Kutup Araştırmaları Duayeni Prof. Dr. Yeadong Kim İTÜ’de
Tem 24, 2018

İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları UYG-AR Merkezi, İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi (TAE-II) kapsamında yapılan çalışmaları düzenlediği toplantılarla bilim dünyasıyla paylaşmayı sürdürüyor.

Bu kapsamda 18 Temmuz 2018 tarihinde Ayazağa Yerleşkesi’nde Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde Türk ve Koreli bilim insanlarının katıldığı bir çalıştay düzenlendi. Kore Kutup Araştırma Enstitüsü (KOPRI) Eski Başkanı Kutup Araştırmaları Duayeni Prof. Dr. Yeadong Kim’in konuk olduğu çalıştayda Antarktik bilimsel çalışmaları ele alındı.

haber_foto (1)

İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Telem Gök Sadıkoğlu’nun açılışını yaptığı çalıştayda TAE 2 Sefer Lideri İTÜ Kutup Araştırmaları UYG-AR Merkezi Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy ve bilim dünyasında kutup araştırmalarının duayeni olarak bilinen Koreli bilim insanı Prof. Dr. Yeadong Kim konuşmacı olarak yer aldı.

haber_foto (4)

“400 bilim insanı ile kutup çalışmalarına katkı sağlıyoruz.”

Kore Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KOPRİ) yapısı hakkında bilgiler paylaşan Dr. Yeadong Kim 2004 yılında ulusal bir enstitü olarak kurulan KOPRİ’de şu an 200’ü lojistik çalışanı, bilim insanı ve yönetici olmak üzere 400 civarında tam zamanlı çalışanımız var. Bunlara ek olarak birçok öğrencimiz ve yarı zamanlı çalışanımız da mevcut. Bu 400 çalışanımız Arktik ve Antarktik lr çalışmalarına katkı sağlıyorlar.

haber_foto (3)

“Türkiye’nin kutup araştırmalarına desteği etkileyici

Türkiye’deki kutup araştırmacıları ile bir arada bulunmaktan mutlu olduğunu ifade eden Kim, Kore ve Türkiye kutup bilimleri iş birliği hakkında şunları kaydetti;Türkiye’nin kısa zamanda bu kadar büyük insan kaynağını bu projeye aktarmasını ve diğer yatırımlarla geliştirdiği Türk kutup araştırmaları programının boyutunu gördüğümde çok etkilendim. Kore ve Türkiye kutup programlarının birlikte birçok şey yapabileceklerini düşünüyorum ve bunun için buradayım. Antarktik Araştırmaları Bilimsel Komitesi (SCAR) tarafından desteklenerek buraya geldim. SCAR Antarktika’da bilimsel araştırmaları destekleyen büyük bir uluslararası kuruluştur. SCAR’ın beni desteklemesinin sebebi ise iki ülke arasında kutup bilimleri iş birliğinin geliştirilmesidir. Burada olduğum ve Türk kutup araştırmacılardan çok sayıda kişiyle bir araya geldiğim için mutluyum.”

haber_foto (5)

Prof. Dr. Yeadong Kim KOPRI 1. ve 4. Dönem Başkanı

1983 yılında lisans öğrencisiyken kutup araştırmalarına başlayan Dr. Yeadong Kim mezuniyetinden sonra Kore Okyanus Araştırmaları ve Geliştirme Enstitüsünde çalışmalarını sürdürdü. 2004 yılında kurulan Kore Kutup Araştırma Enstitüsünün (KOPRI) 6 yılı enstitü müdürlüğü olmak üzere proje yürütücülüğü gibi çeşitli görevlerde bulundu. 1 Mayıs 2004'ten 30 Nisan 2007'ye kadar birinci dönem, Ağustos 2013'ten 29 Temmuz 2016'ya kadar ikinci dönem başkanlığını üstlenen Kim, 30 yıllık Kore kutup araştırmaları tarihinde hem Arktik hem de Antarktik bölgelerde aktif olarak çalıştı.