İTÜ’den ERA-Net Smart Grids Plus Desteği Kazanan İlk Proje
Ağu 13, 2018

Üniversitemiz koordinatörlüğünde devam eden AB destekli bilimsel araştırma projesi GReSBAS, bina otomasyon-akıllı sayaç teknolojileri ve ileri oyunlaştırma tekniklerinden faydalanarak, kullanıcıları elektriği daha verimli ve etkin kullanmaya teşvik ediyor.

Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Aydoğan Özdemir’in yürütücülüğünü üstlendiği Prof. Dr. Mustafa Bağrıyanık, Dr. Alp Batman, Araş. Gör. Mustafa Alparslan Zehir ve yüksek lisans öğrencileri Hakan Gül ile Kadir Barış Ortaç’ın yer aldığı AB destekli bilimsel araştırma projesi GReSBAS, pilot uygulamada 70 günü geride bıraktı. 2016 yılında başlayan proje, bina otomasyon-akıllı sayaç teknolojileri ve ileri oyunlaştırma tekniklerinden faydalanarak, kullanıcıları elektriği daha verimli ve etkin kullanmaya teşvik ediyor. Sistem, bina otomasyon-akıllı sayaç teknolojileri ve ileri oyunlaştırma tekniklerinden faydalanarak kullanıcıları talep yönetimi uygulamalarına aktif olarak katılmasını sağlıyor. Projeyle puant talebi azaltılarak ve sistemdeki aşırı yüklenmeler giderilerek dağıtım şebekelerine fayda sağlayabilecek talep yönetimi programlarının incelenmesi hedefleniyor. Tüketicileri elektrik faturalarında tasarruflar sağlamaya ve enerjiyi daha verimli bir şekilde kullanmaya teşvik edecek proje, ekonomik faydalar sağlayacak.

gresbas_2018_web

Peki nasıl tasarruf edilir?

GReSBAS projesine göre evde elektriğin birim fiyatı gün içerisinde birçok kez değişiyor. Türkiye’de yaygın olarak uygulanan üç zamanlı tarifede, gündüz 06.00-17.00 saatleri arasında normal fiyat, akşam 17.00-22.00 saatleri arasında en yüksek fiyat, gece 22.00-06.00 saatleri arasında ise en düşük fiyat olduğuna dikkat çekiliyor. Enerji tüketim alışkanlıklarındaki bazı benzerlikler, gün içerisinde ve yılın belirli zamanlarında elektrik şebekesinin zorlanmasına sebep oluyor. Günün en yüksek tüketimi her akşam, evlerdeki ışıkları yakıp birçok elektrikli cihazı aynı anda çalıştırıldığında yapılıyor. Yılın en yüksek tüketimiyse, yazın en sıcak günlerinde, milyonlarca klimanın çalışmasıyla ortaya çıkıyor. Bu zorlanmalar bazen belirli bir mahalle veya ilçede elektrik kesintileri ve gerilim dalgalanmalarına sebep olurken, bazen tüm şehre veya ülkeye yayılabilen büyük maliyetli kesintileri tetikleyebiliyor. Çalışmada verilen bilgiler dikkate alındığında ev ekonomisine ciddi sağlanabilir.

Proje 3 yıl sürecek

İTÜ yürütücülüğündeki projede, Türkiye’den endüstriyel proje ortağı MAKEL Şirketler Grubu ve Portekiz’den bilimsel araştırma kurumu INESC TEC tecrübeleri ve alanında uzman ekipleriyle yer alıyor ve katkı sağlıyorlar. 1 Nisan 2016’da başlanan proje 3 yıl sürecek ve İstanbul ile Porto’da gerçek binalarda uygulamalar yapılacak. Projenin toplam bütçesi 839.000 € olup, AB Ufuk 2020 çerçevesinde Türkiye tarafında TÜBİTAK tarafından karşılanıyor.