Mimar Mezunlarımıza Trieste Contemporanea Ödülleri
Ağu 16, 2018

Trieste Contemporanea Committee (Çağdaş Trieste Komitesi) tarafından bu yıl “Harbour for Cultures” temasıyla düzenlenen, 13. Uluslararası Trieste Tasarım Yarışması ödülleri sahiplerini buldu. Mezunumuz Meriç Arslanoğlu’nun “CON-TAG#’’ projesine TRIESTE Ödülü ve BEBA Ödülü verildi.

trieste-2018-haber-gorsel (1)

Trieste’nin eski liman bölgesi Porto Vecchio’nun değiştirilip yeniden kullanıma sokulması üzerine geliştirilen yaratıcı fikirlerin ödüllendirildiği yarışmada biri özel mansiyon olmak üzere toplam dört ödül dağıtıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde lisans öğrenimini tamamlayan mezunumuz Meriç Arslanoğlu, ödül alan isimler arasında yer aldı. Yarışmanın en genç katılımcılarından olan Arslanoğlu "Con-Tag#" başlıklı projesi ile Trieste Ödülü’ne ve BEBA Ödülü’ne değer görüldü. Ayrıca Üniversitemiz Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü mezunumuz Sunay Paşaoğlu ve ekip arkadaşlarının oluşturduğu Türkiye grubu, Porto Vecchio'nun tüm alanlarında hayali yeni fonksiyonların geniş bir haritalanması olan “threshang” projesi ile özel mansiyon ödülüne layık görüldü. Projenin tasarımında, Amerikalı Yazar Ursula K. Le Guin’in “Dispossessed” adlı romanında tasvir ettiği gibi demiryolu-karayolu duvarı ötesinde duvarların genel belirsizliği üzerinde durulmaktadır.

trieste-2018-haber-gorsel (3)

“CON-TAG#’’ Projesi : Tweetlerle Yüzen Liman Bölgesi

“CON-TAG#’’, Porto Vecchio bölgesinde hashtag'lerle uyumlu şekilde hareket eden bir meydan oluşturulması amacıyla sosyal medyadan dijital veri akışına duyarlı hava pompaları ve balon sistemi projesi olarak dikkat çekiyor. Projenin uygulandığı bölge, sosyal medya verileri ile organize ediliyor. Örneğin; yüzen meydan için belirlenen hashtag ile gönderilen her tweet hava pompalarını şişirerek alanın yükselmesini sağlıyor. Hashtag düşük etkileşim aldığında ise meydanın şişen bölümleri aktifleşemediği için meydan yüzemiyor. Proje, günümüzde kamusal alan oluşturarak toplumsal süreçlere nüfuz edebilen sosyal medya ile fiziksel çevre arasındaki etkileşimi sağlıyor.

trieste-2018-haber-gorsel (2)

Trieste Contemporane Hakkında

Trieste Contemporanea, Orta Doğu Avrupa'nın kültürel diyalogunun sürdürülmesi için bir araya gelen kuruluşlar ve enstitüler tarafından 1995 yılında kurulan bir komitedir. Trieste'nin Batı Avrupa, Doğu Avrupa ve Akdeniz ülkeleri arasında bir köprü oluşturduğu tezinden hareketle, Merkez ve Doğu Avrupa'nın çağdaş sanat anlayışını ve kültürel gelişimini gözlemlemek amacı ile oluşturulmuştur. Komite, Uluslararası Trieste Tasarım Yarışması’nı organize ediyor.

Yarışma kapsamındaki projeler 8 Eylül 2018 tarihinde Trieste'de açılan sergide sunulacak ve beraberinde ödül töreni yapılacak.