Marie Curie Mezunu Bilim İnsanlarının İlk Buluşması İTÜ’de
Ağu 13, 2018

Marie Curie Mezunlar Derneği'nin (MCAA) Türkiye ayağındaki ilk toplantısı çok sayıdaki bilim insanının katılımı ile Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Üniversitemiz, bilim dünyası açısından önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Marie Curie Mezunlar Derneği'nin Türkiye ayağı ilk toplantısını Ayazağa Yerleşkemiz’de gerçekleştirildi. Toplantıya, Türkiye’de Marie Curie Türkiye Şubesi'nin kurulmasına öncülük eden Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Gözde Ünal, Avusturya'dan MCAA Genel Başkanı Dr. Matthew DiFranco, Fransa'dan MCAA Genel Sekreteri Dr. Murat Güneş’in de aralarında bulunduğu çok sayıda bilim insanı dünyanın dört bir yanından katılım sağladı. Beyin fırtınasının damga vurduğu toplantı, bilimsel fikir ve düşüncelerin paylaşıldığı bir platform olmasıyla dikkat çekti.

marie_curie_web_2018

Bilim dünyasında da kadın-erkek eşitliğinin önemli

Toplantıda konuşan MCAA Genel Başkanı Dr. Matthew DiFranco, Marie Curie Mezunlar Derneği'nin genel yapısı hakkında bilgi verdi. Dr. DiFranco, MCAA tarafından verilen mikro fonlar, bütçeler ve bunların nasıl kullanıldığına ek olarak genel veya şube bazında yapılan aktiviteler hakkında katılımcılara bilgi verdi. Dr. DiFranco, MCAA bilim insanlarının Avrupa'da bilim politikaları konusunda aktif rol almaya çalıştıklarını, bilim insanlarının uluslararası hareketliliğinin önemini, mülteci bilim insanlarının durumu, bilim insanları oranlarında kadın-erkek eşitliği gibi konularla birlikte güçlü bir bilim insanı ağı oluşturmaya çalıştıklarını anlattı. Yerel seviyede MCAA şubelerinde de benzer faaliyetlerin ve çabaların yapılmasını teşvik ettiklerini söyledi.

Türkiye'den çok fazla Marie Curie mezunu bilim insanı var

Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Gözde Ünal, toplantının İTÜ’de yapılmasını şu sözlerle dile getirdi:
“Marie Curie Mezunlar Derneği (MCAA) Avrupa Komisyonu Marie S. Curie Programı fonlarından yararlanan veya geçmişte yararlanmış araştırmacıların üye olduğu bir dernek. Avrupa Komisyonu MCAA üyelerine değer veriyor, onların kariyer gelişimini, güçlü bir bilim topluluğu oluşturmasını, işbirliği yapmasını ve birlikte bilim konuşmaya devam etmesini destekliyor. Bu amaçla tüm dünyada bölgesel veya ülke seviyesinde MCAA Şube'leri kurulmuş. Türkiye'den çok fazla Marie Curie mezunu bilim insanı olmasına rağmen bu seneye kadar bir Türkiye Şubesi yoktu. İTÜ'den Marie Curie üyesi bir grup, özellikle Dr. Antonino Puglisi ve Dr. Emel Topuz ve benim başkanlığımda Marie Curie Türkiye Şubesi'nin kurulmasına öncülük ettik. MCAA'nın bir önceki Başkanı Dr. Brian Cahill, şu andaki Başkanı Dr. Matthew DiFranco ve MCAA Sekreteri Dr. Murat Güneş de destek verdiler. Dolayısıyla İTÜ'lü bilim insanları olarak bir nevi MCAA Derneği’ne sahip çıktık ve bu sebeple ilk toplantı da İTÜ'de yapıldı.”

İş birliği ağları oluşturulmalı

Prof. Dr. Ünal, toplantının sonunda çıkan önemli başlıkları ise şöyle sıraladı:

“AB ve Marie Curie fon olanaklarının Türkiye'de daha geniş genç araştırmacı kitlesi tarafından duyulması, MCAA Türkiye Şubesi'nin görünürlüğünden faydalanarak Türkiye'ye dünyadan araştırmacıların çekilmesi, toplumumuza bilim, teknoloji ve araştırma konularında ulaşılması ve bunların önemi hakkında farkındalık artırıcı faaliyetler düzenlenmesi, sosyal bilimler ve mühendislik-doğa bilimleri arasında çok disiplinli çalışma grupları oluşturulması, toplum ve ülke için önemli olan sürdürülebilir gelişme, yapay zeka, global ekonomik problemler gibi konularda iş birliği ağları oluşturulması; bu amaçlara yönelik faaliyetler yapılması.”

Haber ve Fotoğraf: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi