II. Kutup Bilimleri Çalıştayı İTÜ’de Gerçekleştirildi
Eyl 14, 2018

Bu yıl ikincisi düzenlenen Kutup Bilimleri Çalıştayı 12-13 Eylül 2018 tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

kutup-calistayi-2-2018 (4)

T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, İTÜ Kutup Araştırmaları Uyg–Ar Merkezi (İTÜ PolReC) koordinasyonunda gerçekleştirilen Ulusal Antarktik Bilim Seferleri’ne ait notlar bilim dünyasıyla paylaşılmaya devam ediyor. Sefer notlarının paylaşıldığı ve Kutup araştırmaları konularında çalışmalar yapan ve yapmayı hedefleyen bilim insanlarını buluşturan “2. Kutup Bilimleri Çalıştayı”, 12 – 13 Eylül 2018 tarihleri arasında Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Fuat Aydın’ın yaptığı çalıştayın ilk aşamasında, İTÜ Kutup Araştırmaları Merkezi PolReC Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy Türkiye’nin Antarktik tarihi üzerine izleyicilerin ilgisini çeken bir sunum yaptı. Çalıştaya İspanya, Güney Kore, Şili, Polonya ülkelerinden de bilim insanları katıldı.

kutup-calistayi-2-2018 (1)

3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Hazırlıkları Sürüyor

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Fuat Aydın yaptığı açılış konuşmasında şunları dile getirdi:

“İTÜ’nün Türkiye adına liderliğini üstlendiği kutup araştırmalarında, Kutup Araştırmaları Uyg-Ar merkezimiz İTÜ PolReC’in kurulduğu 2015 yılından bu yana 2 ulusal sefer düzenlendi, 1 ulusal bilim programı yayınlandı, Antarktika Andlaşması Çevre Koruma Protokolü’ne taraf olundu ve Antarktika Andlaşmalar Sistemi’nde oy hakkı olan danışman ülke olmak için gereken girişimler yapıldı. Türkiye’nin Antarktika Anlaşmaları çerçevesinde kutup bölgelerinde fiziki varlığının sağlanması için öncelikle Antarktika’da bir bilim üssü kurulması için gereken adımlar atılarak hızlı bir şekilde yol alındı. 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi hazırlıkları sürüyor.”

kutup-calistayi-2-2018 (3)

Bilimsel Projeler Üzerine Çalışıldı

Kutup Araştırmaları Merkezi (PolReC) Müdürümüz Doç. Dr. Burcu Özsoy ise 2 ay süren ikinci ulusal seferle ilgili bilgiler paylaştı. Özsoy, şunları söyledi: “7 Mart 2018 tarihinde yola çıktık. Ekibimizden 18 kişi, Şili bayraklı Antarctic Warrior adlı gemi ile Punta Arenas limanından ayrılarak Macellan Boğazı-Drake Geçiti rotası üzerinden Antarktika’ya doğru yola çıktı. Dünyanın en zorlu geçiti olarak anılan Drake Geçitinde zaman zaman 8 m’lere varan dalga yüksekliği ile karşılaşan ekibimiz, Antarktika’nın King George adasında lojistik destek aldıktan sonra Gerlache Boğazı üzerinden 68 derece enlemindeki en güney çalışma noktasına doğru yol aldı. İlk olarak Horseshoe Adası'nda çalışmalara başlayan ekip, daha sonra sırasıyla Calmette Körfezi, Adelaide Adası batı kıyıları, Hovgaard Adası, Nansen Adası, Portal noktası alanlarında hem karada hem de denizde çalışmalar yürüttü. Yer bilimleri, toksikoloji, buzul bilimi, iklim bilimleri ve fiziki bilimleri kapsayan 15 bilimsel projenin faaliyetlerinin yürütüldüğü Horseshoe Adası'nda Türk bayrağını açtık. Aynı zamanda Türkiye’nin dört bir tarafından ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin gönderdiği Antarktika temalı 300 resmi bölgede sergileyip fotoğraflayarak öğrencilerin Antarktika hayalini gerçekleştirdik.”

kutup-calistayi-2-2018 (2)

Çalıştay Zengin İçeriğiyle Dikkat Çekti

Yer bilimleri, canlı bilimleri, fiziki bilimler ve beşeri bilimler alanlarında oturumların yapıldığı çalıştayda, TAE bünyesinde gerçekleştirilen projeler-araştırmalar sunuldu. Yapılan sunumlarda Kutup Bilim Programı’nın sürdürülebilirliği, TAE-I ve TAE-II Ulusal Antarktika seferlerinden elde edilen bilimsel deneyimlerin proje ön sonuçları ve gelecek seferlerde yapılması planlanan çalışmalar tartışıldı. Çalıştay kapsamında ayrıca Türkiye’nin Antarktika Yarımadası’nda işbirliği içerisinde bulunduğu İspanya, Güney Kore, Şili, Polonya ülkelerinden oluşan Özel Görev Grubu Antarktik Enstitüleri ile ortak katılımlı bir panel gerçekleştirildi.