüm önlemlerimizi aldık. Başarılı bir sürüş gerçekleştirdik. Yerel yöneticilerin ve vatandaşların gösterdikleri ilgiden son derece mutlu olduk. Ziyaret ettiğimiz bakanlıklardan gelen destek mesajları bizleri fazlasıyla memnun etti. Kendilerine buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.” dedi.
Alternatif enerjiyle çalışan geleceğin araçlarını üretmek, teorik bilgileri pratiğe dönüştürmek, uluslararası standartlara uygun yeni ürünler ortaya koymak amacıyla yola çıktıklarını vurgulayan Atalay, araçla 140 km hıza ulaşıldığını söyledi.

3L9A7264

İTÜ Güneş Arabası Ekibi Hakkında
İTÜ Güneş Arabası Ekibi 2004 yılında kuruldu. Günümüze kadar 9 farklı araç üreten ekip, bu araçlar ile 2’si uluslararası olmak üzere 22 adet ödül kazanarak Türkiye’nin üniversite öğrenci ekipleri arasında en fazla ödül alan ekibi haline geldi. Ekip, yarışmalarda Türkiye’yi temsil etmesinin yanı sıra, endüstrideki aktif karşılaşılan konu ve problemleri ele alarak bu problemlere çözüm üretme çalışmalarıyla üniversite-sanayi iş birliğinde önemli rol oynuyor.

3L9A8520

Özellikle günümüzde ivmesi artan elektrikli araçlar konusunda üniversite tarafında destek sağlayan öğrenciler, ileri sürüş teknolojilerinden olan otonom sürüş başta olmak üzere, batarya yönetim sistemi, motor ve sürücü teknolojileri, enerji dönüşümü ve yapısal analiz konularında çalışmalar yaparak henüz iş hayatına atılmadan üretken bireyler haline geliyorlar.

3L9A7325

Ekipte, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, İşletme Mühendisliği, Fizik Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Meteoroloji Mühendisliği gibi 12 farklı programdan 32 öğrenci yer alıyor.